Prvi DA za “napad” zasebnih osnovnih šol in izogibanje odločitvi ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja z javnimi šolami!

Foto: iStock

Vlada je z zamrznitvijo izvajanja odločbe (“zaveze”) ustavnega sodišča, ki je v zvezi s financiranjem zasebnih osnovnih šol že v letu 2014 odločilo, da so te upravičene do enake obravnave kot javne šole, nakazalo smer, da ne misli spoštovati najvišje veje sodne oblasti in tako izigrala njeno odločbo. Tako je koalicija (SMC, SD, DeSUS) skupaj z Levico ter dvema nepovezanima poslancema (Bratuškovo in Klajnščkovo) s 60 glasovi za in 22 proti dala zeleno luč za začetek postopka spremembe ustave, kjer bodo poskušali spremeniti določilo, ki ne bi izenačevalo enake obravnave financiranja javnih in zasebnih šol pri izvajanju obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja.

Ker je “danes” v 57. členu Ustave RS zapisano, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev, je tudi ustavno sodišče v letu 2014 različno financiranje javnih in zasebnih osnovnošolskih programov razsodilo kot neustavno. Vlada je namesto k spoštovanju te odločitve, da zasebnim šolam zagotovi enako, 100-odstotno financiranje za izvajanje obveznih javnih programov in ne 85-odstotno, kot to počne danes, izvedla manever in začela postopek za spremembo ustave. Za le to je potrebna dvotretjinska večina, kar pa na “prvi preizkušnji”, ki je bila v torek v parlamentu kaže, da bo do te vsekakor prišlo!

Celoten članek si lahko ogledate na Pomurske-novice.