fbpx

Prvi del raziskave zaključen: Prekužen vsak 30 Slovenec

Mario Poljak (Foto: STA)

Po zadnjih podatkih nacionalne raziskave o razširjenosti korona virusa v Sloveniji, je prekuženost prebivalstva nekje med tremi in štirimi odstotki. Prekuženost je bila merjena s pomočjo krvnih izvidov vključenih v vzorec. Celotna raziskava pa bo zaključena oktobra. 

Na novinarski konferenci, je Mario Poljak odgovorni raziskovalec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. predstavil rezultate analize, ki jo je odredila vlada, za ugotavljanje prekuženosti prebivalstva. Ugotovljeno je, da izmed 1318 vzorcev krvi, vsebovalo protitelesa 41 vzorcev, kar pomeni, da je protitelesa imelo 3,1 odstotka vzorcev. “Drugi vzorec, ki smo ga vzeli je vzorec krvi iz katerega smo določili protitelesa in imunski odziv na povzročitelja in na ta način ugotavljali število prekuženih oseb“, pravi Poljak. Po tej študiji, raziskava daje podatek, da je prekuženega nekje med tremi in štirimi odstotki prebivalstva, oziroma je prekužen okvirno vsak 30 Slovenec.

V raziskavo je bilo povabljenih 3 tisoč oseb, odzvalo se je 1368 ljudi. Od tega je bilo 1367 osebam odvzet bris, od tega pa je bilo 1318 sodelujočim odvzet tudi vzorec krvi. Sodelovanje je zavrnilo 448 ljudi, 1146 pa se jih na vabilo ni odzvalo. Po izračunu je torej v raziskavi sodelovalo 46 odstotkov ljudi. Prisotnost virusa skozi testiranje preko brisa so ugotovili pri dveh udeležencih, pri enem je že bila znana okuženost, pri drugem še ne.

Raziskava še ni zaključena
Tisto, kar je pomembno in ni bilo zadosti poudarjeno je, da dejansko gre za šestmesečno raziskavo, potem bo sledilo aktivno sledenje preiskovancev vsakih 14 dni in potem bo oktobra 2020 druga faza raziskave“, pravi Poljak in dodaja, da bodo vsem sodelujočim odvzeli vzorec še enkrat. Nato bodo vzorce primerjali z rezultati od aprila do oktobra in bomo ugotovili kaj se bo zgodilo v času poletja, ko pričakujemo največ migracij našega prebivalstva.

Sara Kovač