fbpx

Ptuj se bo ponovno prelevil v slovensko pustno prestolnico

Foto: Spodnjepodravje

Letošnje že 59. Kurentovanje na Ptuju bo med 15. februarjem in 5. marcem z bogatimi etnografskimi, umetniškimi in zabavnimi vsebinami na ulice mesta privabilo na tisoče kurentov, etnografskih likov in mask, pričakujejo pa tudi več kot 100.000 obiskovalcev. Povorke, prikazi domačih etnografskih likov, koncerti, umetniški in dobrodelni dogodki ter plesi v maskah, dogodki v okoliških vaseh, kulinarična razvajanja in še veliko več bodo spremenili Ptuj v karnevalsko mesto.

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Tudi letos se je pričelo na svečnico s Kurentovim skokom. 22. februarja se bo zgodil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval, največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. Dan kasneje sledita tradicionalna dobrodelna Obarjada ter Otvoritvena etno povorka.

Ob tej priložnosti bo županja predala mestno oblast 17. princu karnevala. 1. marca se obeta nočni spektakel, pred tem pa še dobrodelna dražba likovnih del “Bejži čopič, kurent gre”. 2. marca se bo zgodil Mestni pustni korzo, ki bo v znamenju 1950. obletnice prve omembe Ptuja. 3. marca sledi tradicionalna Mednarodna karnevalska povorka, ki predstavlja vrhunec Kurentovanja. 4. marca bodo ulice zavzele najmlajše maske, 5. marca pa se letošnji festival zaključuje s pustnim torkom in pokopom pusta.

Celotno novico si preberite na portalu spodnjepodravje.si.