fbpx

Razstrupljanje telesa po preveč zaužite hrane da, toda …?

Foto: iStock

Ob najdaljši noči ter po novem letu, ko si s sorodniki in prijatelji privoščimo več hrane in pijače, sledi marsikdaj odločitev, da “prečistimo” naše telo. Odločimo se za razstrupljanje organizma, včasih z daljšim postom …

Pri tem je dobro, da vemo, da vsak post, ki je daljši od 72 ur, poleg maščob razgrajuje tudi mišice. To verjetno ni nikomur cilj, pa tudi zdravo ni. Mišična masa z leti upada, z nezdravim stradanjem jo slabimo, tudi kostno maso! Kot vemo, mišična masa z leti upada, zato bi bilo od nas neodgovorno, da k upadu mišične mase z nezdravim stradanjem ali nepotrebnim postom prispevamo še mi. Poleg mišične mase zdravniki še svarijo, da s postom upada tudi kostna masa, kar pa v poznejših letih lahko pripomore k povzročitvi osteoporoze.

Mišice poleg osnovnih funkcij prispevajo tudi k ščitenju našega organizma pred mnogimi boleznimi. Tako pomagajo pri preprečevanju diabetesa (izboljšujejo in povečujejo odzivnost celic na inzulin), po obroku pa hitreje pospravijo višek glukoze iz krvi (s tem se iz krvi hitreje umakne tudi povišani inzulin). Oboje prispeva k preprečevanju skladiščenja maščob ter celo k razgradnji že uskladiščenih maščob v telesu. Potrebno je še povedati, da organizem z več mišičevja bolje preprečuje razrast raka v telesu.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu pomurske-novice.si.