fbpx

Reportaža hrvaških novinarjev o novi migrantski poti iz Bosne v Belo krajino

Foto: Ž. K.

Hrvaški spletni portal JutarnjiVijesti je objavil reportažo z naslovom Hrvaška na poti tihega migrantskega vala, kjer opisujejo novo, tj. južno migrantsko balkansko pot. Novinarji so obiskali tako Veliko Kladušo kot Belo krajino. V daljšem članku, opremljenem tudi s fotografijami in video posnetkom, so zapisali, da gredo migranti iz Grčije proti Albaniji in Črni Gori, nato pa prek mesta Nudo vstopajo v Aranđelovce in Trebinje v Bosni in Hercegovini (BiH). Po BiH potujejo prosto z javnim prevozom, avtobusi in s taksiji, vse dokler ne pridejo v Veliko Kladušo (manj v Bihač). Koridor skozi Hrvaško gre nadalje prek Karlovačke županije, v delu, ki je najkrajši do slovenske meje. Med BiH in Slovenijo je tu 70 kilometrov razlike.

V Slovenijo vstopajo na območju Bele krajine, občine Črnomelj, prek reke Kolpe (na 15 kilometrov dolgem območju od kraja Ladešići (na slovenski strani Žuniči) do Fratovaca v Bosiljevu, na slovenski strani Učakovci). Potujejo večinoma ponoči.

V BiH so lani evidentirali 800 migrantov, sedemkrat več kot leto pred tem. Pri tem je Sirijec le vsak dvanajsti, prednjačijo iz Alžirije in Maroka, Pakistanci in Afganistanci. V Karlovški županiji so lani prijeli 202 migranta, januarja letos pa 21. Pri tem v Jutarnjem navajajo, da je število migrantov, ki prehajajo Hrvaško, zagotovo večkratnik števila kot to prikazuje policijska statistika. To utemeljujejo s tem, da obstaja veliko število tistih, ki jih ne evidentira nobena država. Velike razlike so tudi med evidentiranimi na Hrvaškem in v Sloveniji.

Na območju PP Črnomelj januarja in prvi teden v februarju 22 primerov s 112 migranti
V Jutarnjem navajajo še številke slovenske policije, od koder so jim sporočili, da je policija na območju Policijske postaje Črnomelj v letu 2017 evidentirala samo 6 primerov ilegalnih prehodov preko Kolpe, kjer je šlo za 14 migrantov. Samo januarja 2017 in prvi teden v februarju pa so zabeležili 22 primerov, kjer je šlo za 112 migrantov. Nadalje hrvaški novinarji opisujejo smrtna primera pri prehodu Kolpe v Ladešićih in Učakovcih, o čemer smo tudi mi že poročali.

V Veliki Kladuši v džamijah in pri zasebnikih, dnevno prihajajo novi
Po podatkih, ki so jih pridobili hrvaški novinarji, se migranti na območju Velike Kladuše zatekajo v zasebne objekte, k zasebnikom, in v dve džamiji, kjer je nameščenih več deset migrantov, dnevno pa prihajajo novi. Zato v Jutarnjem ocenjujejo, da bi Hrvaško že kmalu lahko zajel pravi migrantski val.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.