Ribnica: Ko prevladajo osebni interesi, razvoj zastane

Ribnica, občinska stavba (vir: kraji.eu)

Sinoči je zasedal ribniški občinski svet. Na seji je bilo za razliko od decembrskih sej, ki sta bili nesklepčni, navzočih vseh 19 občinskih svetnikov, občinskega proračuna za leto 2018 pa niso potrdili. Izid glasovanja je bil 8 za proračun in 11 proti. Očitno so nekateri pohiteli, predvolilni čas za lokalne volitve, ki bodo tretjo nedeljo v novembru, se je, kot kaže, v Ribnici že začel.

Proračun je namreč osnova za izvajanje programa in pridobivanje finančnih sredstev. Če tega ni, lahko občina mesečno troši samo dvanajstino zneska, kot ga je porabila v prejšnjem letu. Ob povišanih stroških, povezanih tudi z javnim sektorjem in njihovimi višjimi plačami, na kar občine nimajo vpliva, saj je to v odločevalni domeni vlade, se tako lahko zgodi, da so v primerih porabe po dvanajstinah ogroženi tudi prihodki ostalih javnih zavodov v občini. Predvsem pa je ogroženo izvajanje načrtovanih investicij v posameznem letu.

Poslovnik občinskega sveta ribniške občine predvideva sprejem odloka o proračunu v dveh obravnavah. Sinoči je bila na dnevnem redu prva obravnava in niso potrdili proračuna. Če bi ga, bi temu sledila druga obravnava in najverjetneje bi ulovili rok, da bi vsaj od 1. aprila dalje lahko delovali tako kot vse ostale občine v Sloveniji. Z veljavnim proračunom. Ker pa tega včeraj ni bilo, je najverjetnejši scenarij, da bo občina tudi v drugem tromesečju na začasnem financiranju po dvanajstinah. To bo že polovico leta.

Kako so delovali doslej?
Svetniki bi morali o proračunu za leto 2018 razpravljati že decembra, ko sta bili sklicani dve seji občinskega sveta, vendar sta bili obe nesklepčni. Že to je kazalo na to, da se je igra začela. Na januarski seji so nato proračun obravnavali, glasovalo je 13 svetnikov, za jih je bilo 6, proti pa 7. Na sinočnji (februarski) seji pa je glasovalo vseh 19 občinskih svetnikov, 8 jih je bilo za in 11 proti.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ