fbpx

Robert Golob spet udaril po Dolenjski

Vir: Moja Dolenjska

Vlada je na četrtkovi seji znižala najvišjo višino sredstev za ustanovitev in začetek dela javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstvenega in tehnološkega središča iz Novega mesta za leti 2022 in 2023.

To tudi ni prvič, da so v novi vladi Dolenjski in širšemu območju odvzeli denar in ga prerazporedili nevladnikom z Metelkove. V četrtek je vlada s sklepom na novo določila višino financiranja zavoda Rudolfovo, določila je najvišjo višino sredstev – do milijon evrov v letu 2022 in do dveh milijonov evrov v letu 2023. Sklep prejšnje vlade je bil vsako leto do 2,6 milijona evrov.

To pomeni, da je vlada dolenjskemu raziskovalnemu zavodu odvzela okoli 2,2 milijona evrov. Poleg tega je vlada znižala sredstva tudi javnemu raziskovalnemu zavodu Znanstveno in inovacijsko središče Prekmurje.

Denar za nevladnike je, ni pa ga za izobraževanje
Znižanje sredstev za znanstveno delo na Dolenjskem in v Prekmurju glede na napovedi in delovanje te vlade ni presenečenje. Ministrstvo za javno upravo je namreč napovedalo, da bosta v mesecu oktobru objavljena dva razpisa za nevladne in prostovoljske organizacije, ki jim bo vlada namenila kar 6,1 milijona evrov ter se jim s tem oddolžila za pomoč pri vzponu na oblast.

Golobov NE Novemu mestu
Golobova vlada je na seji 23. junija zavrnila predlog, po katerem bi bila Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (FINI) vključena v sistem javnega šolstva in študij na tej fakulteti za študente ne bi bil plačljiv. To bi bil tudi del prizadevanj za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, s čimer bi dolenjska prestolnica postala četrto univerzitetno mesto v državi in bi s tem veliko pridobila.

Nekaj dni kasneje so Dolenjski in regiji odvzeli še evropska sredstva, ki jih je vlada Janeza Janše namenila novemu univerzitetnemu kampusu v mestni občini. Denar so prerazporedili za nevladnike na Metelkovi, za različne študije, med drugim tudi za projekt Mirovnega inštituta za raziskovanje koncepta uspoljenega subalterna v Ruandi.

M. D.