S sklepno slovesnostjo zaključek gasilske olimpijade v Celju

Datum:

S sklepno slovesnostjo na stadionu Z’dežele je v Celju v soboto zvečer padel zastor na Gasilsko olimpijado Celje 2022, olimpijski ogenj je ugasnil. Enotedensko dogajanje v času olimpijade, v katerem so bila v ospredju tekmovanja na atletskem stadionu Kladivarja in drugih prizoriščih, je žal minevalo v senci obsežnih požarov na Krasu, ki so jih pomagali gasiti tudi udeleženci olimpijade. Dogajanju na Krasu se v svojih sklepnih mislih niso mogli izogniti tudi osrednji govorniki na zaključni slovesnosti, ki so poudarili, da je olimpijada odlično uspela.

“Enotedenski dogodek v Celju je pomenil velik organizacijski zalogaj, ki v ničemer ni ogrozil požarne varnosti v državi. Veliko gasilcev je po končanem delu na olimpijadi, naslednji dan odšlo na Kras in obratno. Upam, da smo slovensko javnost in medije ponovno prepričali, da imamo na voljo veliko in zadostno število članov gasilske organizacije in operativcev, ki so skupaj s poklicnimi kolegi pripravljeni na vse izzive in nevarnosti, naloga države pa je, da uredi vso potrebno podporo za reševanje ob takih izrednih okoliščinah. Hvala pripadnikom vseh treh stebrov nacionalne varnosti, podpornikom in gasilcem iz celotne Slovenije,” je v zaključnem govoru poudaril Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je vsem tekmovalcem čestital za dosežene rezultate, še posebej pa je bil ponosen na dosežke slovenskih ekip. Za opravljeno delo se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi tekmovanja, še posebej tudi Celju kot gostitelju olimpijade, za odličen program spremljevalnih dogodkov in številna druženja, ki bodo ostala v nepozabnem spominu.

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, je iskreno zahvalo namenil vsem, ki se spopadajo s katastrofalnim požarom na Krasu.  Kot je dejal, se je zdaj znova potrdilo, da je naše gasilstvo odlično organizirano in usposobljeno. Čestital je vsem dobitnikom medalj in pokalov ter vsem ostalim udeležencem olimpijade. Kot je dejal, so vsi zmagovalci, ker so se  odločili za to plemenito poslanstvo. Zahvalil se je vsem, ki so organizirali olimpijado, še posebej organizacijskemu odboru z več sto prostovoljci, ki so opravili neverjetno delo.

»Čudovit prizor je pred nami. Danes bo ugasnil ogenj Gasilske olimpijade Celje 2022. Vrnili se boste domov, življenje v mestu se bo vrnilo v stare tirnice. Verjamem, da bomo vsi skupaj imeli čudovit spomin na nepozaben dogodek v našem mestu. V Celju smo se zelo potrudili in dali vse od sebe pri organizaciji olimpijade. Upam, da so se potrdile moje besede z otvoritvene slovesnosti, da je mesto varno, lepo urejeno, da so ljudje prijazni in gostoljubni,” je v svojem govoru še dejal župan in na koncu vsem zaželel varno vrnitev domov in jih povabil, naj se še kdaj vrnejo v Celje, kjer so vedno dobrodošli.

Foto: Gasilska zveza Slovenije

Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje pa je povedal, da tekmovanja niso prioriteta delovanja gasilske organizacije, so pa najpomembnejši vir zagotavljanja operativnega članstva in pomembna za mlade, ki bodo v prihodnosti postali operativni gasilci in zamenjali današnje operativne vrste, ki varujejo življenja in premoženje. Kot je še dodal, je bitka z ognjenimi zublji na Krasu kot največjim požarom v naravnem okolju v naši sodobni zgodovino pokazala, da potrebujemo veliko operativnih gasilcev in opreme.

Celjski glasnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...