fbpx

SDM je sprejela resolucijo, v kateri obsojajo rusko agresijo proti Ukrajini

Svet Slovenske demokratske mladine je včeraj na svoji 5. redni seji sprejel resolucijo, v kateri obsojajo rusko agresijo proti Ukrajini ter pozdravljajo in predlagajo določene ukrepe (Foto: Facebook/Pixabay)

Svet Slovenske demokratske mladine je sprejel resolucijo, v kateri obsojajo rusko agresijo proti Ukrajini. Pri tem so nanizali podporo številnim ukrepom, ki jih je sprejela EU, med njimi tudi sveženj sankcij na ravni Evropske unije, proti Ruski federaciji, ki bo občutno prizadel tako rusko gospodarstvo kot osebe, ki so sodelovale pri agresiji. Podmladek stranke SDS je predlagal tudi nekatere ukrepe s katerimi bi morala EU še naprej odločno in enotno nastopati proti agresiji Ruske federacije. “Enotna podpora držav članic perspektivi članstva Ukrajine v EU lahko spremeni tok prihodnosti,” še ocenjujejo. 

Svet Slovenske demokratske mladine (SDM) je na svoji 5. redni seji sprejel resolucijo, v kateri obsojajo rusko agresijo proti Ukrajini ter pozdravljajo in predlagajo določene ukrepe. “Svet SDM se zaveda, da z napadom Ruske federacije na Ukrajino ne gre samo za prihodnost Ukrajine kot samostojne in neodvisne države, ampak tudi za prihodnost Evrope. Zato moramo narediti vse, da Ruska federacija preneha z vojaško invazijo in destabilizacijo vzhodnih regij Evrope,” so dejali in pojasnili, da izražajo popolno podporo ukrajinskim kolegom in ukrajinskemu narodu.

Svet SDM z obžalovanjem spremlja dogajanje v Ukrajini in obsoja rusko agresijo, ki odpira temna poglavja evropske zgodovine, za katere so upali, da smo jih za vedno zaprli. Ugotavljajo, da je Ruska federacija je ob 5. uri zjutraj 24. februarja 2022 uporabila barbarsko agresijo nad suvereno in neodvisno državo Ukrajino. “Ruski predsednik Vladimir Putin ni nikoli verjel v diplomatsko miroljubno rešitev in pogajanja. Mednarodna skupnost si je prizadevala za pogovore, ki pa oborožene agresije niso preprečili,” so izpostavili.

Vladimir Putin (foto: epa)

Pravijo, da je napad Ruske federacije nedopustno dejanje, ki je v nasprotju z listino organizacij Združenih narodov in mednarodnim pravom ter grobo posega v celovitost in neodvisnost suverene države, agresija, ki jo izvaja Ruska federacija nad Ukrajino pa mora biti najstrožje obsojena in sankcionirana. Izpostavljajo, da so mir, varnost in stabilnost Evrope temelji Evropske unije. “Kremelj je v preteklem desetletju s svojo vojaško agresijo spodkopaval samostojnost ukrajinskih državljanov in upočasnjeval željo Ukrajincev za vstop v Evropsko Unijo in NATO,” so še dodali.

Mednarodna skupnost bi morala biti enotna
Kritični so do Ruske federacije, saj ne spoštuje samostojnosti države in se vmešava v mednarodne odnose celotne evro-atlantske regije z množičnimi hibridnimi napadi po socialnih omrežjih. Mednarodna skupnost mora po njihovem mnenju ostati enotna v obsodbi Ruske federacije in njenih agresorskih dejanj zoper Ukrajino in ostale evropske države. “Enotna podpora držav članic perspektivi članstva Ukrajine v EU lahko spremeni tok prihodnosti,” ocenjujejo.

Foto: Twitter

V SDM tudi obsojajo nezmožnost obsodbe Putina in agresije Ruske federacije s strani nekaterih slovenskih politikov in pri tem še izpostavljajo, da so dogodki v zadnjih tednih na vzhodu Evrope pokazali, da je nasprotovanje investicij v slovensko vojsko in vojaško opremo s strani stranke Levica nesmiselno in škodljivo.

Podpirajo sveženj sankcij zoper Rusijo
V nadaljevanju pozdravljajo odločen odziv Slovenije na čelu s predsednikom vlade Janeza Janše skupaj z njenimi evropskimi partnerji in zavezniki. Podpirajo tudi sprejet sveženj sankcij na ravni Evropske unije, proti Ruski federaciji, ki bo občutno prizadel tako rusko gospodarstvo kot osebe, ki so sodelovale pri agresiji. Podpirajo tudi dejstvo, da je v pripravi nov sveženj omejevalnih ukrepov, ki bo vseboval tudi sankcije proti beloruskemu režimu in še razširjene sankcije proti Ruski federaciji.

Janša je na novinarski konferenci spregovoril glede zaskrbljujočih razmer v Ukrajini in z njimi povezanih sankcij proti ruskemu režimu. (Foto: KPV)

Kot pomemben korak vidijo tudi koordiniran nastop Evropske unije v mednarodnih organizacijah z namenom zagotoviti čim širšo mednarodno obsodbo na rusko invazijo in podpirajo predlog Slovenije za članstvo Ukrajine v EU do 2030. Pozdravljajo prispevek Vlade Republike Slovenije v višini sto tisoč evrov kot nujni humanitarni odziv, ki bo preko Mednarodnega rdečega križa in rdečega polmeseca namenjen za nujne humanitarne potrebe ukrajinskega prebivalstva.

Podpirajo ukrepe, ki jih je sprejela Slovenija
Pozdravljajo podporni ukrep, ki ga je Slovenija sprejela z EU partnerji na področju kibernetske obrambe, vojaške medicinske opreme, strojne opreme in opreme za razminiranje v višini 30 milijonov evrov in odločitev Slovenije, da odvzame konzularni naziv vsem petim častnim konzulom Ruske federacije v Republiki Sloveniji. Podprli pa so tudi pogumne protestnike v Ruske federaciji in Belorusiji, ki ne podpirajo odločitev agresorja Putina.

Na koncu predlagajo, da Evropska unije naj še naprej odločno in enotno nastopa proti agresiji Ruske federacije in da vse članice EU uskladijo z zvezo NATO, kako bodo sodelovale in pomagale pri samoobrambi Ukrajine, pri čemer mora biti EU pozorna na doniranje vojaške opreme in finančne pomoči Ukrajini, saj je velika nevarnost da bo ta pomoč v roku 48 ur prišla v roke ruskemu agresorju. “Evropske unija mora enotne podpreti predlog izločitve Ruske federacije iz SWIFT (Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo),” so še predlagali na koncu.

Sara Rančigaj