fbpx

Se obeta diskriminacija slovenskih delavcev v Avstriji?

Foto: e-Koroška

Želja avstrijske vlade po zmanjšanju otroških dodatkov za v tujini živeče otroke bi prikrajšala številne Korošce. Na pobudo Romane Tomc je več poslancev na Evropsko komisijo naslovilo vprašanje, ali Avstrijci ravnajo diskriminatorno do tujcev. Na to temo bo danes v Dravogradu potekala okrogla miza z evropsko poslanko Romano Tomc in poslancem državnega zbora Andrejem Šircljem.

Novica, da avstrijska vlada namerava znižati otroške dodatke za v tujini živeče otroke delavcev migrantov, je dvignila veliko prahu v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji. Zmanjšanje dodatkov bi prikrajšalo okoli 10 tisoč Slovencev, hud udarec bi dobila tudi Koroška, saj obmejna lega regije nudi Korošcem ugodne možnosti za zaposlitev v Avstriji, kjer so plače občutno višje kot pri nas, zatorej na stotine Korošcev dnevno migrira na avstrijsko Koroško.

V Avstriji je otroški dodatek univerzalen in pripada vsakemu staršu, višina pa je, v nasprotju s slovenskim otroškim dodatkom, ki se izplačuje glede na dohodek staršev, odvisna od starosti otroka. Tako starši otroka do treh let starosti prejmejo 111 evrov, za otroka, starega od treh do desetih let, 119 evrov, do 19. leta 138 evrov in 162 evrov za otroka, starejšega od 19 let, ki se še šola. Poleg glavnega dodatka prejmejo še dodatek glede na število otrok, ki znaša od 6,90 evra pa do maksimalno 51 evrov mesečno.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ