fbpx

Še vedno je mogoče do konca junija doseči 60-odstotno precepljenost

Franc Vindišar (Foto: STA)

Načrt, da bo precepljenost s cepivi proti covidu-19 do konca junija 60-odstotna, je še vedno uresničljiv, meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pogoj pa je, da bo dobava cepiv tekoča, je izpostavil v izjavi ob današnjem obisku Splošne bolnišnice Jožeta Potrča Ptuj.

Ob začetku tretjega vala epidemije je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar zagotovil, da so pravila določena, in izrazil upanje, da se jih bodo držali vsi izvajalci. Pri tem je povedal, da se je delež okuženih z angleško različico virusa v enem tednu podvojil in ker je ta različica bolj kužna, je treba ukrepe za omejitev epidemije še bolj spoštovati.

Po podatkih, ki jih ima, so med potekom cepljenja po statističnih regijah res manjše razlike, ki pa so povezane tudi s starostno strukturo v posamezni regiji. Kjer je več domov starejših, je precepljenost lahko večja. Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so se tudi dogovorili, da se bodo podatki prijavljenih na cepljenje pri osebnem zdravniku in na eUpravi uskladili. Zaradi nekajdnevne ustavitve cepljenja s cepivom AstraZenece pa pričakuje, da se bo zaostanek nadoknadil v nekaj dneh.

Med njegovim obiskom bolnišnice je bila osrednja pozornost sicer namenjena projektu za gradnjo tamkajšnjega urgentnega centra. To je po njegovih besedah edini urgentni center, ki v skladu z nacionalno strategijo ni bil zgrajen. Ministrstvo je zanj leta 2015 predvidelo približno 2,6 milijona evrov, vendar pa so se cene zvišale, je izpostavil. Bolnišnica je že poiskala tudi dodatna sredstva, tako da je prepričan, da se bo finančna konstrukcija zaprla. Na evropska sredstva pa v tem primeru ni mogoče računati, je poudaril.

Sara Kovač