fbpx

Si takšno razpadajočo šolo zaslužijo naši osnovnošolci? “Ne bomo čakali, da se otrokom podre strop na glavo. Zahtevamo dejanja in ne le obljube ministra Pikala!”

Osnovna šola Loka v Črnomlju je razpadajočem stanju. (Foto: Twitter, moja Dolenjska)

Vrelišče jeze staršev na Osnovni šola Loka v Črnomlju je doseglo vrhunec. Največja šola v občini je bila zgrajena leta 1967, ob toči leta 2018 še dodatno poškodovana, vlada je nato sprejela sklep, da bo izgradnja šole financirana iz državnih sredstev v primeru elementarnih nesreč, resorno ministrstvo pa postopke zavlačuje v nedogled. Pristojni minister Jernej Pikalo pa raje uživa na eksotičnih potovanjih po svetu, kot so razkrili v eni izmed Tarč na slovenski javni televiziji.

“V takšno šolo hodijo črnomaljski otroci. Staršem je prekipelo in sklicujemo novinarsko konferenco. Ne bomo čakali, da se našim otrokom podre strop na glavo. Zahtevamo dejanja in ne pristajamo več na obljube nekdanjega premierja dr. Cerarja ali sedanjega ministra g. Pikala,” se je jezno odzvala na nenehne obljube o prenovi največje šole v občini predsednica sveta zavoda osnovne šole Loka Maja Kocjan. Prenovo šole je napovedal že bivši predsednik vlade Miro Cerar, ki je obljubil, da bo šola sredstva za temeljito prenovo dobila iz Ekosklada. Obljube še danes niso izpolnjene. Jernej Pikalo pa raje, kot da bi se zanimal za usodo osnovnošolcev, krši odločbe Ustavnega sodišča, brani spornega sekretarja MIZŠ dr. Jerneja Štromajerja in luksuzno potuje po svetovnih prestolnicah na račun davkoplačevalcev.

Po slikah sodeč je stanje na šoli katastrofalno. Stropi v učilnicah imajo luknje, nimajo izolacije. Na posnetkih vidimo tudi okna iz leta 1967, skozi katera nenehno piha. V notranjosti poka tudi beton ter se kruši in pada po učilnicah. Aluminijasta električna napeljava je bila zamenjana 1989 in je napeljana nadomestno. Na nekaterih delih šole je odpadel beton. Luknje so zgolj provizorično zamašili s poliuretansko peno. Nekatere učilnice, ki imajo dve zunanji steni, potrebujejo še dva dodatna radiatorja, da se ogreje prostor. To je le nekaj težav, s katerimi se soočajo osnovnošolci v šoli Loka v Črnomlju.

Starši zahtevajo odločno ukrepanje ministrstva za šolstvo
Po poročanju STA je predsednica sveta zavoda Osnovne šole Loka Maja Kocjan dodala, da pouk otrok v prvi triadi poteka v neprimernih in po njenem mnenju celo nevarnih prostorih, omenjeno ministrstvo pa, namesto, da bi zadevo čim prej rešilo, postopek zavlačuje z dodatnimi zahtevami. Ravnateljica Osnovne šole Loka Damjana Vraničar je opozorila, da šolo ob tem, da njen starejši, pred več kot 50 leti zgrajeni del, zamaka, da se ponekod posedajo tla, da se kruši omet in da ponekod z gnilobo načeta okna ne tesnijo, pesti tudi prostorska stiska. Kljub obljubam bivšega premierja Mira Cerarja in aktualnega šolskega ministra Jerneja Pikala pa se prenova šole še vedno ni premaknila iz mrtve črke na papirju.

Črnomelj, Osnovna šola Loka. Novinarska konferenca sveta starsev in zavoda Osnovne sole Loka. Predsednica sveta staršev Osnovne šole Loka Renata Lozar, predsednica sveta zavoda Osnovne šole Loka Maja Kocjan in ravnateljica Damjana Vraničar. (Foto: STA)

Jernej Pikalo raje luksuzno potuje, kot da bi se ukvarjal z nujnimi spremembami in investicijami v šolstvu
Jernej Pikalo se raje hvali z otvoritvijo Unescove institucije, kot da bi poskrbel za nujne investicije v šolstvu. Osnovna šola Loka je ena izmed osnovnih šol, ki nujno potrebuje prenovo takoj.

Turistična slika šolskega ministra dr. Jerneja Pikala. (Foto: posnetek zaslona/ Tarča na RTV Slovenija)

V preteklosti se je Pikalo izkazal z neupoštevanjem odločbe Ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih in srednjih šol. Svojo največjo afero je skuhal z branjenjem svojega sekretarja dr. Jerneja Štromajerja, ko je le-ta voščil na predbožični večer “Vesel božič, ve umazane živali”.

https://twitter.com/JernejPikalo/status/1178341342600151041

Tarča razkrila vso bedo dela šolskega ministra dr. Jerneja Pikala
Pravo sposobnost dela Jerneja Pikala pa je pokazala ena izmed Tarč, kjer so sogovorniki popolnoma razgalili nesposobnost dela na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport, dr. Jerneja Pikala. Ministru in njegovi ekipi so bila veliko bolj pomembna potovanja po svetu na račun davkoplačevalcev. Zato se mu žal ena izmed osnovnih šol na periferiji, daleč stran od Ljubljane, zdi popolnoma nepomembna za njegovo nujno intervencijo.

Spodaj pa si lahko ogledate še nekaj fotografij uničene Osnovne šole Loka v Črnomlju:

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

 

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

 

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

 

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

 

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

 

Foto:(Twitter, moja Dolenjska)

Foto: (Twitter, moja Dolenjska)

Luka Perš