Silno neurje na Dolenjskem je povzročilo ogromno škode

Datum:

V četrtek po 20. uri je občine Mirnske doline, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan zajelo močno neurje, ponekod je padala tudi debela toča. Največ škode je utrpela občina Mokronog-Trebelno, kjer je po besedah župana Antona Mavra padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje, poroča STA.

Neurje je v četrtek zajelo kar nekaj občin, nekje pa je celo padala debela toča. Župan Mokronoga Anton Maver je za STA povedal, da je veliko škode na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in ostalih dežurnih delavcev. Oceno škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

Podrtih več kot 150 dreves, poškodovanih več kot 100 vozil
Novomeški center za obveščanje je poročal o silnem neurju v večernih urah, ki se je z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog-Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves, potrgani pa so bili tudi vodniki električne napeljave. Od toče je hudo poškodovana streha osnovne šole v Mokronogu, njene posledice pa so vidne na pročeljih stavb, oknih in žaluzijah. Poškodovanih naj bi bi bilo več kot 100 vozil, zagorel pa je tudi drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so aktivirali domače gasilce in dežurne delavce cestnega podjetja in Elektra Celje.

V občini Mirna sta besnela močan veter in debela toča, meteorna voda pa je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna, poroča STA. Veter je razkril strehe na več stavbah in na ceste podrl številna drevesa. Potrgal je vodnike električne napeljave. Padla drevesa so poškodovala več vozil, plazovi pa so zasuli več lokalnih cest. O škodi zaradi močnega vetra, padavin in toče poročajo tudi iz drugih omenjenih dolenjskih občin. Pristojne službe bodo ocenjevanje škode nadaljevale v naslednjih dneh, je še sporočil novomeški center za obveščanje, pouk v šolah pa poteka nemoteno.

Ana Hribar

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...