Škandal! Ministrstvo ne dovoli referenduma o migrantih!

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Dogajanje v Ilirski Bistrici glede občinskega referenduma o vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra za migrante na mejnem prehodu Jelšane je dobilo nov zaplet.

Ministrstvo za notranje zadeve je Občino Ilirska Bistrica opozorilo, da je izvedba referenduma nezakonita. Zato je župan Emil Rojc iz vrst SD-ja pridobil pravna mnenja dveh odvetniških pisarn in službe vlade za lokalno samoupravo. Vsi so pritrdili ministrstvu za notranje zadeve.

Referendum v Ilirski Bistrici se namreč nanaša na migrantsko politiko, ki pa je v skladu z zakonodajo Republike Slovenije zgolj v pristojnosti državnih organov, ne pa v pristojnosti občine.

Kljub temu so svetniki na zadnji seji z 19 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili sklep o izvedbi referenduma glede migrantskega centra, saj menijo, da imajo občanke in občani pravico izraziti svojo voljo glede vzpostavitve migrantskih centrov v svoji občini. Župan Rojc bo sklep svetnikov posredoval upravnemu sodišču, ki bo tako odločilo o zakonski podlagi za izvedbo referenduma.

Primorska24.si

 • if

  Odločiti mimo ministrstva!

 • Andrej

  Nazadnje bo sodišče zatrlo ljudi s sodbo V IMENU LJUDSTVA.

  • stane

   Slovenija domacim kruta maceha,
   Invazivnim clovecnjakom,zlata mama.

  • stane

   To ze pocnejo,ko ne obsodijo nevladnike,ko za denar vlacijo k nam jutrisnje klavce,pardon; “inzenirje”,”tehnike”,”kemike.”

 • dež

  Zelo čudno tolmačenje zakonodaje. Če organiziraš referendum in vprašaš ljudi, kaj si mislijo v zvezi z naselitvijo migrantov, se nič ne vtikaš v pristojnosti države.

 • Franjo Trojner

  Ministrstvo ne dovoli referenduma?
  Če je temu res tako, znova živimo v totalitarni državi!
  Referendum (latinsko ad referendum = v odgovor na zahtevo) je demokratičen postopek, v katerem lahko sodelujejo vsi državljani z volilno pravico in podajo svoj glas o referendumskem vprašanju. Predstavlja enega od temeljev neposredne demokracije!
  Šarčeva nedemokratično postavljena izključujoča leva vlada svojim kritikom, drugače/mislečim državljanom grozi z sprejemom zakonodaje, ki bo drastično omejevala svobodo govora. Takšna oblast, ki omejuje svobodo govora je NEDEMOKRATIČNA, JE TOTALITARNA.
  Svoboda govora je ena najbolj elementarnih človekovih pravic, ena na kateri temelji demokratični svet in brez katere sploh o demokraciji ne moremo govoriti. Je pravica, ki ščiti posameznika pred državo in je sine qua non demokratske državne ureditve.
  Šarčeva leva vlada preprečuje izvedbo referenduma prebivalcem Ilirske Bistrice, hkrati pa od nastopa vladanja z vsemi silami preprečuje svobodo govora v svojih samo levim vladam servilnih, dominatnih medijih. Da je predsedniku vlade Šarcu demokeacija tuja je že nakazal z svojim javnim pozivom k neoglaševanju v vseh medijih, ki kritizirajo delo vlade in njega samega. Leva Šarčeva vlada zavestno krši USTAVO ( financiranje zasebnih šol, fiskalno pravilo, prepoved referenduma, omejevanje svobode govora, nezakonito financiranje volilne kampanije, neizvajanje suverenosti nad celotnim ozemljem republike Slovenije, neizvajanje zakona o državnih mejah, izigravanje pravila SCHENGEN itd. ), hkrati pa Šišku poveljnika ŠTAJERSKIH VARD očita rušenje USTAVE, ustavnega reda in mu grozi z osmimi leti sresta! Kdo je zdaj tu nor?? Ta Šarčeva oblast z demokracijo nima nič skupnega! Ta Šarčeva oblast je TOTALITARNA! Parlament v Ljubljani ni več hram demokracije!

 • Frank Novak

  …”Ministrstvo za notranje zadeve je Občino Ilirska Bistrica opozorilo, da je izvedba referenduma nezakonita”…
  JA SEVEDA, KAJ BI SI SICER TUJCI MISLILI, DA SO PREBIVALCI ILIRSKE BISTRICE MANJSI HLAPCKI KOT POPRECNI SLOVENCELJNI?

  Zakaj Slovencem ki zive v Sloveniji tako radi ukazujejo in pamet solijo tujci (Jojeva, Popovic, Jankovic, Pašić Bišić in tako naprej)
  ZATO KER SE JIM VI TAKO NAIVNO PUSTITE JEBAT V GLAVO… Celo sami jih vzpodbujate da vas jebejo. Ce tujci se ne vedo da so na Slovenskem oni gospodar jim to poveste vi. Zato da si ne bi mislili da niste “dobri” ljudje.
  Pamet Slovencev ki zive v Sloveniji je napacno programirana, namesto da bi se pocutili gospodarje se pocutite hlapce. Ponizne hlapcice ki se trudijo da bi jih imeli drugi radi. In kot ponizni hlapcici tudi – zato da bi tujcu zlezli v rit – znate udariti po drugih Slovencih.
  SKRATKA, SAMI STE SI KRIVI DA STE NAJMANJ VREDNI PRAV V SLOVENIJI.

  • stane

   Tocno tako! Prav si napisal.
   Novinarka je pred leti sprasevala oz.vprasala v Italiji eno Italijanko,kaj misli,zakaj se Slovenija ne oglasi zaradi atrzaskih rerminalov in skode,ki pri tem lahko nastane. Odgovorila je;Slovenci ste bili hlapci in ostali boste hlapci.
   To pove veliko,kaj si tujci mislijo o nas. Kdo pa se hlapce in ritoliznike spostuje? Nihce.

   • Frank Novak

    Zal je temu res tako.
    Jaz sem sicer rojen v Kranju, vendar od leta 1977 zivim v ZDA in z zeno hodiva v SLO na dopust.
    Ko si v tujini par let in ko se navadis na nacin razmisljanja v ZDA te ob obisku SLO neizmerno moti da se Slovenci obnasate tako kot beli zamorcki…
    Priporocam malo psihoterapije. Vsako jutro ko vstanete in se pogledate v ogledalo recite na glas 30 krat SLOVENIA FIRST !!!

    Cez par tednov boste svet zaceli dojemati drugace. Pri nas v ZDA to ni potrebno ker nam javna obcila to da smo najboljsi dnevno vbijajo v glavo. Pri Vas pa so na oblasti ritolizi EU in frau Merkel in boste morali svoj hlapcevski kompleks zdraviti kar sami…

    Americani sebe gledajo skozi povecevalno steklo, vi pa skozi pomanjsevalno steklo. Oboje je seveda iluzija.

    • stane

     Strahovlada komunizma in domacih izdajalcev je cca 70 let nore vladavine pustilo posledice na psihi ljudi,sedaj pa ze poneumljajo mlade,enako kot dzihadisti svoje otroke za ubijanje.
     Premalo je nas,ki bi lahko naredili kaj pametnega na volitvah.
     Ljudje se bojijo voliti. Tudi ne vedo kje kdo je,da levicarji,s komplet vlado so povezani s forumom 21. Da forum 21 s pomocjo vladnih in nevladnih satelitov ubija SLO narod.

     • Frank Novak

      Mislis da je bilo v avstoogrski drugace?
      Nisem preprican. Neki psiholog je analiziral Slovenske pravljice in ugotovil da si zmagovalec Slovenskih pravljic Martin Krpan vzame za “nagrado” se dokument s katerim lahko legalno sverca sol, v nasprotju z junaki drugih narodov kjer si zmagovalec vzame vse: princeso, prestol, vse bogastvo.

      Intervju z psihologom sem nekoc slisal na radiu, ko pa sem iskal njegovo dizertacijo po googlu je nisem nasel.

      Mogoce smo Slovenci od nekdaj bili taki: skromni. S to razliko da se je hlapcevska drza splacala ko so nam vladali prosvetljeni Habzburzani, sedaj pa ista drza predstavlja samomor, kajti danasnji nasprotniki so islamisti.

      Mogoce smo samo miselno pretogi da bi presaltati na druge frekvence?

      Hvalezen ti bom ce najdes tisto dizertacijo…

     • stane

      No,na cas Avstroogerske se nisem niti spomnil,ker me je komunizem kar precej zaposlil.
      Mislim,da je pod Avstroogersko bilo manj zatiranja Slovencev kot pa sedaj pod komunizmom in se se obeta radikalni islam.
      V tistih casih so se stepli v gostilni pa je blo vsaj malo zadoscenje pri zavednih Slovencih. Marija Terezija in Franc Jozef sta bila kar naklonjena Slovencem,mi je pravil stari oce,ki je bil rojen leta 1880-1975.

     • Frank Novak

      Moj praded je rad pel tole:
      Bog ohrani, Bog obvari
      Nam Cesarja, Avstrijo!
      Modro da nam gospodari
      S svete vere pomočjo.
      Branimo mu krono dedno
      Zoper vse sovražnike,
      S habsburškim bo tronom vedno
      Sreča trdna Avstrije.

     • stane

      Cestitam! Prav je imel tvoj ded.

     • Frank Novak

      K Edu so ga povabili samo 1 krat in nikoli vec. Pri kosilu mu je namrec v obraz rekel da je komunizem sranje… Edo svojega sorodnika ni mogel ne aretirati ne ovaditi, ded pa je imel takrat krepko cez 80…

     • Novakec1

      V zmoti si, do osamosvojitve so bile sloovce bolj cenjene kot ostali v bivši Yugi, nekaj let po osamosvojitvi pa samo še rapidno v hlapčevstvo alias suženjstvo.

     • stane

      Zakaj? Ker so se vmesali komun.s svojo retoriko. Zakaj so izdajalca Kucana zopet volili za predsednika drzave?
      Ker so mislili volivke/vci,da je on tisti,ki je SLO priboril samostojnost.
      So se pa grdo usteli.
      Kucan in cel takratni vrh so sami izdajalci.

     • Novakec1

      Osamosvojitev je bil največji nateg sloovc in že kar nekaj časa se to potrjuje.

 • antimur

  To ni ministrstvo, ampak oddelek okupatorske kučanistične izspostave. Barabe levofašistične, preveč, vse preveč že pljuvate na karbit, da bi se končalo brez posledic, predvsem za vas, golazen antislovenska.

 • ZatonMesecnikov

  #Škandal! Ministrstvo ne dovoli referenduma o migrantih!#

  Pa kakšen škandal, pa saj to je napovedal znani Levičar Luka Polmesec v predvolilnih soočenjih, v stilu nekoč slavnega Levičarja Hermana Göringa in njegovega znanega izreka: #Kdo je Jud in kdo ne, odločam Jaz!”

  Tako je tudi Polmesec izjavil: #Referendum da, vendar ne, če so ogrožene civilizacijske pridobitve!#

  Kaj pa so civilizacijske pridobitve, odloča pa on sam…..

  • stane

   On je butl. On bo sel pod maceto,ki bo v crnih rokah. Naj si prebere njihov koran,da bo videl kaj ga caka.
   Nobeden radikalist ne sklepa prijateljstva z osebami druge vere. “Nevernike izkorisca,zavaja,dokler jih rabi. Ko jih vec ne rabi, jih pokolje,zenske posili in jih imajo zs spolne suznje. Ce se upirajo jih pobijejo na najokrutnejsi nacin.
   To vse se ze dogaja,butlni levic.komun.

 • RATATA

  To, da so migracije, ki jih pospešujejo pokvarjenci stvar države RS naj postane jasno počasi vsem!!
  Ker so pokvarjenci na izredno gnusen način priredili Ustavo RS in zakone, jih je obvezno popraviti in spremeniti po postopku, ki je predviden!
  po ZAKON-u
  o referendumu in o ljudski iniciativi
  (neuradno prečiščeno besedilo št. 12)
  http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO324

  P.S.
  Ker imamo skropucalo od predpisov (in posranijo od Ustave po F.Bučarju) imamo skropucalo od države, osamosvojene socialistične republike Slovenije v obliki kuraste kokoške!!!!!! VSE NAMERNO!!!!

  glej ta fuk od fuka …. :
  230. Odločba o ugotovitvi, da so Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi ter prvi odstavek 3. člena, kolikor se nanaša na Vlado Republike Slovenije, in šesti odstavek 4. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z Ustavo, stran 878.

  Številka: U-I-191/17-25
  Datum: 25. 1. 2018
  O D L O Č B A
  Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo Vrhovnega sodišča, na seji 25. januarja 2018
  o d l o č i l o:
  1. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo) je v neskladju z Ustavo.
  2. Prvi odstavek 3. člena, kolikor se nanaša na Vlado, in šesti odstavek 4. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (Uradni list RS, št. 41/07, 11/11 in 98/13) sta v neskladju z Ustavo.
  3. Državni zbor mora ugotovljene protiustavnosti iz prejšnjih točk izreka odpraviti v roku enega leta po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
  4. Do drugačne ureditve v Zakonu o referendumu in o ljudski iniciativi Vrhovno sodišče v pritožbenem postopku:
  – zavrne pritožbo, če ne ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku oziroma če ugotovi take nepravilnosti, ki niso ali ne bi mogle vplivati na izid glasovanja;
  – ugodi pritožbi, razveljavi glasovanje in odredi novo glasovanje, če ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na izid glasovanja;
  – ugodi pritožbi, razveljavi glasovanje in samo ugotovi izid referenduma, če ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na izid glasovanja, katerih posledice je mogoče odpraviti z ugotovitvijo drugačnega izida referenduma.
  5. Po vročitvi odločitve Vrhovnega sodišča iz druge alineje prejšnje točke izreka Državna volilna komisija v dveh dneh s sklepom določi nov datum glasovanja, pri čemer mora glede na ugotovljeno naravo kršitve upoštevati čas za referendumsko kampanjo. Sodba Vrhovnega sodišča, ki razveljavlja glasovanje na referendumu ali ugotavlja drugačen izid referenduma, in sklep Državne volilne komisije o določitvi novega datuma glasovanja se objavita v Uradnem listu Republike Slovenije.
  https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlurid=2018230

 • Roman Benedik

  Hm;Janša je preprečil referendum o sdf 2012

 • Roman Benedik

  ***o SDH

 • Antonius

  Takrat bi morali volivci Ilirske Bistrice razmišljati, ko so volili župana SD.
  Rojc je šel takoj vprašati vladne bizgece, ki celi Sloveniji vsiljujejo šerijatarje, kaj naj naredi, da bo lahko ustregel volji vladnih bizgecev.
  *Zakonodaja Republike Slovenije je zgolj v pristojnosti državnih organov*?!
  Zakone predlaga vlada, potrdi jih parlament, vsi skupaj so pa izvoljeni od ljudstva, ki mu jemljejo pravicp, da o spornem ravnanju vlade pove svoje mnenje.

  • Steiermark

   Levaško nasilniška šeriatarska svojat tega nikoli ni razumela, saj so bili od 45 do 1991 navajeni, sežiganja živih nasprotnikov njihovega zločinskega režima, polnjenja rudniških jaškov z njimi, kraških jam, pancer grabnov itd. Zaradi takšne titove “demokracije” pa smo postali, to kar smo, ker še nekateri s svojo prazno glavo, vedno živijo v “lepih spominih” na pedofilskega, morilskega zločinca tita!

 • piko8

  Madona, naj se pa na šefa Mafije milana kurčana obrnejo!!!

 • Novakec1

  Kaj nam pa morete, morete….

 • samotoje

  “Referendum v Ilirski Bistrici se namreč nanaša na migrantsko politiko, ki pa je v skladu z zakonodajo Republike Slovenije zgolj v pristojnosti državnih organov, ne pa v pristojnosti občine.”
  Samo če so državni organi opravilno sposobni. In mentalno uravnovešeni.

  • sunday

   je pa tudi res, da če bi državljani bili opravilno sposobni in mentalno uravnovešeni potem takšne vlade, ki izdaja lasten narod niti imeli ne bi, ker bi vlada bila na strani naroda in ne odkrito na strani musli podganjih iztrebkov !!!

 • Janez Kranjski

  Levičarski prasci si spet razlagajo demokracijo po svoje. Referendum bo pa tudi če bo treba priti z kolom, grabljami, sekiro, itd.

  • sunday

   tako se govori !!! ++++++ !!!

 • Novakec1

  Tako se vlada, tiho hlapci pa ima šarko mir in 120% podporo.

  • hladnik

   Ta pa nas bo nauču ribe lovit.

   • Novakec1

    A jest?

 • Steiermark

  Še vedno, rdeča antičloveška banda, odloča on nas in kaj smemo in kaj ne, celo misliti! Ljudje se ne zavedajo, kaj nam pripravlja ta rdeča drhal, s svojim odločanjem “v imenu ljudstva”!

 • sunday

  če človek samo pogleda sliko teh podganjih iztrebkov mu je takoj jasno, da je narod potrebno oborožiti ne samo omogočiti referendum – referenduma niti ne bi bilo potrebno, če bi oblast bila normalna in meje zaprla za to svojat (glej sliko in izraze na teh musli človečnjakih) !!!

 • mare

  Ko se vlada boji javnega mnenja svojih ljudi, ki so jo izvolili. Sam povem.

  • Ivan Friderik Novak

   Vlada ni izvoljena, ker se ministrov ne voli, govedo janšistično.

   • mare

    A nimaš drugega za početi, kot razmišljati o Janši.

   • Den456

    Ti si bolj podoben kučanistični perutnini.

 • Olga101

  Tudi vlada je zame nezakonita!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!