fbpx

Škandal! Ministrstvo ne dovoli referenduma o migrantih!

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Dogajanje v Ilirski Bistrici glede občinskega referenduma o vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra za migrante na mejnem prehodu Jelšane je dobilo nov zaplet.

Ministrstvo za notranje zadeve je Občino Ilirska Bistrica opozorilo, da je izvedba referenduma nezakonita. Zato je župan Emil Rojc iz vrst SD-ja pridobil pravna mnenja dveh odvetniških pisarn in službe vlade za lokalno samoupravo. Vsi so pritrdili ministrstvu za notranje zadeve.

Referendum v Ilirski Bistrici se namreč nanaša na migrantsko politiko, ki pa je v skladu z zakonodajo Republike Slovenije zgolj v pristojnosti državnih organov, ne pa v pristojnosti občine.

Kljub temu so svetniki na zadnji seji z 19 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili sklep o izvedbi referenduma glede migrantskega centra, saj menijo, da imajo občanke in občani pravico izraziti svojo voljo glede vzpostavitve migrantskih centrov v svoji občini. Župan Rojc bo sklep svetnikov posredoval upravnemu sodišču, ki bo tako odločilo o zakonski podlagi za izvedbo referenduma.

Primorska24.si