fbpx

Skrben pristop vlade pri odpiranju slovenskih meja

(Foto: STA)

Po odločitvi o odpiranju slovenskih meja, bo vstop Slovencem v državo dovoljen brez omejitev, prav tako tudi državljanom EU, ki imajo stalno ali začasno bivališče v Sloveniji. Prvi let iz letališča Jožeta Pučnika je načrtovan za 26. maj, pri vsem tem pa strokovnjaki opozarjajo na previdnost prebivalcev.

Epidemija je v Sloveniji je z zadnjim dnem v maju preklicana, vendar še vedno veljajo določeni odloki in je pomembna previdnost državljanov, da se prepreči morebiten ponovni vnos virusa v državo. Na novinarski konferenci so danes sporočili, da se ponovno odpirajo meje Slovenije, vendar samo v določenih primerih. Po novem je državljanom Evropske Unije, ki imajo stalno ali začasno bivališče v Sloveniji dovoljen vstop v Slovenijo brez omejitev. Državljani, ki nimajo urejenega bivališča, bodo morali ob vstopu v Slovenijo sporočiti naslov, kjer bodo bivali v morebitni karanteni. Vsi tisti državljani, ki živijo v državah izven schengenskega območja, morajo svojo nujnost potovanja dokazati. To pomeni, da lahko potujejo v primeru kriznih razmer v družini, imajo bivališče v Sloveniji ali potujejo iz gospodarskega razloga, poroča STA.

Prehajanje meja bo zaenkrat omogočeno samo na določenih točkah in tam, kjer so odprti mejni prehodi, kar pa se še vedno usklajujejo s sosednjimi državami. Kot kaže, se bodo Slovenci lahko odpravili na dopustovanje na sosednjo Hrvaško, zato vodja sektorja mejne policije Melita Močnik potnikom svetuje, naj ob prestopu meje s seboj nosijo dokaz o potovanju, kot je naprimer lastništvo nepremičnine ali rezervacija nastanitve. Več o prehajanju meje med Slovenijo in Hrvaško bo znanega po posvetu predstavnikov slovenske in hrvaške policije. Meje ostalih držav še vedno ostajajo zaprte, na ministrstvu za gospodarski razvoj pričakujejo, da se bo meja z Avstrijo kmalu odprla in kot pravi vladni govorec Kacin, ne bomo med zadnjimi državami, katerim bo Avstrija odprla mejo.

Letališče Jožeta Pučnika. Foto: STA.

Kmalu na voljo tudi letalski potniški promet
Na letališču Jožeta Pučnika so pričeli pospešene priprave na potniški promet, ki bo po načrtih izveden 26. maja, ko je predviden prvi polet s Transavio v Amsterdam, ki sicer še ni potrjen. Fraport je tako pozval vse prevoznike, da sporočijo svoje namere glede obnovitve letov. Po njihovih besedah sta se na poziv odzvala trenutno le Air Serbia in Lufthansa, ki planira svoj prvi polet v Frankfurt 29. maja.

Sara Kovač