fbpx

Skriti košček koroškega raja

Zaščitena slikovita alpska dolina Topla pod južnim ostenjem Pece v občini Črna na Koroškem je zavarovana kot naravna znamenitost in krajinski park že od leta 1966. Je ena najlepših slovenskih dolin in dom številnih zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst, denimo v Burjakovem močvirju se bohotijo ogrožene rastline, med njimi tudi divje orhideje. Dolina se odlikuje po svoji biotopski raznolikosti; poleg omenjenega močvirja so v Topli tudi jame, denimo Ciganska jama in Korančevka, ter nahajališče fosilov, ki naj bi se nahajalo v 230 milijonov let starem apnencu s fosilnimi ostanki polžev Omphaloptycha rosthorni in Gradiella gradiata. V bistrem potoku Topla, ki daje dolini prijeten hlad in svežino, imajo svoj dom potočna postrv, potočne školjke in rak koščak. V bujnih gozdovih Tople, ki so bili izvorno bukovi, smreko so posadili pozneje, prebivajo divji petelin, ruševec, belke, gams in alpski zajec. V znameniti Burjakovi steni iz 235 milijonov let starega ladijskega apnenca domujejo nekatere ogrožene vrste ptic, ki so si tu našle svoje gnezdišče in zavetje pred plenilci. Burjakova stena, poimenovana tudi Burjakove peči, je privlačna koroška atrakcija za plezalce, saj je v njej 68 plezalskih smeri.

Najvišji vrh nad dolino je Kordeževa glava na grebenu Pece, visoka 2126 metrov.

Neokrnjena narava koroške doline je privlačna za številne turiste, ki prihajajo in odhajajo; svoj dom pa si je v zelenem hribovitem in skalnatem raju našla le peščica človeških duš. Po dolini je posejanih namreč le pet samotnih kmetij, ki harmonično sobivajo z naravnim okoljem in ohranjajo bogato preteklost življenja svojih prednikov v skriti dolini nad Črno na Koroškem.

Zakaj ime Topla?
Asfaltna cesta skozi dolino Topla nas pripelje do zadnje od petih topelskih kmetij, do domačije Končnik. Domačina Ivan in Anica Kočnik nas podučita, da je kmetija stara že okoli 700 let; v Toplo so se ljudje začeli naseljevati že v 14. stoletju. “Pa veš, zakaj se Topla tako imenuje?” vpraša Ivan in nadaljuje: “Po dolini poteka geološka prelomnica in vodna žila, ki teče globoko pod površjem, je zelo topla in to se pozna tudi na vodi na površju. Voda v potoku Tople je toplejša od Meže, zato so naši predniki dolino in potok tako tudi poimenovali.”

Celoten članek preberite TUKAJ