Skrivna ljubezen slovenskih levičarjev do sosednje Italije

(Foto: STA/epa/Nova24TV)

Plagiata Borisu Kobalu, ki je na natečaj za izvirno slovensko komedijo enostavno poslal prevod ene izmed italijanskih, ne gre preveč zameriti. Kobal je namreč storil samo to, kar so slovenski komunisti in levičarji pred njim počeli že 70 let. Jemali italijansko, malo spremenili in prodali ljudstvu kot najprej jugoslovansko, nato pa še slovensko.

Krilatica “Smrt fašizmu, svoboda narodu” že 7 desetletij velja za mantro komunistov in levičarjev na Balkanu. Na tej krilatici so partizani utemeljevali svoj “upor okupatorjem” in kasnejši krvavi komunistični naskok na oblast. To krilatico pa lahko iz ust “demokratičnih” levih politikov v Sloveniji poslušamo še danes. Fašiste pa levičarji tudi še sedaj vidijo povsod in na vsakem koraku v vseh, ki si upajo v Sloveniji razmišljati s svojo glavo ali se jim celo postaviti po robu.

Najprej Fiat v Italiji, šele nato Fičo v Jugoslaviji
Če so partizani in komunisti Italijane izrabili za svoj krvavi naskok na oblast v Jugoslaviji, pa se je njihova ljubezen do vsega italijanskega tu šele začela. Znameniti Fiat 600 je že leta 1955 prišel na proizvodne trakove italijanske avtomobilske industrije. Sedem pravljičnih let pa so potrebovali jugoslovanski komunisti, da so preimenovani Fiat v Zastavo 750 prvič proizvedli tudi v Jugoslaviji. Mali Fiat je tako postal prava jugoslovanska legenda. Temu bi seveda lahko pripisali dejstvo, da v Jugoslaviji ni bilo prostega trga in konkurence v avtomobilski industriji, ljudstvo pa je bilo tako primorano kupovati samo tisto, kar je komunistična oblast dovoljevala in pa seveda bila sploh zmožna pripeljati iz tujine v Jugoslavijo

Za prosti čas italijanski Alan Ford
Tudi eden izmed najbolj priljubljenih jugoslovanskih stripov Alan Ford, ki je začel v Jugoslaviji izhajati leta 1970, je bil že leto prej izdan v Italiji. Njegov avtor Luciano Secchi je bil seveda Italijan, ravno dejstvu, da je bil Alan Ford popolnoma italijanski pa gre morda pripisati njegov neizmeren uspeh na območju nekdanje Jugoslavije. Strip je tako v Franciji, na Danskem in v Braziliji kmalu po izidu prvih številk usahnil. Alan Ford pa je bila še leta 2015 najbolj prodajan strip na območju bivše Jugoslavije.

Tudi v Sloveniji cveti leva ljubezen do Italije
Razpad Jugoslavije pa še zdaleč ni pomenil konca romance med slovenskimi levičarji in vsem italijanskim. Tako lahko v Stožicah na rdečih orgijah vsako leto udeleženci poslušajo “Avanti Popolo Bandiera Rossa”, nekakšno mednarodno ubeseditev zmage komunizma, oz. socializma. Pesem se je prvič uradno pojavila v Jugoslaviji leta 1984 na albumu skupine Pankrti, čeprav je besedilo za pesem že leta 1908 napisal Italijan Carlo Tuzzi. Še eno zanimivo dejstvo glede te pesmi, ki jo v Stožicah letno prepevajo tudi slovenski “demokratični” levi politiki, pa je, da besedilo na območju nekdanje Jugoslavije nikoli ni bilo prevedeno v srbo-hrvaščino, ali kasneje slovenščino. Slovenski komunisti in levičarji tako še danes uporabljajo italijansko besedilo, čeprav je bila pesem prevedena v angleščino, nemščino, francoščino, prevedli pa so jo tudi Švedi, Norvežani, Danci, Turki, Finci in Rusi, le slovenski levičarji ne.

Če se vrnemo nazaj na Kobala in njegov plagiat, njegov izvirni greh ni bil pohlepna kraja tuje lastnine, še ena tipična levičarska osebnostna napaka. Pač pa upanje, da je slovenski narod še vedno tako zaslepljen in neumen, kot je bil v času totalitarizma Jugoslavije, ko je požrl vse kar so komunisti postavili na mizo, tudi če je bila večina stvari takrat na mizi iz sosednje Italije.

Primorska24.si

 • Rožle

  Prešernov dan je 3. decembra in nikakor ne 8. februarja ..

  • šmentanamuha

   Kdaj so določili 8. februar za kulturni praznik, a mogoče veš? Res je morbidno za praznovanje kulture vzeti smrt nekoga namesto rojstva.

   • pajot

    Kdaj? Ko so prišli na oblast. Od leta 45. Ker so komunisti oboževalci smrti,so pač določili za kulturni praznik dan Prešernove smrti. Od takrat je naša kultura mrtva.

   • SIMON ROZIC

    No, tudi Titovo smrt častim in sem hvaležen zanjo in čakam še
    na nekaj osmrtnic znanih “cefizlov”, pa bo!

   • Franci Steiner

    JA MED VOJNO VENDAR! SAJ SO VENDAR PARTIZANI GOJILI KULTURO SMRTI

 • Claudio Moro

  In? Ne razumem tega clanka. Vsi najboljsi izdelki so Italijanskli. Moda,pohistvo,avti,hrana,itd,itd. A ne bi smeli jih kupovat??

 • ZatonMesecnikov

  #Skrivna ljubezen slovenskih levičarjev do sosednje Italije#

  To je res, slovenski in jugo komunisti niso nikoli razvili takšnega negativnega odnosa do Italijanov, kot do Nemcev. V ozadju je tovarištvo iz Španije, pa potem Garibaldinci, pa predvsem mehka okupacijska uprava Italijanov v zasedeni Sloveniji. Ki je omogočila razvoj komunistične revolucije na Dolenjskem v letu 1942.

  Pa potem le izgon in ne likvidacija ezulov ter status manjšine komunističnim prebežnikom iz Italije, ki so ubežali tam pred roko pravice. Pa seveda bogato poslovanje udbaških firm v Italiji temelječe ne švercu cigaret in alkohola. Do nanjovejših časov Saftijev pa LB Milano…

 • Claudio Moro

  DEJSTVO je,da sta Italija in Nemcija sli iz vojne popolnoma porazeni,uniceni in razdejani. Po samih 15 letih je Italija postala 5 svetovno gospodarstvo,Nemcija pa 6.Jugoslavija pa kao na strani zmagovalcel revna in nerazvita do zadnjega dne. VSE smo morali kupovat v Italiji in Avstriji!!!

 • pajot

  Da ne bomo samo pri Italijanih. Jugoslovanski komunisti so kradli tudi pri Poljakih. Himna Hej Slovani je bila čista kopija poljske himne.

 • Rotar Jakob

  pasjeglavi kurćan s steklimi levimi pasjeglavci podpira na tujem samo bandierorosovce da se ostale slovence ne bi videlo!

  • črnaovca

   A to so pravila o lepem vedenju. Ja Nova 24 že prvi dan pade na izpitu. Samo eno zmerljivko proti Janši pa boš takoj zbrisan. Imajo ikušnje izbrisanimi še od osamosvojitve ko so jih iozbrisali sedaj pa tožijo za odškodnine

 • Aton

  Za uspeh Alana Forda je zaslužen odličen prevod (Nenad Brixy)

  • Peter

   Tudi, ja. Slovenski prevod meni ni sedel.

 • abc

  Alan Ford, definitivno eden najboljših crtanih stripov. Pa tudi Zagor, Tex, Komandant Mark, Blek stena, Mr No, so Italjanski stripi. In ko sem bil otrok, smo jih vsi zbirali in menjavali. Pa politikine Zabavnike smo skupaj vezali itd. Ne vem kaj je v tem slabega? Brali smo še Svizca in diabolika, ter še bi se kaj našlo. Res beden članek Primorske 24.

 • Franci Steiner

  LJUBEZEN TA LEVIH DO ITALIJANOV IMA KORENINE V MEDVOJNEM SODELOVANJU IN KOLABORACIJI KOMUNISTOV Z ITALJANSKO VOJSKO- OFICIRJI IN VOJAKI, POLICIJO ITD. VIŠEK JE SODELOVANJE DOSEGLO, KO SO ITALIJANI S SVOJIMI TOPOVI NAPADALI IN OSVOJILI GRČARICE IN TURJAK TER TAKO ZAKRIVILI KASNEJŠI MASAKER BELE IN PLAVE GARDE. MED ŽRTVAMI JE BIL TUDI CIVILNI ZDRAVNIK, OČE POZNANE KOŽUH NOVAKOVE UPOKOJENKE, KI PA SE GA JE ODREKLA!!!

 • garfi

  italijanska mafija pravi, da je Slovenija raj

  • SIMON ROZIC

   Svoje mafije so se že naveličali! Želijo si nekaj sprostitve na
   enostavnih barabijah alla MS (Mafija Slovenije)

 • garfi

  VSTANITE ZA KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s
  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeČĆa spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ker imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  PONOVNO!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s

  • SIMON ROZIC

   Odl. (5) !

 • Peter

  Pa Bandiero Rosso tudi radi prepevajo.

  • Rožle

   Itaq, če so pa .. BANDA ..

   • Aresnica

    Banda rdeča in seveda kravatarska.
    ____________
    Lep pozdrav

    • črnaovca

     Hm tam objavljajo neka pravila o lepem vedenju tukaj pa nekdo že veselo zmerja

 • Beličič
 • Rožle

  Belićić .. kako pa to da si ti preživu Admina

  • Imperial Commando

   Belićić je neškodljiv, zgovarja se sam s seboj, pa tudi retorika pri njemu ni tako grozna. Naj cvili .

   • Rožle

    Ja samo veriga za njem pa postane kar precej dolga …

 • črnaovca

  Fiat je bilo podjetje ki se je širilo izven Italije. Fiate oziroma po naše fičote so po licenci izdelovali v Crveni zastavi in španskem Seatu, pozneje so postavili še tovarno na polskem. Torej nismo kardli samo mi. Nas je pa tisti fičsicer dvomljive kvalitete a ga je znal popraviti vsak vaški kovač, postavil na kolesa. Čudno da ne obajvite še svoje ljubezni do desnih ki pri fojbah vsklikajo italjanski Dalmaciji in Istri

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!