Slovenci, kdo smo in od kdaj smo tu?

Foto: SDS

V petek je v Kulturnem domu v Bovcu v okviru 24. poletnega tabora SDS in gorniškega kluba dr. Henrika Tume potekal tradicionalni simpozij Korenine slovenstva, ki ga soorganizirajo Raziskovalci evropskega staroselstva. Tokratni simpozij je bil del ciklusa predavanj “Slovenci, kdo smo in od kdaj smo tu?”

Posveta z naslovom “Novi vidiki preučevanja najstarejše zgodovine Slovencev – izziv za znanost” sta se udeležila tudi poslanca DZ RS Alenka Jeraj in Danijel Krivec. Simpozija se je udeležil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Program posveta, ki se je začel ob 9.00 uri, je potekal v petih sklopih. Otvoritev in uvodni pozdrav sta imela dr. Jože Rant in Anton Jeglič, častni predsednik Gorniškega kluba dr. Henrika Tume. Dr. Rant je na kratko predstavil potek simpozija in besedo predal Antonu Jegliču, ki je povedal, da je danes odnos do slovenskega jezika drugačen kot smo si ga predstavljali ob osamosvojitvi. Po njegovem mnenje beseda domovina zaradi močne globalizacije izgublja na pomenu in zato je ta simpozij pomemben ter ob pravem času. “Simpozij Korenine slovenstva odkriva naše korenine, kdo smo in od kje smo prišli, ter kje vse smo bili.”

Kulturni spopad s teoretiki “zakrpatske” teorije
V prvem sklopu simpozija je Dr. Jože Rant podal nekaj aktualnih misli ob 100-letnici rojstva pionirja preučevanja porekla Slovencev Ivana Tomažiča. Po besedah Ranta smo lahko Ivanu Tomažiču zelo hvaležni, da je začel s preučevanjem porekla Slovencev, saj smo s tem začeli graditi lastno identiteto. “Čas preučevanja Tomažiču ni bil naklonjen, saj smo se ravno takrat začeli vleči iz šap totalitarne države in prisilnega jopiča bratstva in edinosti,” je povedal Rant in nadaljeval: “V zagovor pradavne avtohtonosti Slovencev so navajali (D. Trstenjak, A. Linhart, D. Žunkovič, K. Oštir) zgodovinske vire, arheološke dokaze in nekatere jezikovne dokaze, predvsem iz krajevnega imenoslovja in iz branja venetskih, etruščanskih in mesapijskih napisov.” Ob tem je dodal, da so naleteli na kulturni spopad s teoretiki “zakrpatske” teorije, kar je vodilo v podtikanja, da so strupeni slovenski in protijugoslovanski nacionalisti. To seveda ne drži, saj bili zgolj zavedni Slovenci, predani strokovnemu delu.

slika

Nato je Duša Krnel Umek predstavila pozabljene ugotovitve slovenske znanosti iz 19. stoletja in nova vedenja o naših Staroselcih. Večina svojega posveta je namenila Davorinu Trstenjaku, ki je na podlagi navedb antičnih in sodobnih piscev utemeljeval, da so Slovenci staroselci, ki so na območju današnje Slovenije živeli vsaj 1000 ali 1500 pred našim štetjem. Povedala je, da je Trstenjak trdil, da smo Slovenci prvotni naseljenci Norika in da nismo priseljenci od drugod, kar navaja tudi nekatere starejša literatura. “Trstenjakovo preučevanje narodoslovja, bajeslovja, narodne ustvarjalnosti in lastnega izvora ni zaostajalo za preučevanjem pri drugih narodih v Evropi v prvi polovici 19. stoletja in je temu enakovredno. A njegovo raziskovalno delovanje na področju etnologije je bilo še kako pomembno tudi za dvig slovenske samozavesti in gojenje narodne samobitnosti,” je dejala Krnel Umekova, ki je mnenja, da je Trstenjak s svojim raziskovanjem želel slovenski narod postaviti v enakopraven položaj z drugimi evropskimi narodi.

slika

Njegovi prispevki so še danes pomemben del čtiva za domorodno teorijo pri raziskavah etnogeneze, ki v Evropi in pri nas izvor Slovencev in Evropejcev prikazuje na novih znanstvenih dognanjih. “Neodvisne raziskovalne skupine so že prikazale, da smo Slovenci potomci staroselcev, da tu prebivamo že tisočletja in imamo dediščino svoje miroljubne kulture, ko nismo uničevali in napadali drugih narodov,” je z odločnim glasom povedala Duša Krnel Umek. Dalje je s ponosom pripovedovala, da ima slovenščina ogromno ohranjenih besed iz preteklosti, ki so se ohranile v tudi v besedah zunaj slovenskega državnega ozemlja, na kar smo lahko ponosni in kar nam mora dati misliti. Namesto zaključka je vsem prisotnim postavila sledeče vprašanje: “Kako je prišla leta 382 pred našim štetjem v zgodovino mesta Asti v Piemontu lepa Schiavina, hčerka svečenika v svetišču boga Marsa?

Po odmoru je sledil tretji sklop simpozija, ki je nosil naslov 4000 let pašništva in rudarstva v Alpah z odmevi v slovenskih Alpah, skupna staroselska in slovenska dediščina. Predstavil ga je Janez Bizjak: “Kaj imamo Slovenci skupnega s staroselci vzhodnih Alp? Veliko. Naj povem zgolj nekaj ključnih stvari: skupne poselitvene značilnosti, najstarejše jezike v Alpah, pogoje za preživetje v gorah, pašništvo, sirarsko, rudarjenje, kultura, duhovno izročilo,” je povedal Bizjak in nadaljeval: “skupno s staroselci imamo tudi izjemno navezanost na rodno zemljo domovinsko zavest ter zadržanost do prišlekov.

slika

V nadaljevanju svojega referata je še predstavil različne tipe staroselske gradnje, dejstva o rudarjenju v naših Alp ter del naše etnogeneze – kulturo planinskega pašništva, ki je že štiri tisočletja naša neprekinjena tradicija. Vse prisotne je skozi fotografijo popeljal po nekaterih planinah, kjer so odkrili materialne dokaze o kontinuitetni poselitvi, kar po mnenju Bizjaka dokazuje povezavo Slovencev s staroselci. V zaključku je še enkrat poudaril na skupno točko staroselcev in Slovencev: “Navezanost na zemljo in domovino je skrita v posebnem genu, ki ga Slovenci in staroselci imamo. Tega nimajo in ga zato niso prinesli nomadski prišleki z vzhoda, niti ne avarski, altajski in mongolski konjeniki. Naša neprekinjena tradicija planinskega pašništva in sirarstva s poletno selitvijo v gore je stara 4000 let.”

Pred diskusijo in razpravo je dr. Jože Rant predstavil svoj referat z naslovom Preučevanje poseljevanje Alp v pradavnini kot znanstveni projekt, pomemben za Slovence in za osvetlitev širjenja indo-evropskih ljudstev. Podal je tudi vprašanja za arheologe, zgodovinarje, paleogenetike in jezikoslovce. Sam se je spraševal ali so besede kot so gore, naše slovenske, ali so morda keltske ali retoromanske, morda ladinske. Ob tem je dodal in s primeri pokazal, da je moč najti slovenski jezikovni substrat v Dolomitih in Švici. “Poglejte besedo peka, peči. Saj smo Slovenci menda znali že prej peči, če ne nismo znali peči kruha, smo pa meso sigurno. Zakaj bi si potem besedo Backer sposojali od germanov. Jaz tega enostavno ne verjamem. Po mojem mnenju je to naša staroselska beseda.

Dr. Rant je predstavil tudi nekaj besed v retoromanskem ladinskem narečju, ki naj bi imele slovenski izvor in niso germanskega jezika: kot so rujna, kolač, koseze, sir, tle, zdrmati, gravze (zgroziti se), šmokelj (smrkelj) in druge: “Če so te besede naše, imajo slovenski substrat, potem lahko zaključimo, da osnovne besede kot so gozd, izločki in sir niso rezultat izposoje, ampak so ostalina prvotnih naseljencev“.

V zaključku simpozija so lahko vsi prisotni sodelovali v razširjeni razpravi, kako vzpodbuditi zanimanje za znanstveno preučevanje najbolj zgodnje zgodovine Slovencev. Janez Bizjak je zaključil simpozij s temi besedami: “Bodimo ponosni dediči vsega kar se tukaj pri nas dogajalo v vseh zgodovinskih obdobjih. Slovenci imamo najmanj 4000 let staro dediščino. Manjka nam več domovinske zavesti, ki je bila prisotna pri vseh starih narodih in je pri njih prisotna še danes.

Rajko Golob

  • Nata

    + + + + + + Sijajno. Še več takih dogodkov, simpozijev, člankov !

  • Slovenec 33

    Lepo je bilo prebrati tekst, ki realno ovrednoti zgodovinska dogajanja v deželi na sončni strani Alp.
    Veseli me, da je pričujoče doganjanje omogočilo realen pogled v zgodovino brez germanskega vsiljevanja in demagogije, ki so ji nasedli od Kopitarja, Miklošiča, Kosa in ostalih, ki so prišli izza Krpatov. Slovenci nismo od tam, ampak smo avothtoni in nam tisti, ki so prišli od drugod samo kradejo, od Antona Vramca avtorja druge slovenske posvetne knjige in drugih naprej.
    Tudi kmeči upor pod vodstvom Matije Gubca je bil SLOVENSKI KMEČKI UPOR in Hrvatje so v njem sodelovali z graščaki kot najemniški vojaki v zatiranju upora.

    Kot vojni plen so dobili za nagrado kmetije pobitih upornikov in od tod hrvaški priimki po Dolenjskem.

  • Hribouc

    Ja krasno, SDS.

    Spet seveda – a bo tiskan kak Zbornik tega srečanja?
    —————————————————————————————————————-
    Nekaj izzivov za nato, recimo, k’je tok prjazna pupa, poslušej, pros’m:

    1. Ali ve kdo je to Retoroman? Kaj pomeni/od kje ime?
    Jaz pravim: Retijec(praslovenec) /dežela Retija po rimski okupaciji zmešana v Reto-romanijo !

    2. Zakaj nas Zgodovina in slovenska šola ne uči, da je Novgorod bilo slovensko mesto, ki ga je uničil Ivan
    Grozni?

    3. Zakaj nas ne učijo, da so Rusi (ukrajinska beseda), oziroma pleme Moskovitov prevzeli slovenski jezik od praslovencev / Bolgarov in ostalih slovenskih narodov

    4. Slovani je češka beseda. Pravilno je SLOVENI in to je treba dolgoročno popraviti, ker zlagano izpričuje original poreklo, identiteto in staroselstvo ter gensko povezanost narodov Evrope.

    5. Germanija /Germani je bila/so bili slovenska dežela/ praslovensko ljudstvo.

    5, Hallštat ?
    Polno “hallštata” je v izkopaninah na slovenskem od situl dalje, največ pri Novem mestu. Tuja knjiga, ki jo imam pripisuje domicil Keltom tudi v Sloveniji in jih enači8 z vsem kar je za nas Halštat z situlami vred! SO KELTI BILI ENA STOPNJA V RAZVOJU PRASLOVENCEV? Po dr.Rantu jke to tako, pa me zanima, kdo jasno reče, da je Hallstadt = praslovenstvo ?

    • Branislav Valter

      Zakaj nas ne ucijo da je mati nasega najvecjega sinu nesmrtnega marsala SFRJ Josipa Broza TITOSLAVA bila Slovenka Marija Javersek?

      • Hribouc

        1.varianta

        Ker jih je sram v rit in v glavo, da je slovenka rodila takega hudiča

        2.varianta
        Ker je močna možnost, da je Broz Jožef pankrt od avstroogrskega veljaka iz Dunaja
        , ki ni bil šlosar, pač pa elegantni fukač, izobraženec, igralec klaviraj, plesales, skratka
        dvorjan in hohštapler.

        3.varianta
        Ker je močna 3.možnost, da je orig.Josip Broz umrl na ruski fronti, Rusi pa so potem
        svojega generala Lebedeva podtaknili Balkanu in Sloveniji.

        Branko, idi pa pitaj u centralu CIE-tamo v USA – veliko vedo o njem in o študijah njegove izgovorjave!

      • tretjerazredni

        Mogoče zato, ker je bila tudi gospa Marija po rodu hrvatica in je bil torej Tito 100% hrvat, samo ženo je imel srbsko, kar pomeni, da.so njegovi otroci bosanci.

  • Franjo Trojner

    Od prvega tukaj stanuje moj rod, če ve kdo za drujga, naj reče, od kod.” (Valentin Vodnik)
    Narod, ki ne pozna svoje preteklosti nima nobene svetle prihidnosti.
    Tisto, da smo prišli Slovenci iza Krpatov je pravljica za lahko noč! Stiskali so nas Rimljani in Germani, na drugi strani Mongoli in najemniška plemena, ki so jim Bizantinci dali naša južna ozemlja, kot nagrado, da so se borili zanje.
    Naš izvor gre v nos od nekdaj predvsem Germanom/Rimljanom, ki so sistenatično skrivali, brisali naše zgodovinske sledi, kar novejši raziskovalci vedno bolj dokazujejo. Rus, ki se je ukvarjal z zgodovino Jugoslovanov je trdil, da ni nobenih pisnih virov o selitvi narodov na naše ozemlje, trdil je, da so Srbi in Hrvati istega izvora in so naše ozemlje dobili, kot nagrado za vojne, ki so jih bili za Bizantince. No zdaj veste, da od kod izvira ime mestu Beogradu ( beli grad) To ugotovitev so na spletnih straneh pred leti objavili akademiki iz Hrvaške, pa so jo zaradi pritiska javnosti in politike morali umakniti.

    • Dragan Krstič

      Ker Slovenci niste Slovani je treba predlagati v DZ da se Slovenija preimenuje v Etruščanijo ali Venetijo. Kakšni Slovani neki, Slovenci so bili od vekomah gospoda, tisti ki so vam vladali pa nepismeni kmetavzarji.

  • bubamara

    Slovenci smo zmes več ljudstev, ki so živela v zgodovini na območju današnje Slovenije. Od kod so prišla ta ljudstva? Vseeno od kje. Na National Geographic pravijo, da smo vsi iz Afrike.

  • tretjerazredni

    Seveda so lludje živeli na tem prostoru že pred slovenci, le da niso bili taki slovenci kot smo mi danes, ker še ni bilo slovanov.
    Slovenija je polna keltskih in ilirskih izkopanin, smpak to verjetno ne pomeni, da smo irci in albanci.

    Hrvaške po rodu, amaterske zgodovine bi morali predstavljati pod rubriko Fantastika. So ljudje, ki nočejo vedeti kar vedo vsi, če je prereklost dolgočasna, jo pač nadomestijo s svojo izmišljotino in mislijo, da nihče ne bo opazil pomanjkanje verodostojnih, stvarnih dokazov.

  • Anton

    odkar je našo ljubo Domovino okupirala ta rdeča golazen, drsimo zgolj še navzdol

    sarkazem press

  • opazovalec

    Kulturni spopad s teoretiki “zakrpatske” teorije

    Vsaj naslov bi klahko napisali pravilno! Prvič slišim za zakrpatsko teorijo, verejtno mislite zakarpatsko. Vsekakor pa se Slovenci niso vzeli od nikoder, oziroma niso avtohtoni v tem prostoru, so premočne genetske in jezikovne povezave na ostale, zlasti zahodne Slovane, najbolj pa na Slovake.

  • tretjerazredni

    Govoriti o slovencih pred 7.stoletjem je enako kot, če bi govorili o američanih pred izkrcanjem Kolumba na novo odkritem kontinentu.

    • Franc Šink

      Ali to pomeni, da si pristaš zakrpatov ?

      • Lustrator

        To pomeni, da je pristaš pravljičarskega komunističnega manifesta, ki z resnično znanostjo nima nikakršne zveze.

  • Franc Šink

    Imam občutek da bi marsikateri komentator tu spodaj rad zanikal da Slovenski narod sploh obstaja.

  • Dragan Krstič

    Joj, joj s kakšnimi bedarijami se ukvarjajo kvazi znanstveniki večinoma desnega političnega pola. A nimate drugega bolj pametnega dela. Kaj je narobe priznati da so tudi Slovenci potomci Slovanskih plemen izza Karpatov. A ste tako zakompleksani s svojo majhnostjo in nepomembnostjo da ne želite priznati da ste potomci Slovanov izza Karpatov? Ok predpostavimo da ste Etruščani, Veneti ali karkoli drugega kar vas dela pomombnejše od slovanskega porekla. Potemtakem ste prevzeli jezik od nekih Slovanov ker so bili na višji razvojni stopnji kot vi Etruščani in Veneti? Čudno je, da se lahko sporazumete brez znanja njihovih slovanskih jezikov s Poljaki, Slovaki, Čehi, tudi Rusi, Hrvati, Srbi. S tem ko razgljabljate da niste Slovani samo dokazujete svojo zaplankanst in to hudo zaplankanost.

    • Lustrator

      Joj Dragan, Dragan, navadno imajo tvoji komentarji neko realno podlago, tule pa streljaš v tri krasne in napadaš “nasprotnika”, ki ga ni. Nasprotno – resnično domoljubje izvira prav iz poznavanja ter spoštovanja izvorov svojega naroda, znanstveniki prisotni na tem simpoziju pa bi morali biti zgled vsem domoljubom in sploh vsem Slovencem.

      In mimoghrede – kultura Venetov je precej starejša že od samega pojma “Slovanov”. Slovanski jeziki pa so se razvili iz različnih narečij in skupin Venetov, ki so poseljevali Evropo od Baltika do Sredozemlja, nato pa so se razselili še na vzhod in jugovzhod vse do Indije. Dokazi so neovrgljivi sploh odkar so med “dokaznim gradivom” zgodovinarji lingvistiko jemati enako resno kot arheologijo.

  • Dragan Krstič

    Vsi ti kvazi znanstveniki in komentatorji, ki trdite da ste potomci Etruščanov, Keltov, Venetov, Langobardov ali karkoli drugega če že hočete, samo Sloveni nočete biti ker menite da ste preveč fini za to , tudi Vikingov, pojdite na analizo vašaega DNA da vam na osnovi analize povedo od kje prihajajo vaši daljni predniki. Upam da ne bo dosti tistih katerim bodo ugotovili da so potomci Atilovih vojakov. Še enkrat ponavljam da s tem samo kažete svojo zaplankanost. Pa to ne pišem zato ker sem po očetu srbskega porekla. To bi apisal tudi če bi bil “čisti” Slovenec. A se vi Veneti in Etruščani zavedate koliko otrok so v Sloveniji zaplodili Napoleoovi vojaki, ne Francozi ampak tisti iz njihovih kolonij. Koliko Mohamedanci z vojaškimi vpadi na teritorij Slovenije, pa Čehi, Madžari, Italijani, Germani. V slovenskih mestih slovenskega življa pred 150 leti skoraj ni bilo, sami tujci s severa, Slovenci pa večinoma kmetje in dninarji. V ZDA ni staroselske družine priseljene pred 300 leti ali pozneje da člani finih starih familij ne bi imeli gene črnske ali indijanske krvi. Seveda ima veliko Slovencev tudi gene Etruščanov in Venetov, če hočete tudi Vikingov ampak zaradi tega je bedarija govoriti da niste Slovani.

    • Lustrator

      Brez zamere, ampak popolnoma si zgrešil tako namen teh znanstvenih razprav, kakor njeno vsebino. Gre za iskanje izvora Slovenskega naroda z namenom iskanja resnične slovenske IDENTITETE brez katerega ne more biti niti resničnega naroda, niti narodnega ponosa. Ne gre za kri, ne gre za DNK, gre za zapuščino prednikov, ki so nam do današnjega dne uspeli očuvati zemljo, vero, jezik, kulturo in vrednote. In te so z razlogom različne od tistih, ki jih imajo recimo Itali, Galci, Kelti, Skandinavci, vzhodni Slovani,… S tem ko bolje razumemo sebe, bolje lahko razumemo tudi vse ostale.

  • janko

    Na dušek sem prebral ta enkraten članek. Korenine slovenstva, kje so, kdo in od kod smo.
    Kaj lahko danes o nas pove DNK analiza in kaj anatomija.ter seveda obširne zgodovinske raziskave predstavljene na tem simpoziju? Verjetno vso resnico – smo nordijci!

  • Novakec1

    Od kdaj smo tu se ne ve, da bomo kmal izginl iz obličja Zemljice se pa že nekaj časa ve ker te zadnje vlade izvaja genocid nad Slovenci.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!