Slovenija postaja zverinjak Evrope

Takšnih prizorov je vse več. (Foto: epa)

V teh dneh potekajo po državi predstavitve Lovsko upravljavskih načrtov po različnih območjih. Sam sem se kot član sveta OE ZGS Tolmin na predlog Sindikata kmetov Slovenije udeležil predstavitve letnega načrta za XI. Triglavsko lovsko upravljavsko območje (LUO) za leto 2019 v Tolminu.

Na predstavljeni plan s strani prisotnih sploh ni bilo nekih velikih pripomb, kar je bilo drugače kot pred 4 leti, ko sem bil prvič na taki predstavitvi. Opazna je večja udeležba obupanih kmetov, ki imajo vedno večje težave, in na drugi tudi kar precej obupanih lovcev.

Žal ugotavljam, da je bila moja napoved izpred 4 let, ko sem dejal, da za jelenom pride volk, pravilna. Zdaj v Trnovskem gozdu že veselo izpolnjujejo lovski plan, menda je enako tudi v Kočevju, kjer bojda ni več problemov s popašenostjo travnikov.

Nekaj je hudo narobe s tako veliko populacijo volka in medveda
Kako velike bodo posledice širjenja populacije volkov na velik del države pa si lahko predstavlja le malokdo. Kmetijstvo bo moralo nekako preživelo, lov bo propadel, katastrofalne bodo posledice za turizem. Saj kot sem enkrat lani povedal na seji občinskega sveta ni ravno veliko takih avanturistov, ki jih bo privlačila možnost, da na sprehodu srečajo volka. Ponovno je bilo slišati o še eni nesprejemljivi nakani LIFE DINALP BEAR, ki predvideva naselitev medvedov v večji del osrednje in zahodne Slovenije. Kmet, ki živi na območju TNP, je povedal, da so pred 20 leti imeli v okviru TNP predavanje kanadskega strokovnjaka o medvedih. Ko so strokovnjaku povedali, da imamo v Sloveniji 400 medvedov, je ta šokiran odgovoril, da bi bilo to za to površino, ki jo pokriva Republika Slovenija, v primeru, da bi bila cela država divjina, štirikrat preveč. Po novem projektu naj bi bilo medvedov med 1100 in 1200 .

Ko je bil v lanskem letu sprejet argumentiran sklep o odlovu medvedov, ga je neko marginalno društvo zlahka blokiralo. To je dokaz, da je v naši državi res nekaj hudo narobe. Ko nekdo, ki se ga stvar sploh ne tiče neposredno, s svojim delovanjem škoduje državljanom in številnim gospodarskim panogam in za to ne prevzame odgovornosti. Dokler zagovorniki škodljivih elementov na vseh ravneh ne bodo prevzeli odgovornosti za škodo na svoja pleča se nam ne piše nič dobrega!

Klemen Šavli, podpredsednik SKZ pri SLS.

 • xtc

  Jep!
  Drži.
  samo levi del parlamenta+kvazi desno SNS in NSi pogledaš pa vidiš zverinjak.

 • Janez Novak

  To je vse umazana politika. Globalistični fašisti nas hočejo na vse načine sterati iz naše domovine. Tudi medvedi in volkovi jim pridejo prav.

 • Morala

  Drži, pri nas že vsako “kvazi” društvo lahko blokira vsako stvar,….ne glede na to, da sploh niso strokovnjaki…

 • Cucurbita Pepo

  Slovenija je res en izmed večjih naravnih biserjev na Zemlji. Dajmo jo ohranit z vsemi volkovi, medvedi, risi, ostalo divjadjo, cvetlicami in čim večjo površino gozda. Se ne strinjam z avtorjem prispevka. Opazno je, da je “EKO” turizem v fazi razvoja, saj turiste privlači ohranjenost naše prelepe domovine :)

  • šmentanamuha

   Nimam izbire. Strinjam se s tabo.

  • Andrej

   No ja, na staroselce je tudi treba kdaj pa kdaj pomisliti. Ni problem medvedi, ampak preveč medvedov. Tisti, ki se na to spoznajo pravijo, da en medved potrebuje toliko in toliko Km2 in najbrž vedo, kaj govorijo.

   • alojz

    Točno. 25.000ha za enega medveda je strokovno napisano. Pa ni problemov.

 • karlina

  In kaj se bo zgodilo, ko bo takšna visoka populacija medvedov in volkov, pozrla vso divjad v gozdu, ki jo bo za njihovo količino premalo-začeli bodo, kar ze delajo, hoditi v vasi in iskati hrano. Medved in volk, nimata svojega naravnega sovraznika, ZATO IMAMO LOVCE, ZATO IN ZA NIČ DRUGAČE, PIKA !!!!! Kaj se skriva pri vsem tem v glavah komunajzerjev, vse je z namenom-UNIČITI KMETA, kajti kmetje od pomladi, do pozne jeseni zunaj pasejo svoje krave, ovce, koze. Visokogorskih kmetij ze itak skoraj ni več. Ze celih 74 let !!!!! so v tej drzavi komunistom trn v peti-KMETJE, OBRTNIKI, skratka, tisti, ki morajo za svoj obstoj zeloooo, zelooo veliko delati predvsem s sto svojimi rokami. Hočejo, uničiti obrtnike in kmete, da bi le ti MORALI zapreti obrt, da se ne bi ukvarjali kmetje s kmetijstvom in da bi ponovno MORALI iti v tovarne , kot so morali to ze v vsem času vladanja komunistov. Skratka-KATASTROFA !!!!!

  • GverilaStyle

   ” pozrla vso divjad v gozdu”……je vse OK v tvoji glavi???? Po tem delu tvoje miselnosti, bi bil ta planet brez vseh ostalih živalskih vrst vključno z živalsko vrsto, ki se kliče človek…….ker vsa živa bitja so v prehrambeni verigi na svojem mestu!!!!! Narava poskrbi za vse sama…..tako je že od pamtiveka in še dlje. Univerzijalno pravo je, da vsako živo bitje rojeno-skoteno-izvaljeno na tem planetu ima dovolj prostora za bivanje in se lahko giba prosto, ter se prehranjuje prosto….vse na lastno odgovornost. Živalska vrsta, ki se kliče človek je posegla in posega vsakodnevno v habitat prostoživečih živali….prostoživečih…..samo človek jim je dal priponko “divje”. Ta planet je tudi njihov dom in tako bo ostalo…..mi pa verjemi, da bo človeštvo veliko prej izbrisalo samo sebe in bodo te živali spet imele ta planet samo zase!!!!

  • Cucurbita Pepo

   Zakaj sovražiš Naravo?

  • Da vid Einzige und das wahre i

   Nerabš se nič sekirat saj je z dneva u dan prihaja nov zamorski futr pa še nekaj kaj ti je ljubše zamorski drek ali naši prelepi puhasti medvetki!

 • šmentanamuha

  Ko se bomo o volkovih in medvedih začeli pogovarjati kot o bitjih, ki imajo pravico živeti na tem prostoru, ker je to tudi njihov dom, takrat bomo lahko rekli, da smo kot narod civilizacijsko napredovali. Kmetje naj s pomočjo države prilagodijo svoje aktivnosti, ki omogočajo tudi normalno bivanje medveda in volka. To je stvar osebne kulture in odnosa do živali. Lovski turizem je nekaj najbolj barbarskega in civilizacijsko zavržnega.
  Tudi lovci vedo, kako je treba zveri zadržati v notranjosti gozda (mrhovišča). Problem je, ker se te tri strani niso pripravljene pogovarjati med sabo v dobro zveri kot legitimnih prebivalcev tega prostora.
  Naravni rezervat za zveri bi lahko med sabo upravljale tri države in si pomagale: slovenija, hrvaška in Bosna. To bi bil lep način medsosedskega in meddržavnega sodelovanja. Območje je potrebno zaščititi in dovoliti gibanje po njem pod posebnimi pogoji, ljudi pa izobraziti in ozavestiti o pravicah živali in ravnanju z njimi. To, da smo ohranili zveri, je verjetno ena od dobrih strani prejšnjega socialističnega režima iz katerega koli razloga že. Strategija pobijanja zveri, ker so nekaterim na poti ali jih tretirajo kot predmete ali manjvredna bitja brez pravic, je podobna kot Hitlerjeva “končna rešitev”.
  Kolikor vem, v Sloveniji vsaj 100 let ne beležimo smrtne žrtve zaradi medveda ali volka. Poškodbe človeka so bile vedno izzvane zaradi neprimernega ali celo namernega obnašanja ČLOVEKA in ne zveri.

  • Edi Puc

   .. napiše samo :
   IME in PRIIMEK ČLOVEKA, ki bo finačno, pravno in kazensko ODGOVAJAL v primeru nesreče (vse ostalo je nakladanje)
   Za nagrado, pa te povabim v svoj vinograd, kjer mi srne delajo vsako leto ogromno škodo.
   Čemu ???

   • šmentanamuha

    Če je območje zaščiteno in pod predpisanim režimom, kar se tiče gibanja po njem, je še toliko bolj jasno, da je za neprimerno vedenje kriv človek. Na Aljaski je pred nekaj leti medved ubil nekega turista, Američana, ki je hodil po rezervatu sam (verjetno zaradi fotografije), čeprav je bilo to eksplicitno odsvetovano in bi moral biti v vozilu (mi smo bili v avtobusu). Krivda je bila torej na turistu. Ne vem pa, kako se je primer zaključil. Kdo pa pri nas odgovarja zdaj? Rezervat bi območje tudi jasno zamejil in da večji nadzor nad živalmi. Pred vstopom na območje te tudi seznanijo (poučijo), kako se moraš obnašati in kako se obnašaš v primeru nevarnosti. Neprimerno vedenje je na lastno odgovornost. Gibanje po rezervatu za turiste dovoljeno samo v zaprtih vozilih ob predhodnem plačilu.

   • Da vid Einzige und das wahre i

    Potem pa jo zavaruj z ograjo butl!

 • Skrajno Desni

  Slovenija postaja zverinjak Evrope
  Z dneva v dan jih več prečka mejo, na jugu se pa še kar naprej kopičijo le kdaj bodo te zverine začeli streljati.

 • Nej vsi vedo

  Pejd v gozd, povsod so table “območje medveda”.

  • Janez Pavel Kanc

   Nič ni narobe s tablami.

   • Zgornji

    Je, ker ne moreš sproščeno iti v gozd !!! ! !!!

 • Ivan Friderik Novak

  Zverinjak Evrope smo že dalj časa. . .

 • Andreja Knego

  Človeku daleč najnevarnejša zver v gozdu je klop!

 • Da vid Einzige und das wahre i

  Upam da bodo saj začel žderat zamorski smrad!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!