Slovenska Bistrica je bila po 2. svetovni vojni pravi slovenski Auschwitz

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

V dneh, ko se spominjamo svojih pokojnih, je prav, da se spomnimo tudi na zverinsko pobite v povojnih množičnih umorih. Znani so umori na mariborskem Teznem in v Kočevskem Rogu, manj znan pa je primer Slovenska Bistrica, ki je bila v času po drugi svetovni vojni pravi slovenski Auschwitz. V protizračno zaklonišče tamkajšnje tovarne Impol so partizani privedli preko 7 tisoč slovenskih in hrvaških žrtev, nato pa so vhod minirali, da so se ujeti v grozljivih mukah zadušili in umrli.

Čez nekaj let je Ozna odredila čiščenje grobišča, v katerem trupla še niso pričela razpadati, delo pa so prisilno izvajali na smrt obsojeni zaporniki. Po prebitju vhoda je vanje udaril neznosen smrad, pričakali so jih grozljivi prizori, med drugim matere, ki se objema z otrokom.

Nato so morali trupla naložiti na vagone in jih potiskati do velike peči tamkajšnje tovarne Impol, tisti zaporniki, ki so pri tem od smradu omedleli, pa so tudi sami končali v peči.

O dogajanju sta med drugim poročali Mladina in Demokracija, portal Komunistički zločini pa je objavil pričevanje enega izmed zapornikov, ki ga je po njegovi smrti uredil njegov bratranec in je bilo prvotno objavljeno v kanadskem Hrvatskem glasu.

V Sloveniji umorjenih med 200 in 300 tisoč ljudi
Komunistični režim je nato leta 1948 odkopal njihove posmrtne ostanke in jih zažgal v pečeh omenjene tovarne, delo pa so izvedli na smrt obsojeni zaporniki, ki so bili potem likvidirani. Kot je poročala Demokracija, gre za pravi slovenski Auschwitz, a je bila njegova skrivnost v času režima strogo skrivana – tako kot preostala množična grobišča, v katerih je bilo samo na slovenskem ozemlju po drugi svetovni vojni umorjenih med 200 in 300 tisoč ljudi.

Prizor iz Hude jame. (Foto: STA)

Inštitut za sodno medicino iz Ljubljane je tam po osamosvojitvi izvedel izkop kosti 233 žrtev, posmrtne ostanke pa so spravili v vreče in začasno shranili v jedrskem zaklonišču Impola, saj je podjetje RG ING prenehalo z izkopavanjem, dokler se ne doreče mesto pokopa vseh žrtev, ki so na tem mestu.

Nad tovarno se nahaja hiša, v kateri živi Franc Simončič z družino, ki je za portal Komunistički zločini povedal, da se je v Sloveniji po tem odkritju dvignilo veliko prahu, a ljudje zaradi strahu ne upajo izdati imen partizanov, za katere sumijo, da so sodelovali v pokolu. Največ se glede tega sicer govori o Francu Kacu iz Gornje Bistrice, ki je bil pripadnik Ozne v letih 1945 in 1946, po pokolu pa se zaradi svojih dejanj v domačem kraju ni več počutil varnega in se je odselil v Portorož.

Zasuli so jih z eksplozijo
Neimenovani Bistričan je o njem za Mladino pred leti povedal: “Kakor se govori, je ob koncu vojne Franc Kac, tukajšnji šef Ozne (Oddelek za zaščito naroda), drugače domačin iz Zgornje Bistrice, dobil nalog, a brez spiska. Sam je sestavil seznam obsojenih, večinoma bogatejših ljudi, ki so jih nagnali v bunker. Rov so minirali in …” Prav Kac naj bi si med pomori veliko nagrabil, z ukradeno Attemsovo zlato krono pa naj bi v Portorožu odprl slaščičarno. O Kacu je za Komunističke zločine spregovorila tudi njegova sestra Kristina Skrbinek, ki je povedala, da se ji več mesecev ni javil po telefonu, po podatkih slovenske policije pa naj ne bi več živel v Sloveniji. V tistem času je takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar rekla, da bi moral biti Kac zaslišan, a za to ni bil dostopen.

Kaca so nato zaslišali pred parlamentarno preiskovalno komisijo o povojnih pobojih, ki jo je vodil dr. Jože Pučnik. Povedal, da je imel podatek o tem, da se je druga večja likvidacija v rovu zgodila pozimi leta 1945 ali 1946, ko so tovornjaki tri noči vozili ljudi v zaklonišče, eden izmed Bistričanov, ki je bil takrat otrok, pa je izjavil, da je neke zimske noči v njihovo hišo prišel oficir, ki je zahteval, da zaprejo vsa okna in vrata, saj naj bi prišlo do velike eksplozije. To se je tudi zgodilo, zjutraj pa so opazili, da je bilo zaklonišče zasuto.

Več si oglejte na portalu mojepodravje.si

 • Steiermark

  V Slov. Bistrici so izvajali ravno rdeči “partizani” (katerih pa v času od 41 do jeseni 45 nikjer ni bilo, razen nekaj onih raztrgancev, ki so klali, ropali in posiljevali po osamljenih kmetijah), pokole celih družin, predvsem bogatih, tudi tistih židov, ki jih Nemci , med 41 in 45 letom niso preganjali, ter se obogateli z njihovim premoženjem….. Poznana je tudi zgodba, potem, ko so v zaklonišču , z ročno granato ubili Grofa Attems, njegovo ženo in njegovega brata (katerega nogo, leseno protezo, si je držal kriminalec in veliki zločinec rdeči kac, na svoji pisalni mizi, kot trofejo), otroci so se rešili , ker so študirali v Grazu in zato tem zverem niso bili dosegljivi, jim kot “indijanci” izropali grad, ter po nalogu ministra v Lublani, ga dodobra izpraznili, celotno kopalnico , z opremo vred in kopalnim plaščem grofice, pa dostavili njemu in njegovi ženi……Fuj, golazen, smrdljiva rdeče petokrakarska, prave podgane, ki si še danes dajejo duška, da bi še naprej prikrivali svoje zločine nadd nedolžnimi ljudmi, in si zadržali oz. obdržali vse naropano…….100 x fuj, drhal satanistična!

  • DEATH TO COMMUNISM

   Nemci z židovskim premoženjem niso nič obogateli, niti se niso imeli namena. Havaara Agreement je dokaz za to, kar pišem. Hoteli so se jih, in njihovega premoženja, že leta 1933 znebit tako, da bi židi z vsem svojim premoženjem šli v Palestino. To je bila tudi končna rešitev, ne pa pobijanje.

   • Steiermark

    Ali sem trdila kaj nasprotnega?

 • NoName

  So v politiki, zdravstvu, industriji prav povsod, kjer se da kaj komu in kje vzeti, ni kaj, pravi borci za svobodo, vendar za čigavo?
  Zločine, ki so jih počeli po vojni so bili veliko grozovitejši od vseh nemških med vojno in to toliko bolj, ker so to počeli po vojni v miru lastnim ljudem, celo takim, ki so jim pomagali, kasneje pa so jih pobili, da bi se polastili njihovega premoženja.
  Ja, tako se gredo komunisti socialiste.
  Danes se kar nekaj političnega vrha hodi slikat in poslušat nebuloze krvnikov na njihova zborovanja, takrat ko imajo komunisti kaj za povedati, še nekaterim politikom Slovenska zastava ne pomeni, več jim pomeni rdeča zvezda, čaščenje diktatorja in vse to se počne z našim denarjem na našem ozemlju.

 • janko

  Pa to resnično peklensko.
  V Sloveniji je bilo v in po WW2 pobitih okoli 600 tisoč ljudi. Do te številke se bo šele sčasoma prišlo. Živimo na komunističnem pokopališču, kos kruha pa nam režejo njihovi rdečenostalgični otroci.

 • NoName

  Če ti kaj v karieri ne uspe ali pa če si totalno nesposoben, postani komunist in če je treba s silo poskrbi, da bodo uspešni delili s teboj.
  Ni kaj imajo dobro filozofijo, kako brez dela do jela:)

 • Antonius

  *Druže Tito mi ti se kunémo*, danes živi samo še v Sloveniji.
  Po vseh odkritih stotinah skritih morišč, ki jih je na Kongresnem trgu napovedal morilec Tito, sta prav mesto Velenje in Titov napis na Sabotinu, Slovencem v največjo sramoto.
  Po zaslugi Titovih je Slovenija bolj krvava, kot more biti krvava klavnica.

 • Amerikanc

  Pa jih danes poglejte, njihove potomce, potomce “neznanih” morilcev; mesce, mihce, židane volje tipčke,..saj imajo podobne prejeme in retoriko. Mislim, da se jih z razlogom lahko začnemo bati.

  • Steiermark

   za razliko od njihovih očetov, ki so največkrat morili s koli, zvezane z žico, pare, obstreljevali v noge, da so le ti, ob padcu v jamo potegnili za sabo še drugega, k njim zvezanega (duševna psihopatska pohabljenost komunistov, mučiteljev in morilcev) , nam danes uvažajo, sebi v pomoč, ludožerce, posiljevalce, šerijaterje in drugo morilsko golazen, prav oni, tako, da se jim ni bati, da nas nebi premagal!

 • Spartan

  “Prav Kac naj bi si med pomori veliko nagrabil, z ukradeno Attemsovo zlato krono pa naj bi v Portorožu odprl slaščičarno.”

  Kako tipično za te lene, sebične, narcisoidne, krvoločne, nerazvite, arogantne, neempatične, psihopatske, nizkovejevne rdeče opice. Ubije, ukrade artefakt neprecenljive vrednosti o katerem se mu ne sanja o čem se gre in ve samo to, da gre za zlato in da bo lahko to prodal za veliko denarja. Zlato krono neprecenljive vrednosti potem na črnem trgu proda in odpre slaščičarno.

  S.L.A.Š.Č.I.Č.A.R.N.O!

  Levi jurišnik torej z nakradenim premoženjem odpre slaščičarno, ker mu vsa bit življenja nese največ do slaščičarne, sladoleda, torte, kebaba, mesnega bureka, pleskavice v lepinji,…

  Skratka, levičar je po naravi nadarjen za predelavo zlata v drek!

 • JANEZ GUS

  Kako,o tem se v šoli nismo nič učili.Samo o krvoločnih belčkih,švabih,fašistih.Partizani pa oh in sploh gud boy-si.Še danes se smrkovc Šaro valja z temi zločinci po veselicah.

  • tomaz zupancic

   Zmagovalci pišejo mitsko zgodovino, vse clovesko sranje in kaos spremenijo v boj med svetlobo in silami teme.

 • Franc Šink

  Dosti Satanov je izrodila Slovenija.Res dosti..

  • JANEZ GUS

   Za tako majhno državo ogromno preveč.Danes se pa čudimo od kje se kotijo te ničvredne zverine.Že tretji pohabljeni rod.

 • JANEZ GUS

  Kje v Mariboru je včeraj prašičji minister polagal venec-na nekem partizanskem pokopališču.Na Tezno ni šel baraba.

  • Slovenka

   Bolje, da ne.

 • Ježek Teka Teka

  SD-jevci, pa to … stranka, ki temelji na kosteh zverinsko umorjenih slovenskih nedolžnih civilistov in pokradenem imetju le teh …

 • Marko Slavič

  kje je pizdun franta

  • tomaz zupancic

   Ime slastičarne je Tortkremierung.

 • Felikss_AH

  V sedemdesetih sem v Dalmaciji spoznal nekaj zanimivih in dokaj zgovornih bivših Partizanov… med temi tudi enega vojnega komandanta s čigavim sinom sva prijateljevala. Njegova brigada ali bataljon je sodeloval pri zavzetju Trsta in so bili tam dokler se niso morali umakniti pred Angleži (Novo Zelandske enote) pod komando generala William Morgan-a. Povedal je precej zanimivosti in ena taka je bila da so iz Monfalkona po “naređenju odozgo” odpeljali en kamion zlata, ki ga je kmalu od njih “prevzela” OZNA in kao odpeljala v Beograd. Navrgel je da je skoraj zagotovo precej tega “zmanjkalo” na poti do končne destinacije.

  O Slovenskih partizanih je imel izredno slabo mnenje… tudi v vezi z zgodbo ko so nekega večera še med boji z Nemci naleteli na večjo skupino teh v neki hiši kjer so pijani kot svinje orgijali s svojimi tovarišicami. Nameravali so ih razorožit in aretirat, a je prišel ukaz da naj pozabijo. Bilo je še precej zanimivih zgodb in mi je žal da takrat nisem to snemal ali vsaj zapisoval… ker mi je precej tega izpuhtelo. Poznal je tudi klavca Dubajića ki ga je preziral že od samega začetka… še preden so kasneje prišle govorice kaj so ti zlikovci počeli… in je povedal da je ta takrat kadar bi ga slučajno zaneslo v njihov štab zjutraj, redno bil dodobra pijan in se je znal kot umazan prasec zvalit nekam in tam prespat do streznitve. Njegovim zgodbam je bilo za verjeti ker so mi neke druge priče potrdile da je reševal ljudi celo iz rok Mačekovcev in še prej nekje pri Širokom Brijegu rešil enega ali dva duhovnika pred streljanjem.

  En Slovenski znanec ki pa je bil v Slo-partizanih pri svojih 16 letih nam je enkrat v eni družbi opisal eno “bitko” ki so jo imeli z neko enoto SS. Zgodba mi je že takrat bila malo neverjetna ker je opisoval kako so SSovci na njihov položaj jurišali ali celo korakali z bajoneti na puškah (kar je precej nelogično)… vendar je povedal da so jo po nekaj strelih raje ucvrli presrani do “daske”… da se je kar kadilo za njimi. Povedal je tudi kako je sploh zašel v to “gozdarsko” tolpo… a sem pozabil podrobnosti

  Zakaj navajam nekaj teh zgodb… zato ker se v luči povojnih klavskih “bitk” proti razoroženim vojnim jetnikom in povsem nedolžnim civilistom, Slovenska “junaška” partizanija (seveda ne vsi) kaže kot en kup “korajžno”-lakomnih barab na čelu z Mačekom in njegovo bando v črno oblečenih Mačkovcev in pripadnikov Zločinske Ravbarske OZNA. Nič čudnega da se je iz takih legel kotila “žlahtna” masa “elit” ki nam še danes vladajo. OZNA ni nikoli pozna… čase prilagajajo svojim “dobrim starim tradicijam”… in vedno so v “skladu” z “aktualnimi trendi”

  • ZatonMesecnikov

   Vsi borci so imeli praviloma dve zgodbi. Eno za proslave, drugo pa za šankom.

   • Felikss_AH

    Ta ni bil niti enkrat za šankom… bil je pač dostojanstvena in častna izjema… na žalost pa takih res ni bilo veliko… a so le bili. Tudi SS niso bili kar vsi neki manijakalni morilci kot ih hoče Komunistična Judeo-“zgodovina” prikazati. Največja napaka je vse in vsakogar tlačiti v isto vrečo. Tudi tu tisti ki smo kao opredeljeni kot Desni nismo vsi isti… tudi na tej strani se najde kakšno težko teslo… čeprav daleč manj kot pa med Levimi

    • Steiermark

     Če “tvoji” rdeči morilso pedofilski prasci ne bi bili “isti”, ne bi ostajali v istih vrstah, z roparsko klavskimi morilci! Takšni drhali ne verjamem nobene besede in ti nisi razumel pripombe oz. odgovora na šankovsko in proslavsko zgodbo, od zatona mesečnikov.

     • Felikss_AH

      Domnevam da si že dovolj star in izkušen da bi moral vedeti da nič na tem svetu ni isto. Tudi isti kruh nima vsak dan enak okus, dva enojajčna dvojčka nista enaka, niti žlahta niti sosedje niso v ničemer istih pogledov in obnašanja… povsem enako tu… vsakdo ima svoje poglede… predvsem pa izkušnje. Ne mislim ne komentirati ne nasprotovati tvojim stališčem… zanašam se na svoja… če pa tebi ali komu drugem to ne paše pa tvoj/njegov problem

     • Steiermark

      Tudi jaz ne mislim “nasprotovati” tvojemu videnju delovanja zločincev, ki so “isti”, pa naj bodo komunisti ali nacisti – oboji sledilci marxistične zločinske ideologije! Ker pri nas na Štajerskem ni bilo partizanov, pojavljale so se le skupinice banditov, ki so ropali in klali kmete in to po temi, ker je bila dnevna svetloba za njih prenevarna, lahko bi jih kdo prepoznal – videl, potem so se pa roki pravice izognili ter žrtvovali nedolžne ljudi! Da so pa bili, tam kjer so se “partizani ” pojavljali, v njih prisilno mobilizirani tuddi pošteni kmečki fantje, to pa verjamem, vendar nobeden, ki je bil pošten in “partizan” in se je postavil po robu tem zverem, ni dolgo trajal, ker so ga sami eliminirali!

     • Felikss_AH

      Torej vidiš… sam si priznal… bili so tudi taki… v redu… in res je, bilo je hudičevo vsega… a moja zgodba drži kot pribita. Marsikaj v teh odnosih in dogodkih je bilo odvisno od Kdo, Kaj, Kje. Na koncu partizanije je bilo daleč več pri Ex-YU “bratih”… slabše, hujše… a tudi boljše. Prvotni moji zgodbi sem dodal še nekaj malenkosti v novem postu… če bi te slučajno zanimalo…mogoče da boš razumel kot mišljeno… ali pa tudi ne

     • Steiermark

      Dragi Felikss ah, razumela, ne razumel!

     • DEATH TO COMMUNISM

      Kaj ti pa je?! Nacional-socialisti NISO sledili Marxu!!! A si vinjena?!?!?

     • Steiermark

      Da si vinjen ti ali pa samo nerazgledan in nekulturen, se da sklepati iz tvojega nepoznavanja in nerazumevanja marxa… Da pa je Hitler sledil marxovi zločinski ideologiji, po kateri so bile določene rase “škodljive” za razvoj drugih, ker bojda niso dosegale inteligence in kulture drugih, ter da jih je bilo potrebno eliminirati, kot je trdil marx in po njem delal predvsem stalin, lenin in druga odvratna komunistična drhal, tudi tista rdeča pri nas, pa je poznano vsaemu, ki je količkaj razgledan in inteligenten. Hitler je prijateljeval s stalinom, se vzgledoval po njem in pošiljal njemu, na urjenje, svoje SS enote! Torej , kdo je vinjen?

  • xtc

   Preden nabijaš nadalje tole-moj ožji sorodnik je bil “postovoljenn” mus v partizane v KNOJ(pokojen leto dni),kar je pripovedoval raje nebi edino na kar velja opomniti,nikoli ni dobival borčevske in mati mu je zabičala,da nj se vzdrži kriveg,kar je povedal dom raje nebi.
   Tudi znanev prekomorec,ki je sodeloval pri “osvobajanju Tresta” je povedal stvari,ki so……………………………..In samotol-če bi vedel kajgačaka,potem ,ko je bil zajet v Normandiji se nikoli nebi vrnil v NOB Prekomorcae.
   Kar koli se boš napenjal dalj poznam bolj kot neiz prve roke-ZAKOZLAT.

  • J.Smith

   Perje frci, unevoljil si nekaj perutnine v crno-belem sektorju kurnika

   • J.Smith

    Klasika… kam pa pridemo če bi vsi tulili enako… predstavljaj si zbor in vsi glasovi iste barve v isti tonaliteti

   • Felikss_AH

    Že videno, kam pa pridemo če bi vsi tulili enako. Predstavljaj si zbor in vsi glasovi iste barve v isti tonaliteti… ali vsi enake višine, enake face, vsi pametni ali vsi bedasti… in t.d.

    • Lcipher

     En sam dougcajt, tkole je saj bl zanimiu

   • Lcipher

    Za natrost je mal koruze pa bo mir za kaksno minuto :)

    • Felikss_AH

     Tale s “koruzo” ti ni slaba… zato bom vrgel malo mešane “krme”… in ker sta vrla kolega ZatonMesecnikov in Steiermark reagirala preveč premočrtno burno, bom takole malce za splošno rabo dopolnil prejšnjo zgodbo z koktajlom “aneksov”.

     Dokler nečesa ne doživiš ali izkusiš sam imaš samo predstave ki so odvisne od lastnih afinitet in številnih drugih okoliščin. Svet, ljudje, zadeve… začnejo dobivati prave dimenzije šele ko ih osebno spoznavaš… in vsakdo ki ni “stabilno”-zagaman bo opustil lastne zmote… eni sicer lažje, eni težje…

     V mojem delovnem okolju po svetu sem srečeval vsakojake ljudi in slišal sila zanimive zgodbe. Nekje konec sedemdesetih ali začetek osemdesetih mi je en star (tik pred penzijo) Ameriški mehanik (Elmer), s katerim sva se dobro razumela, na moje “teženje” le povedal neka svojih zgodb iz WW2… in tale je močna… njegov bratranec ki je bil v Nemčiji (pred vojno sta se mislim da dvakrat srečala) in se kar lepo razumela… je bil pač Naci, oboževal Hitlerja, bil v HitlerJugend in seveda pristopil SS (pozabil katero divizijo je omenil). Elmer se je prijavil v Army, bil med izkrcavanjem v Tunisu 1942… in povedal da ga je ves čas najbolj preganjalo če bi se zgodilo da naleti na bratranca… kaj bi ukrenil… včasih je imel prave nočne more zaradi tega. Ni se zgodilo… in mu je po vojni ko je zvedel za njegovo usodo na Vzhodni fronti bilo hudo… še posebej ker tudi groba ni bilo… vsaka sled se je izgubila… enako kot še pri tisočih drugih. To da sta bila na nasprotnih straneh ni imelo nobene teže.

     Druga zgodba je od enega meni izjemno dragega in prijateljskega Škota ki je za časa Berlinskega “cirkusa” v petdesetih bil Comm-Tech Support (elektrotehnik) za Anglo-Ameriške delegacije ko so imeli svoje sestanke na Checkpoint Charlie v Berlinu. Tehniki, Anglo-Ameriški in Ruski so skupaj pripravljali komunikacije v delu Berlinske podzemne za one “zgoraj”. Povedal je da so se z Ruskimi vsakokrat izjemno dobro razumeli in se ob dobro založeni mizi zabavali in delali norca iz onih “zgoraj”. Temu je za dodatno verjeti ko danes vidimo kako se Ameriški in Ruski astronavti odlično razumejo v svojih misijah, navzlic skoraj vojnem stanju med ZDA in Rusijo

     Kot še mlad in že takrat izjemno zagret Miltary Nerd sem imel neverjetno priliko spoznati (Dalmatinca) enega starega nekdanjega pripadnika Francoske Tujske Legije (v kateri je prebil 35 let)… in seveda žical sem ga za zgodbe… a na žalost ni bil preveč zgovoren… tu in tam bi kaj navrgel fragmentarno. Naslednje poletje je pri njemu na obisku bil njegov kolega, tudi bivši pripadnik Legije (nekih 15 let)… a šele ta je bil prava “poslastica”… živi primer moje vojaške-idolatrije… nekdanji pripadnik Waffen SS… bil na Vzhodni Fronti… bil v Ardenih… in se uspel izmuzniti ujetju ter se prebil do Tujske Legije. Po vojni je Tujska Legija bila kot neki podaljšek SS… in prav oni so ji dali drugačen pečat… Skratka ta se je boril v Indokini in na to še v Alžiru. Kar se zgovornost tiče… enako kot domači.

     Kar me je kot mulca posebej prevzelo pri teh dveh je bila ta notranja in vizualna čvrstina ki sta jo izžarevala ob jeklenih pogledih ki so svrdlali kot “štemarca”… tako da sem še nekaj let zatem strašil moje domače da bi šel v Legijo.

     Zakaj sem privlekel zgodbo o teh dveh Legionarjih… bila sta moja idola… in takratna Legija takih mi je predstavljala neki simbol Arijske Vojaške Božanskosti… ki se je kasneje sfižil ko sem zagledal prve Črne v njihovih vrstah. Desetletja kasneje… nekaj let nazaj sem na enem forumu ki je še zdaj na YouTubu… kjer se bivši Legionarji javljajo in debatirajo med sabo… zastavil vprašanje kako oni gledajo na čedalje večjo prisotnost Črnih in ali im zaupajo. Na moje presenečenje in razočaranje usul se je plaz ki ga nisem pričakoval… imel sem pač napačno predstavo… izkazalo se je da se razumejo dobro in da im zaupajo. Še vedno to težko kapiram… sploh povezano z današnjo “imigracijo”… a hebi ga… tako pač je.

     Mislim da bi tudi na osnovi teh, sicer drugačnih zgodb, oba gospoda, ZatonMesecnikov in Steiermark lahko dodelala svoja prepričanja… ker na tem svetu ni vse samo Belo-Črno… prevladujejo sivine ali barvine… kakor se komu katero zdi bolje…

     • Steiermark

      Res je, ni vse samo belo ali črno, posebaj pri nas, je bilo in je ostalo rdeče krvavo! Pa v bodoče, me prosim, ne naslavljaj več z gospodom, ker sem gospa!

     • Felikss_AH

      OOPS… tale je pa huda… sorry Lady Steiermark… pomagalo bi že v začetku če bi alias bil malce bolj feminiziran… Steiermark-ova, ali Steiermark-kica… in podobno. Tudi med nama bi bilo manj “krvavo”

     • Lcipher

      Ja, tleke si ga pa hudo hudo polomu

     • Felikss_AH

      Nikoli nisem trdil da sem popoln…

     • Steiermark

      Nisem pomislila na to, da ne veš, da pomeni Steiermark – Štajerska (momogrede tudi žensega spola)!

     • Felikss_AH

      Še marsičesa ne vem… sicer pa ugotavljam da več ko vem se zavedam da čedalje manj vem… sicer je pa nekdo še bolj veden to že zdavnaj povedal

 • Boco

  Druzina Attems je bila lastnica velikih gozdov na Pohorju. Denacionalizacija pa se menda ni resena.
  Zdaj se tam na veliko seka. Kdo ima preko upravljanje gozdov v Sloveniji? Kdo je lastnik Marlesa v Mariboru? Sami SD in bivsi LDS kader. To bi bilo zanimivo za raziskat.

  • Steiermark

   Barabe čakajo, da umre še zdanji sin Attems in potem si bodo dokončno zapeli:sve je naše….

 • tramal

  Prave rdeče komunistične opice ,ki skačejo na glavo v prazen bazen so sedaj njihovi potomci.

  • Steiermark

   Kaj si že pozabil, zakaj skačejo te jugoopice rade v bazen, brez vode in to na glavo? Ker če priletijo z glavo na beton, jim je edina garancija, da preživijo (zaradi trdote glave)….kot on bosanac, ki je skakal z mostu , na glavo ter so ga ljudje spodbujali, naj še vendar ponovi skok. Pa je odvrnil: kdo mi garantira da bom ponovno priletel na glavo?

 • xtc

  Hja Kac je pobral krono šastuljo z zlatnino in diamanti pa nekdo drug,približno se ve za koga grr.
  Kac ni dosegljiv?
  Hm? Z sodnim nalogom še kako,če je še živ.

  • Steiermark

   Kolikor je meni znano, je ta zločinec – morilec, že pri svojem gospodarju satanu!

   • xtc

    Ja pomočnik,ki je bil pametnejši tud,poznal sem ga osebno,vendar je bila kazen zanj huda,nebi jo privoščil nikomur.

 • Igor Jurčič

  Ali je to sploh res, al je to janša rekel.

 • etrusk

  Auschwitz , se niti slučajno ne more primerjati z dejanji v Bistrici

 • Andrej, Miha ali Jure

  Kučan ve kaj ima.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!