Slovenska vojska se je med pohodom na Triglav s častno stražo poklonila simbolu slovenstva

Slovenska vojska se je poklonila na Triglavu (Foto: Facebook)

Slovenska vojska se je med obveznim letnim pohodom poklonila simbolu slovenstva na vrhu Triglava -Aljaževem stolpu. Triglav je bil kot najvišja gora vedno simbol slovenstva, simbolni pomen Aljaževega stolpa pa nas opominja na našo slovensko identiteto.

Stolp je na vrhu Triglava postavil župnik iz Dovja pri Mojstrani, Jakob Aljaž. Kot velik domoljub se je želel upreti ponemčevanju slovenskega, ki je v 19.stoletju živel pod okriljem Habsburške monarhije. To je bilo obdobje, ko smo se Slovenci kot narod, ob hudih pritiskih nemškogovorečih borili za svojo identiteto.

Ker je bil Triglav že takrat simbol slovenstva, ga je narodno zavedni župnik želel ohraniti slovenskega, saj je opažal, da se veliko tujcev zanima za slovenske gore. Za en goldinar je takrat kupil vrh Triglava z namenom, da bi tam postavil stolp. Stolp na vrhu Triglava stoji že 120 let. Simbolni pomen Aljaževega stolpa se razlikuje od simbolnega pomena Triglava, ki kot najvišja gora bdi nad Slovenijo. Aljažev stolp predstavlja tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori, da je to naša slovenska duša.

Slovenska vojska vsako leto opravi obvezni letni pohod na Triglav. Ker je vojska za vojake več kot le služba, so se z letnim pohodom poklonili simbolu slovenstva, Aljaževem stolpu.

Sara Kovač