fbpx

Slovenski obrtniki in podjetniki že čutijo posledice, na pomoč kličejo državo

Predsednik OZS Branko Meh (Foto: STA).

Posledice širjenja novega koronavirusa skrbijo tudi obrtnike, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Kot navajajo, so že prizadeti tisti, ki sodelujejo s Kitajsko, pa tudi tisti, ki so vezani na Italijo. Zlasti gostinci na Goriškem namreč beležijo velik upad italijanskih gostov. Prav zato na pomoč že kličejo državo.

Ker so številne tovarne na Kitajskem zaprte, mnogi obrtniki in podjetniki opozarjajo pred težavami, do katerih bi lahko prišlo zaradi dobave iz drugega največjega gospodarstva na svetu v prihodnje, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v OZS.

Poleg tega se v zadnjih dneh nanje obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriške, ki meji z Italijo. “Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju zadnje dni dobesedno samevajo,” so izpostavili.

Bo država prisluhnila obrtnikom in zmanjšala davčna bremena?
Glede na to, da je Italija zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom – med drugim je v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo – vladi predlagajo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov. “Ali pa naj skuša podjetjem z ustreznimi ukrepi nadomestiti izpad dohodka v tem času,” pozivajo.

Foto: epa

V OZS so ob tem posebej izpostavili, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. “Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena,” je poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Rok Krajnc