To so pravi korona junaki: Slovenskim hmeljarjem pomagajo športniki, ministrica in Slovenska vojska

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je zavzeto poprijela za delo na hmeljišču. Foto: facebook

Potem, ko so slovenskim hmeljarjem na pomoč priskočili nekateri vrhunski slovenski športniki, so se odzvali tudi pripadniki Slovenske vojske in poprijeli za delo. “Ko poveljnik zbere prostovoljce, ki v prostem dnevu skupaj priskočijo na pomoč kmetom, je to prava poteza,” je vojaško kulturo pomoči povzel poveljnik sil  Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc. 

Medtem ko toplejši dnevi za meščane pomenijo nastavljanje soncu, slovenski kmet v tem vidi predvsem obilo priložnosti za delo. Izjema niso niti hmeljarji, saj je prav v tem obdobju obilo dela na hmeljiščih. Na pomoč so jim tako že priskočili nekateri vrhunski slovenski športniki, med njimi Peter Prevc, Jakov Fak in Marcos Tavares, za delo pa je zavzeto poprijela tudi ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec.

Slovenski športniki za svoje uspehe trdo garajo. Priložnost za delo so videli tudi na hmeljišču. Foto: facebook

Za delo na hmeljiščih pa so v teh dneh poprijeli tudi pripadniki Slovenske vojske. Ob tem se je odzval poveljnik sil  Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc, ki je strnil: “V vsaki krizi ali vojni mora prevladati DOBRO in POZITIVNO. Tako se zmaga. Altruizem je zelo pomemben del vojaške kulture. Homogenost kolektiva pa temelj vojaške morale. Ko poveljnik zbere prostovoljce, ki v prostem dnevu skupaj priskočijo na pomoč kmetom, je to prava poteza. Za nergače in negativce naj povem še, da to ni bila službena naloga in da prostovoljci namerno niso nosili niti oznak SV.”

Pripadniki Slovenske vojske so delali na hmeljarski kmetiji Janeza Oseta, in sicer dela, ki bi jih opravljali romunski delavci, vendar je letos situacija zaradi koronavirusa popolnoma drugačna. V Slovenijo so sicer v četrtek ponoči prispeli romunski delavci, vendar pa morajo ostati teden dni v karanteni, je pisal Večer. Poleg tega niso prišli vsi delavci, kot je bilo dogovorjeno, saj nekateri niso več pripravljeni delati za dogovorjeno postavko.

Marjanca Scheicher