fbpx

Slovesna položitev temeljnega kamna za izgradnjo parkirne hiše P+R Grosuplje

Foto: Občina Grosuplje

V sredo, 16. oktobra 2019, so v Grosupljem slovesno položili temeljni kamen za izgradnjo parkirne hiše P+R Grosuplje. Slovesnosti so se udeležili: župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, v.d. direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov s sodelavcema Tadejem Žaucerjem in Natašo Naumović, predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič in vodja projekta Drago Kosednar, grosupeljski župnik in dekan Janez Šket, svetnice in svetniki občine Grosuplje, predsednice in predsedniki ter svetnice in svetniki krajevnih skupnosti, direktorji in ravnatelji javnih zavodov ter seveda mnogi drugi, ki se prav tako veselijo še enega velikega projekta v občini, nove parkirne hiše P+R Grosuplje.  

Ob tej priložnosti so ljudi nagovorili predsednik uprave Pomgrada Iztok Polanič, župan dr. Peter Verlič in v.d. direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov.

Dragi občanke in občani Grosupljega, dobrodošli na gradbišču Pomgrada. Tukaj za vami se bo čez slabih 8 mesecev dvignila parkirna hiša P+R Grosuplje, ki bo pod eno streho omogočala parkiranje 222 avtomobilov,” je v nagovoru povedal predsednik uprave Pomgrada Polanič ter še dodal, da bo 10 mest na voljo tudi za električno polnjenje avtomobilov, prav tako pa bo pred samim objektom tudi velika kolesarnica, z možnostjo polnjenja električnih koles.

Ob tem je zaupal, da tako kot Občina Grosuplje skrbi za okolje, ko povečuje delež javnega prometa, tudi v skupini Pomgrad pri svojem delu vse več vprašanj namenjajo okolju.

Osebno sem zelo vesel, da občina Grosuplje na področju mobilnosti pravzaprav orje ledino“, so bile besede župana Verliča, ki je spomnil, da bo kmalu že 10 let od tega, ko se je začeli govoriti, da bo v občino Grosuplje pripeljal mestni avtobus, ki bo omogočil povezavo z ljubljansko prestolnico. “Takrat se je to zdelo malo nemogoče, malo utopično, ampak tudi z izredno dobrim sodelovanjem Ministrstva za infrastrukturo smo strli ta prvi oreh ter pokazali Sloveniji, da se da vpeljati conski sistem uporabe kart,” je še dejal ter ob tem dodal, da verjame, da bo tudi ta parkirna hiša nek model, nek svetilnik, kako se lahko avtomobile s ceste preseli v parkirno hišo, sami pa se lahko nato odpeljemo naprej v prestolnico z vlakom ali avtobusom.

Kot je še dejal župan, pa se bo prava kvaliteta tega projekta, tega objekta pokazala takrat, ko se ga bo začelo tudi uporabljati. Svoj govor je sklenil z besedami: “Zeleno želimo tukaj živeti in zeleno želimo tudi vsem občankam in občanom tukaj nuditi.”

V.d. direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Darko Trajanov pa je povedal, da mobilnost v širši Ljubljanski regiji, kamor sodi tudi Grosuplje, zaradi neprestanega naraščanja prometa postaja vedno večji izziv. Na Ministrstvu za infrastrukturo se v sodelovanju z občinami in drugimi deležniki teh izzivov lotevajo z več ukrepi, eden od teh so parkirišča po sistemu P+R, ki potnikom omogočajo, da vsaj del poti od doma do cilja opravijo z javnim prevozom. Na ta način želijo zmanjšati pritisk osebnih vozil na mesta ter zastoje in njihove negativne posledice, zlasti onesnaževanje, hrup in izgubljeni čas.

Povedal je, da bodo občanke in občani Grosupljega, pa tudi drugi potujoči iz Dolenjske proti Ljubljani, z izgradnjo parkirne hiše dobili pomembno izboljšanje dostopa do javnega potniškega prometa. Hkrati pa se na Ministrstvu za infrastrukturo zavedajo, da izgradnja parkirišč P+R sama po sebi ni dovolj. “Na nas je naloga, da poskrbimo za razvoj javnega potniškega prometa, ki je drugi neločljivi del zgodbe P+R, parkiraj in se pelji. Prepričan sem, da je poleg avtobusnega prevoza zlasti železnica tista, ki lahko ponudi bistveno boljšo potovalno izkušnjo, tako časovno kot z vidika udobja. In tudi z vidika okolja. Pričakujem, da se bo z dobavo novih vlakov v prihodnjem letu in s postopnim izboljševanjem železniške infrastrukture raven storitve še izboljšala, kar bo na javni prevoz pritegnilo dodatne potnike,” je svoj govor sklenil v.d. direktorja Darko Trajanov.

Kot vidimo, so po arheoloških izkopavanjih gradbena dela že v polnem teku. Gradbinci hitijo, ko lovijo lepe jesenske dni,” so bile besede voditelja Janeza Pintarja. In tako je nastopil tisti slavnostni trenutek, ko so župan Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, v.d. direktorja Direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko Trajanov in predsednik uprave Pomgrada Polanič slovesno položili temeljni kamen, župnik in dekan Janez Šket pa je nato temeljni kamen še blagoslovil, da bo gradnja parkirne hiše lepo potekala.

Vesel dogodek so z glasbenimi takti prijetno obarvali članice in člani Pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje pod taktirko Andreja Tomažina.

Parkirna hiša P+R Grosuplje bo sicer zgrajena v 6 etažah, v njej bo zagotovljenih 222 parkirnih mest, od tega 161 za namen parkiranja P+R, 61 jih bo namenjenih plačljivemu parkiranju. V kletni etaži bo 10 parkirnih mest omogočalo polnjenje električnih vozil. Ob parkirni hiši bo tudi zaprta kolesarnica za 40 koles z možnostjo polnjenja električnih koles. Vrednost projekta je 5.557.903,47 evrov z ddv, zanj smo pridobili tudi nepovratna evropska sredstva v višini 1.655.732,80 evrov. Gradnja parkirne hiše P+R Grosuplje pa bo predvidoma zaključena konec aprila naslednje leto.

Občina Grosuplje