fbpx

Slovesnost ob 80- letnici prostovoljnega gasilskega društva Veliko Mlačevo

V soboto, 3. junija 2017, se je na Velikem Mlačevem odvila slovesnost ob 80-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Veliko Mlačevo. Slovesnosti so prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, urednik zbornika Jože Miklič, predsednik krajevne skupnosti Mlačevo Janez Svetek, žalski župnik Andrej Šink, pa seveda domači gasilke in gasilci, gasilke in gasilci sosednjih društev ter krajanke in krajani.

Predsednik PGD Veliko Mlačevo Tone Sterle je ob tej priložnosti na kratko orisal pot društva, ki se je tlakovala kar 80 let. V tem obdobju se je dogajalo marsikaj, a društvo je bilo vsem težavam vedno kos.

Iz zapisov je razvidno, da so se ustanovitelji društva resno lotili gasilstva od same ustanovitve dalje in ga uspešno vodili v obdobju pred vojno. Sledila je vojna in povojno obdobje, s tem pa tudi nekoliko negotovosti v samem društvu. Vendar pa so se med zagnanimi gasilci kmalu pojavile ideje o nadaljnjem razvoju društva in gradnji gasilskega doma. Leta 1967 je Veliko Mlačevo dobilo prvi gasilski dom, v katerega so lahko shranili tudi motorno brizgalno, ki se je dotlej hranila po okoliških domovih. Sledil je nakup interventnega avtomobila, dozidava garaže in postavitev odra za kulturne potrebe društva. Vrhunec razvoja je PGD Veliko Mlačevo doseglo v 80. letih, ko je organiziralo gasilsko tekmovanje Napad na rdečega petelina. To je tekmovanje, ki je odmevalo po vsej zvezi. A žal tudi izzvenelo. Sledilo je nekakšno zatišje, ki je trajalo kar dve desetletji, a vendar operativnost društva ni bila nikoli vprašljiva.

Leta 2009, ko je vodstvo prevzela nova ekipa, je društvo zopet zaživelo in se razvijalo na različnih področjih. Danes se lahko pohvalijo z novim večnamenskim gasilskim domom, interventnim vozilom s pripadajočo opremo in usposobljeno desetino mladih fantov, ki so zmožni delovati na intervencijah doma in v okolici. Prav s tem dnem pa so postali bogatejši tudi za zbornik, urednik katerega je Jože Miklič. Več o celotni zgodovini društva, kot tudi o vasi Veliko Mlačevo in o njenem okolišu pa si lahko preberemo prav v zborniku društva.

Vse zbrane na slovesnosti je pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. Kot je dejal, njegov spomin ne sega 80 let nazaj, še vedno pa se spomni, ko so ga gasilci PGD Veliko Mlačevo v začetku njegovega mandata prvič obiskali na občini. Takrat je pravzaprav razumel, kaj pomeni gasilstvo. Da ne pomeni samo pomagati človeku v stiski, da ne pomeni samo reševati imovino in življenja, ampak pomeni več. In vesel je, da imajo na Velikem Mlačevem danes nov gasilski dom, v izgradnjo katerega so bile vložene tudi številne ure prostovoljnega dela.

Ob tej priložnosti pa je vsem zbranim na Velikem Mlačevem zaupal, da smo z Direkcijo RS za infrastrukturo ravno pred podpisom dogovora. Gradil se bo nov pločnik, tudi pred gasilskim domom, nova avtobusna postajališča ter tudi novo krožišče, da bo pot proti Račni bolj varna.

»Dragi gasilke in gasilci, iskreno vam čestitam ob tem jubileju. Želim vam čim več veselja in da bodo vaše intervencije čim bolj varne,« je še dejal župan.

Zbrane na slovesnosti sta nagovorila tudi predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec in predsednik krajevne skupnosti Mlačevo Janez Svetek. Župnik Andrej Šink pa je zbrane gasilke in gasilce ter ostale prisotne, vso intelektualno delo zbrano v zborniku, gasilski dom, gasilko opremo in vas Veliko Mlačevo tudi blagoslovil in se zahvalil Bogu za delovanje PGD Veliko Mlačevo s priprošnjo, da bomo še naprej rastli v pripravljenosti pomagati drugim.

V kulturnem programu so nastopili Dobrepoljska godba, Moški pevski zbor Samorastnik in Mlačevski harmonikaši. Prireditev je povezovala Barbara Pance.