fbpx

Slovesnost ob 90-letnici prostovoljnega gasilskega društva Gatina

V soboto, 12. avgusta 2017, se je na Gatini odvila slovesnost ob 90-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Gatina. Slovesnosti so prisostvovali župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec ter seveda številni gasilke in gasilci, pa tamkajšnji krajanke in krajani.

PGD Gatina po vseh teh letih ostaja vitalno, sveže, navdahnjeno s poletom in iskrami, ki podžigajo napredek. Slovesno praznovanje je naznanila parada gasilcev in gasilskih vozil, zbrane pa je nato nagovoril predsednik PGD Gatina Mitja Pozvik in ob tej priložnosti nanizal ključne mejnike, s katerimi so in še bodo zdajšnji varuhi rdečega petelina nadgradili dejavnost svojih prednikov.

Prvi začetki gasilstva na njihovem območju segajo že v obdobje pred ustanovitvijo PGD Gatina, saj se je PGD Grosuplje že leta 1912 pridružilo 8 fantov iz njihovega okoliša, ki pa so nato kmalu ustanovili lastno gasilsko četo ter zgradili tudi prvi gasilski dom in se opremili s prvo ročno brizgalno.

Predsednik PGD Gatina Mitja Pozvik je tako povedal, da je bil ustanovni zbor PGD Gatina 12. junija 1927 v Žgajnarjevi hiši na Gatini. Ob ustanovitvi je društvo štelo 42 članov.

Že 2 leti po ustanovitvi se je društvo soočilo tudi z največjim požarom, ko je pogorelo kar pol vasi, saj so bile tedaj hiše večinoma krite s slamo. Prvi gasilski dom so zaradi prostorske stiske kmalu porušili in leta 1937 na istem mestu zgradili novega. Pomemben mejnik je bilo tudi leto 1940, ko je društvo pridobilo prvo motorno brizgalno, s čimer se je požarna varnost na njihovem območju močno izboljšala.

Po vojni je prišlo do ponovnega zagona v delu društva, povečalo se je tudi članstvo. Leta 1957 je bil ob 30-letnici razvit prvi prapor, ob 50-letnici leta 1977 pa zgrajen prizidek h gasilskemu domu. Sedanji prapor je bil razvit ob 70-letnici društva leta 1997. Leta 1984 je nato društvo pridobilo prvo orodno vozilo IMV 1600, trenutni vozni park društva pa predstavlja gasilsko vozilo za prevoz moštva Volkswagen Transporter in gasilska cisterna TAM.

Članstvo v društvu se je skozi leta povečevalo. Društvo trenutno šteje kar 153 članov, jedro članstva pa tvori operativna enota s 23 člani, ki so poleg različnih usposabljanj zelo dejavni in uspešni tudi na različnih gasilskih tekmovanjih.

Kot je še dejal predsednik PGD Gatina Mitja Pozvik, nam današnji čas nalaga nove izzive, ob tem pa je povedal, da je sedanji 80 let star gasilski dom postal nefunkcionalen in utesnjen sredi vasi, brez prostora za parkiranje ter gasilsko in športno vadbo. Leta 2005 so se zato odločili za nakup zemljišča, ki so ga nato ustrezno uredili in leta 2008 na njem zgradili športno igrišče. Njihov primarni cilj pa ostaja nov gasilski dom. Leta 2016 so zato pričeli s pripravo vse potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pri tem so sicer naleteli na nekaj birokratskih ovir, vendar verjamejo, da jim jih bo uspelo premagati.

Ob tej priložnosti se je za vso dosedanjo pomoč in podporo pri tem projektu zahvalil predsedniku Gasilske zveze Grosuplje Andreju Bahovcu in županu občine Grosuplje dr. Petru Verliču, zahvala gre tudi vsem krajanom, krajankam, ki z različnimi donacijami pomagajo k uresničitvi njihovih ciljev.

»Gasilsko organizacijo, katere del je tudi PGD Gatina, krasijo mnoge odlike, kot so solidarnost, humanost, prostovoljstvo. Glavno vodilo pa nam ostaja pomagati sočloveku v stiski,« je še dejal Mitja Pozvik in ob tem visokem jubileju vsem gasilkam in gasilcem PGD Gatina iskreno čestital.

Članicam in članom PGD Gatina je ob 90. obletnici društva v svojem imenu in v imenu občine Grosuplje iskreno čestital tudi župan dr. Peter Verlič. Prav tako se jim je ob tej priložnosti zahvalil za vse postorjeno in opravljeno delo, da gasilstvo v tem kraju živi in se razvija v dobro kraja, pa seveda tudi v dobro občine.

Ko spremljamo novice, slišimo za številne naravne nesreče, pravzaprav ne mine dan, da ne bi odkrilo streh, da ne bi rušilo dreves, da ne bi bilo poplav, plazov. Nenazadnje pa lahko k temu dodamo še človeka s svojo dejavnostjo, ni dolgo, ko je bil požar v Kemisu na Vrhniki in za tem še v podjetju Ekosistemi v Zalogu.

»Videli pa smo, da so bili gasilke in gasilci prvi na bojnih položajih. Najbrž ustanovitelji društva niso računali, da se bo že čez 90 let to tako spremenilo. In da boste pravzaprav del zaščite in reševanja, ne več samo gasilci,« je še dejal župan in se jim še enkrat za vse iskreno zahvalil ter dejal, da jim bo Občina po svojih močeh stala ob strani, tudi tako, da se bomo lahko kmalu srečali na slovesni otvoritvi novega doma.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril ter gasilkam in gasilcem PGD Gatina ob njihovem prazniku iskreno čestital tudi predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec.

Slovesnost je s plesom obogatila Folklorna skupina Kulturnega društva Sv. Mihaela Grosuplje, s pesmijo so se predstavili najmlajši člani PGD Gatina, Klara Čakš in Jakob Koler pa sta zrecitirala pesmi Gasilec in Gori, gori. Skozi prireditev nas je popeljala Barbara Pance.

PGD Gatina je ob 90-letnici delovanja s strani Gasilske zveze Slovenije prejelo gasilsko plemenico prve stopnje, ob koncu osrednje slovesnosti pa so bila ob tej priložnosti podeljena tudi priznanja in zahvale, ki jih je podelil predsednik PGD Gatina Mitja Pozvik.

Sledila je veselica z ansamblom Krjavelj in skupino Mambo Kings.

C. Š.