fbpx

Smo v resni situaciji, ki jo lahko izboljšamo le mi sami, meni ministrica Simona Kustec

Simona Kustec (foto: zajetje zaslona)

Kako bodo stvari potekale v prihodnje, je odvisno od nas samih, od našega odnosa in vedenja. Če ne prej, pa zdaj vsi razumemo, v kako resni situaciji smo in da jo lahko izboljšamo le mi sami,” je opozorila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Učenci predmetnega pouka se bodo od ponedeljka naprej namreč izobraževali na daljavo, ministrica pa upa, da se bodo čim prej lahko vrnili nazaj v šolske klopi.

Od prihodnjega tedna, bo pouk za učence od vključno šestega razreda naprej potekal na daljavo, enako pa velja tudi za srednje šole. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da gre trenutno za začasni, enotedenski ukrep, ki je v prvi vrsti namenjen preprečevanju nadaljnjega širjenja okužbe, tudi skozi šolo v širšo družbo. Če bi prešli na C model, te omejitve ne bi mogli aktivirati, ker bi polovica še vedno bila v šoli. Kar se tiče regijskega vprašanja, pa gre za enake možnosti v izobraževalnem procesu, zasledovati moramo ta temeljni ustavni kriterij, zato odločitev velja za celotno državo. Kako bodo stvari potekale v prihodnje, je odvisno od nas samih, od našega odnosa in vedenja. Če ne prej, pa zdaj vsi razumemo, v kako resni situaciji smo in da jo lahko izboljšamo le mi sami, je opozorila ministrica.

Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, nekateri se namreč ne morejo vrniti domov, čeprav je to priporočljivo, je dejala Kustečeva. Šolski prevozi ne bodo v uporabi, s tem se bo sprostil tudi javni potniški promet. Do vključno petega razreda, torej učenci ki ostanejo v šoli, pa bodo prevoza seveda še naprej normalno deležni. Na izobraževanje v tem obdobju smo več kot pripravljeni, je dejala ministrica, se je pa treba epidemiološki sliki prilagajati, ker se iz dneva v dan tudi zelo hitro spreminja. Vsi si želimo nazaj na model B, bomo pa videli, kakšna bo situacija v prihodnje. V šolskem prostoru so nekatere izjeme, kdaj se maske ne nosijo, je Kustečeva pojasnila voditelju oddaje Tema dneva, drugače pa je nošenje maske obvezno, tudi zunaj v rdečih regijah.

Želimo si, da bi gospodarstvo čim manj trpelo, vendar pa so ukrepi za zajezitev okužbe potrebni
V oranžnih regijah bo še vedno mogoče opravljati gostinske dejavnosti, bo pa veljala omejitev števila oseb v fitnes centrih in kozmetičnih oziroma frizerskih salonih. V rdečih regijah pa gostinskih storitev nekaj časa ne bo, možen bo zgolj osebni prevzem ali pa storitve v namestitvenih objetih in še to le gostom, ki bodo tam nameščeni. Tudi obisk fitnesov ne bo več mogoč, razen izjemoma, za individualno vadbo. Prav tako pa bo le po ena oseba naenkrat dovoljena v frizerskih salonih. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je povedal, da so ukrepi namenjeni širjenju virusa in zagotavljanju javnega zdravja. Želimo, da gospodarstvo čim manj trpi in ravno zato, smo ukrepe razdelili na rdeče in oranžne regije, da ne bi bilo treba zapirati celotne države. Čakali smo do zadnjega trenutka in želimo,  je pojasnil Zajc, da bi prišli s temi ukrepi skozi to obdobje tako, da bo gospodarstvu povzročene čim manj škode. “Vedno bolj jasno postaja, da bo potreben tudi šesti paket pomoči, ta šesti paket bo usmerjen predvsem na tiste panoge, ki so bile do zdaj mogoče bolj prizadete in so jih do zdajšnji ukrepi manj pokrili ter seveda v luči nove situacije.

Sara Bertoncelj