So Korošci raje na zavodu za zaposlovanje kot pa v službi za podpovprečne plače?

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Zavod za zaposlovanje sporoča, da se bodo v prihajajočem letu odprla številna nova delovna mesta, pričakuje se skoraj 3-odstotna rast števila zaposlenih. Čeprav je brezposelnih Korošcev več kot dva tisoč, se nemalo delodajalcev srečuje s pomanjkanjem delovne sile.

Najbolj iskani bodo delavci za preprosta dela
Obeti zavoda za zaposlovanje so za prihodnje leto precej obetavni, napovedujejo namreč 16.500 novih delovnih mest. Za prvo polovico leta 2018 se torej pričakuje 2,8-odstotna rast števila zaposlenih. Največjo rast delodajalci pričakujejo v gradbeni panogi, najpogosteje iskani delavci bodo za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. To so v veliki večini slabše, podpovprečno plačani poklici, kot so delo v lahko delo proizvodnji, gradbeništvu, trgovinah, skladiščih in podobno. Plače teh poklicev so precej nizke, še posebno pa na Koroškem, kjer je povprečna plača v primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami, predvsem Osrednje-slovenski, nižja tudi za več 100 evrov. Prav tako opazimo veliko razliko v višini plač, če jih primerjamo s plačami v severnejših državah Evropske unije.

(Vir: Zavod za zaposlovanje)

Zaradi tega se v celotni državi, tudi na Koroškem, pojavlja problem, da je prostih delovnih mest kar nekaj, vendar ta ostanejo nezapolnjena. Marsikdo raje ostane na zavodu za zaposlovanje in prejema nadomestilo ali socialno podporo, kot pa da bi se zaposlil za podpovprečno ali minimalno plačo, ob tej podpori pa raje dela na črno, kar je precej bolj ugodno.

Več na e-koroska.si …