Sobivanje hidroelektrarne in kopalcev na Soči v Solkanu

Kot je pokazala študija, ki jo je naročila družba Soške elektrarne Nova Gorica, je na Soči v Solkanu ob ustreznih ukrepih možno sobivanje hidroelektrarne in kopalcev. Območje mora dobiti tudi upravljavca, ki naj bi bila novogoriška občina. Študijo je izdelal Boro Štrumbelj s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani in predvideva vzpostavitev dodatnih ukrepov za povečanje varnosti kopalcev.

Soške elektrarne Nova Gorica so novogoriško mestno občino (MONG) povabile k sklenitvi sporazuma o ureditvi medsebojnih razmerij na kopališču v Solkanu pred začetkom kopalne sezone. Kot navajajo v novogoriški družbi, bi na tem območju z izvajanjem posebnih ukrepov zagotovili večjo varnosti kopalcev. Prve ukrepe, kot so postavitev reševalnih obročev, zagotovitev reševalcev in postavitev opozorilne signalizacije na območju kajakaške proge, bi bilo mogoče izvesti v razmeroma kratkem času.

Od lanske kopalne sezone, ki je na Soči v Solkanu žal znova zahtevala smrtno žrtev, so v družbi Soške elektrarne financirali postavitev stebričkov označevanja nivoja vode, naročili neodvisno strokovno študijo ukrepov za zmanjševanje nevarnosti za obiskovalce starega jezu v Solkanu in jo predali v nadaljnjo uporabo novogoriški občini. Ob hidroelektrarni Solkan so postavil sondo za merjenje nivoja vode, ki bo zagotavljala podatke za vzpostavitev ustrezne signalizacije.

Goriški portal