fbpx

Sobota v znamenju oranžne in medosebnega povezovanja

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

V soboto, 30. maja 2020, obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. V zahvalo znanosti in napredku na področju razvoja zdravil smo v zadnjih dveh desetletjih spremenili potek te bolezni. Življenje bolnikov je danes zato veliko bolj kakovostno kot nekdaj in ker je multipla skleroza, kot vse kronične bolezni, na nek način bolezen celotne družine, z njimi bolje živijo tudi njihovi svojci.

Pomembno je, da o tej zahrbtni bolezni spregovorimo, saj lahko marsikomu, ki se z njo sooča, olajša življenje, in marsikoga, ki te bolezni še ne pozna, poduči o pomembnosti aktivnega in zdravega življenjskega sloga. Ta dan lahko imenujemo tudi dan povezovanja, v smislu zavedanja pomena zdravega življenja, ki vključuje dobre medčloveške odnose, urejeno in mirno življenje ter sledenje najpomembnejšim vrednotam vsakega posameznika.

Ob dnevu multiple skleroze si mnogi nadenejo oranžno pentljo na prsni strani, v namen ozaveščanja o tej bolezni. Veliko ljudi pa tega dneva in običaja ne pozna, da je ta dan v znamenju oranžne barve. 

Oranžna barva predstavlja simbol moči, privlačnosti, samozadovoljstva, samozaupanja in samozavesti, ter nosi ognjeno energijo. Vliva nam novih moči, in nas aktivira k dejavnemu življenju.

Barbara Majdič