fbpx

Sodna kalvarija nekdanjega lastnika semiške “Džamije”

Foto: Tripadvisor

Ustavni sodniki so soglasno odločili, da je v primeru Zemirja Begića iz Semiča kršena ustavna pravica do povračila odškodnine in razveljavili dve sodbi, zadevo pa vrnili Višjemu sodišču v Ljubljano v novo odločanje. Gre za primer piva, ki se je z velikim pompom in medijskim linčem začel konec leta 1998. Izkazalo se je, da je šlo za prazen nič, zdaj, ko bi morala država lastniku izplačati odškodnino, pa postopek neizmerno zavlačuje. Da mu s tem krši ustavno pravico, so zdaj zapisali tudi sodniki Ustavnega sodišča RS.

Odločbo o razveljavitvi sodb je Ustavno sodišče RS objavilo v petkovem uradnem listu. Iz dolge obrazložitve je razvidno, da je bilo v procesih zoper Begića, ki je imel v Semiču gostilno (bolj znano kot džamija) storjenih veliko napak. Ustavno sodišče je tako razveljavilo sodbo Vrhovnega sodišča RS z dne 1. oktobra 2015 in sodbo Višjega sodišča RS z dne 23. februarja 2011. O vsem skupaj bo moralo višje sodišče odločati še enkrat.

Začelo se je 27. oktobra 1998
Tako v Semiču kot širše je dobro znan primer iz konca leta 1998, ko so bili tudi mediji polni novic o tem, da podjetje Izbor, njegov lastnik je bil Zemir Begić, proizvaja in prodaja pijačo Mary Jane, to je pivo z dodanim ekstraktom konopljeZdravstveni inšpektorat je 27. oktobra 1998 opravil inšpekcijski nadzor in jim ustno prepovedal prodajo pijače. Nato je preiskave 16. novembra 1998 opravil še Center za kriminalistično-tehnične preiskave in v analizi zapisal, da ima napitek Mary Jane sestavino z elementi THC, dva dni za tem pa je sledila še pisna inšpekcijska odločba, s katero so podjetju prepovedali dodajanje sestavin v pivo in uporabo naziva Cannabis sativa L.

Celoten članek si lahko ogledate na portali moja-dolenjska.si.