Sokolarjenje v Beltincih še živi

Foto: ZTKŠ Beltinci

V Beltincih so minulo soboto na grajskem dvorišču svečano odprli 14. lov s sokoli v Pomurju.

Na dogodku v organizaciji Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci v sodelovanju s Sokolarskim društvom Pomurja in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed so sodelovali sokolarji iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške. Zbrane je na otvoritvi najprej v imenu organizatorja nagovorila direktorica Gabrijela Küzma, ki je ponosna, da v sodelovanju s Sokolarskim društvom Pomurja in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed že vrsto let lepo sodelujejo, in je prisotnim lovcem zaželela dober ulov.

Predsednica Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed Vilma Alina Bezenšek je v nadaljevanju povedala, da je sokolarstvo ena najstarejših oblik lova, ki izvira iz Azije. Štirinajsti lov s sokoli je svečano odprl Roman Savič, ki je pred tem predstavil samo sokolarjenje in ptice ujede, prisotne na prireditvi. Sokoli, vse domorodne vrste, kragulji in orli so vzrejeni doma v ujetništvu in se uporabljajo le za lov.

Foto: ZTKŠ Beltinci

V kulturnem programu so nastopili Prekmurski rogisti pod vodstvom Stanka Peterke in trobilni kvartet Glasbene šole Beltinci pod mentorstvom Simona Krambergerja.

Pomurske novice