fbpx

Spomin na primorske padalce, ki so jih umorili partizani

V soboto je v Škrbini pri Komnu potekala že 20. Spominska slovesnost za Primorske padalce, letos pa so v sklopu dogodkov prvič spregovorili o naročenih umorih primorskih padalcev s strani partijskega in partizanskega vrha.

Slovesnost se je pričela že v sredo, s srečanjem v komenski knjižnici, kjer je zgodovinar iz Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu dr. Marjan Linasi predstavil nekaj tragičnih zgodb v zvezi s partizani, padalci in zavezniškimi misijami na Koroškem. Linasi je nedavno izdal knjigo Koroške vojne zgodbe, v pogovoru z moderatorjem Ivom Jevnikarjem in občinstvom pa je zbranim predstavil svoje ugotovitve.

Posebej je izpostavil s samega partijskega in partizanskega vrha zaukazani umor britanskega ”majorja Cahusaca”. Vzdevek Alfgar Hesketha Pricharda iz misije Clowder, ki je decembra 1944 skušal spodbuditi proti nacistični odpor na Koroškem. Ob tematiki partijskih in partizanskih umorov je z občinstvom spregovoril tudi o povojnem izginotju primorskega padalca Miloša Adamiča, ki je bil od jeseni 1943 do junija 1945 radiotelegrafist na Koroškem.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu primorska24.si.