Spominska maša ob koncu oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo: Rdeča zvezda bi morala z zadnjim trajektom za vedno odplavati iz demokratične Slovenije!

Jože Plut

V zahvalo ob zmagi v vojni za samostojno Slovenijo je včeraj, 8. julija, potekala v ljubljanski Stolnici slavnostna sveta maša, ki jo je daroval Jože Plut, nekdanji vojaški vikar, po koncu maše pa se je odvila še slovesnost ob spominski plošči. Slovesnosti so se udeležili vidni predstavniki osamosvojitvene vlade, med njimi tedanji obrambni minister in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, predsednik združenja VSO Aleš Hojs, generalni sekretar VSO dr. Božo Predalič, poslanka SDS Alenka Jeraj, praporščaki VSO ter svojci umrlih v vojni za Slovenijo.

Med nagovorom zbranim je Jože Plut izpostavil dejstvo, da Slovenija ostaja na pol poti do uresničitve zavez, danih ob osamosvojitvi. Povedal je, da v samostojni Sloveniji ni mesta za rdečo zvezdo, ki bi morala z zadnjim trajektom za vedno odplavati iz demokratične države. Tema rdeče zvezde je preveč temna, da bi se v demokratični državi z njo mogel kdorkoli ponašati. Dr. Plut je opozoril tudi na novorek sprevračanja resnice, ki je v službi nevarnega medijskega enoumja.

Po maši so praporščaki položili lovorjev venec k spominski plošči VSO, ob kateri je zbrane nagovoril dr. Brane Senegačnik. Povedal je, da je “pravzaprav žalostno, da je za svobodno mišljenje potreben pogum v družbi, ki se razglaša za razsvetljensko. Da na neki sprevržen način spet veljajo besede ruskega pesnika Gribojedova: ‘Gorje pametnemu, gorje tistemu, ki misli.’ Ta plošča je nekakšno zavetišče za vse takšne: je zakladnica spomina na pogum ljudi nekdanjih časov, ki ga predaja v dediščino sedanjemu času, vsakomur, ki ima v sebi pristni državljanski pogum. Predvsem pa črke na njej izražajo spoštovanje do zgodovinske in vsakršne resnice. Z resnico ni vselej lahko živeti”.

Pridigo dr. Jožeta Pluta pa objavljamo v nadaljevanju.

Dragi bratje in sestre, državljanke in državljani, Slovenke in Slovenci. Še posebej pozdravljeni veterani in svojci padlih v vojni za Slovenijo.

Gospodu Bogu darujemo sv. mašo v zahvalo za konec oboroženih spopadov v vojni za samostojno in demokratično Slovenijo leta 1991. Zahvalo za konec oboroženih spopadov, ne za konec vojne, pravim. 7. julija 1991 je bila na Brionih sprejeta deklaracija in na njeni podlagi je bila ustavljena vsa aktivnost nadaljnjega osamosvajanja Slovenije. Naslednji meseci niso bili lahki. Vprašajte tiste, ki so bili na dolžnosti, vojake, policiste in mnoge druge. Za njih (nas) je bila dejansko vojna končana šele 25. oktobra 1991, ko se je zadnji vojak okupatorske vojske z rdečo zvezdo na pokrivalih in na registrskih tablicah prevoznih sredstev vkrcal na trajekt in so z njega mahali z zastavo, na kateri je bila rdeča zvezda. Vsi, ki so jih odpremili na trajekt, pa so nosili znake samostojne Slovenije. To ni ideologija, revanšizem ali kaj podobnega; to je le opis dogodkov. Rdeča zvezda s svojo temno stranjo je vsaj simbolno, pravzaprav bi morala s tistim zadnjim trajektom za vedno odplavati iz demokratične države. Tema temne strani rdeče zvezde je preveč temna, da bi se v demokratični državi z njo mogel kdorkoli ponašati.

V enoti, v kateri sem bil leta 1991, večinoma nismo nosili zvezd, ko pa smo dobili slovenske kokarde, smo jih z veseljem dali na pokrivala. Menim, da so se zadnji začeli sramovati zvezde takrat, ko so nad nami letela letala tako imenovane JLA z rdečimi zvezdami na krilih, in kmalu po preletu – malodane nad našimi glavami – raketirala Medvedjek, kjer so bile žrtve, tujci in domačini, med njimi tudi civilist – domačin.

Za prehod v nov del razmišljanja bom navedel misel za te dni, ki jo je na FB včeraj zapisal Anton Kolar. Ste že slišali zanj? Najbrž redko kdo. Bil je moj sodelavec v Slovenski vojski. Bolj pomembno pa je to, da je v času, ko je prišel ukaz za tako imenovano “razorožitev Teritorialne obrambe”, bil skupaj s sodelavci eden redkih v občinskih štabih TO, ki so se uprli ukazu in orožja niso oddali.

Preudaren človek se odloča in ravna preudarno tudi takrat, ko je težko in posledice odločitev niso jasne, vsekakor pa so odločitve prave. Preudaren človek ne ravna po liniji najmanjšega odpora.

Anton Kolar je na FB včeraj takole zapisal:

‘7. 7. 1991 so se na Brionih pod pokroviteljstvom EU začela pogajanja med slovensko, hrvaško in zvezno delegacijo. Po petnajsturnih pogajanjih je bila sprejeta deklaracija, s katero so bile zaustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, slovenska stran je za dobo treh mesecev zamrznila svoje osamosvojitvene aktivnosti, je pa bilo pomembno, DA STA SLOVENSKA VOJSKA IN POLICIJA OHRANILI POPOLNO SUVERENOST NA SLOVENSKEM OZEMLJU.’

Da. Se strinjam z njim. Ta pogajanja in deklaracija so bili za Slovenijo izvedljivi, ker je pred tem slovenski narod na plebiscitu izrazil svojo voljo za samostojno in demokratično državo, policijske in vojaške enote ter mnogi drugi pa so do 7. julija, ko je bila sprejeta deklaracija, opravili svoj del: uresničili plebiscitarno voljo naroda, potrjeno z ustavnim zakonom, sprejetim s strani prvič po drugi svetovni vojni demokratično izvoljenih poslancev, čeprav še vedno v okviru stare ureditve; zavarovali so vodstvo države; branili državne meje; zaščitili civilno prebivalstvo in tuje vojake držali ‘na varnem’.

Če uporabim podobo iz današnjega berila, ko je Jakob doživel v sanjah nebesa odprta, lestev prehoda in slišal Svetega Boga. Kakor da bi na nek način v tistih mesecih leta ’90 in ’91 bila odprta vrata z nebes in lestev spuščena do naše ljube Slovenije. Zato je to, kar nam je bilo dano, na svojski način takrat zagotovljeno, sveto; in tudi pridobljeni, lahko rečemo priborjeni suverenost in demokracija sta območje svetega; in samostojna slovenska država je nekaj ‘častitljivega’.

Samostojnost – suverenost, demokracija, človekove pravice, vladavina prava! Po 28 letih – jih imamo? Slonijo naši zakoni vsaj v osnovi na pravičnosti? Moremo reči, da so temeljne in neodtujljive pravice uresničene? Nimate tudi vi kdaj ‘občutka’, da pri nas prednjačijo sekundarne in tercialne pravice pred temeljnimi? Smemo reči, da je pri nas ustava najvišja pravna norma in ustavno sodišče najvišji razlagalec? Ali lahko rečemo, da se pri nas spoštuje slovensko kulturo, tradicijo, vrednote, slovenski jezik, ustanovo, ki nam je to skozi zgodovino – to je katoliška Cerkev – v dobršni meri ohranila? Ali nismo predaleč odrinili Boga in za svoje sprejeli  ‘bogove tega sveta’?

Besede imajo moč in zato jih nekateri z novorekom premetavajo, dajejo novo vsebino in umetelno podtikajo pomen besede drugim, dasi primarno zadevajo njih same. Moč pa ima seveda tudi resnica. In ta, ta vedno osvobaja.

Iz s/S/vetega se ne gre norčevati!

Naj bo Gospod, ki je gospodar življenja in življenje ljubeči Gospod, zahvaljen za hitri konec oboroženih spopadov leta 1991; naj bo dober in usmiljen do vseh, ki so skozi zgodovino našega naroda molili in delali za njegov blagor, bili umorjeni in so padli, tudi v vojni za Slovenijo. Naj nam Gospod da spoznanje, da bomo vedeli, da osamosvojitveni dogodki in začetki demokracije pred 28 leti niso bile sanje v spanju in da sedanji trenutki demokratične zrelosti oziroma nezrelosti tudi niso niti samo sanje niti ne samo trenutek objokovanja. In naj Bog da moči, da bomo dejavno soustvarjali našo družbo v skladu z vrednotami, ki so zapisane v desetih zapovedih in ne v novoreku sprevrženosti besed, vrednot in simbolov.

Gospod, blagoslovi Slovenijo in vse njene prebivalce! Sveti Jožef, zavetnik slovenskih dežel, prosi za nas! Amen!

In Jakob je naredil obljubo: ‘Ako bo Bog z menoj in me obvaruje na tej poti, po kateri hodim, in mi da kruha, da bom jedel, in obleke, da se bom oblačil, in se srečno vrnem v očetovo hišo, bo Gospod – moj Bog, in ta kamen, ki sem ga postavil za spomenik, bo Božja hiša.'”

Kaj, ko bi podobno obljubo naredili tudi mi!?

Franci Donko

 • RATATA

  Porkamadona kakšne bedarije je napisal Anton Kolar na FB!!!!
  PRAV BEBAVO!
  “”7. 7. 1991 so se na Brionih pod pokroviteljstvom EU začela pogajanja med slovensko, hrvaško in zvezno delegacijo. … “”
  TO NI RES!!!
  Hrvaške delegacije ni bilo tam!!!!
  In je tam tudi ni moglo biti! Bila je delegacija dne 27.06.1991 osamosvojene Republike Slovenije, delegacija preostanka SFRJ (vključno s SR Hrvatsko, ki se še ni odcepila vse do 08.10.1991, ko je po preteku 3mesečnega moratorija “raskinula veze sa sfrj” in delegacija sklicatelja konference (ES)!!!)

  Še enkrat!!!:
  Udeleženci so bili:
  1. Evropska Skupnost – sklicatelj,
  2. Republika Slovenija, osamosvojena, napadena država,
  3) preostanek SFRJ, agresor.

  vse je tukaj:
  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2019/07/06/brioni-1991/

  • samotoje

   Res je, sami sebi lažemo oz. dovolimo, da nam lažejo.

   • RATATA

    Hočem prav vso resnico! Lepo in grdo, če je.

  • Igor Pavlič

   Kao nam zgodovina laže, nekaj udeležencem bo treba izbrisati, motijo resnico!! Tam sta bial tudi Bavčar in JAnša, vendat o tem režimski mediji molčiji! Delegacija evropske dvanajsterice, ki so jo sestavljali zunanji
   ministri Nizozemske Hans van den Broek, Luksemburga Jacques Poos in
   Portugalske Joao de Deus Pinheiro, se je na Brionih sestala s
   slovensko, hrvaško in zvezno delegacijo.
   V jugoslovanski delegaciji so bili predsednik vlade Ante Marković,
   notranji minister Petar Gračanin, zunanji minister Budimir Lončar in
   pomočnik obrambnega ministra Stane Brovet ter člani predsedstva SFRJ
   (brez predstavnikov srbskih pokrajin), med njimi tudi dr. Borislav
   Jović. Hrvaško je zastopal dr. Franjo Tuđman, iz Slovenije pa so se
   sestanka udeležili predsednik predsedstva Milan Kučan, premier Lojze
   Peterle, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, slovenski predstavnik v
   jugoslovanskem predsedstvu dr. Janez Drnovšek in predsednik slovenske
   skupščine dr. France Bučar. Po pogajanjih, ki so trajala celih petnajst ur, so sprejeli skupnodeklaracijo. Gre za popolno izmišljotino, celo fotografije pospisnikov so zmontirane!

   M:

   • RATATA

    Hrvatska je bila do 08.10.1991, ko je razglasila odcepitev (“raskidanje svih veza sa sfrj”) sestavni del preostanka sfrj brez dne 26.06.1991 osamosvejene Republike Slovenije.
    Tudjman ni mogel zastopat hrvatske države, ker je še ni bilo!
    Bili pa so tam hrvati, toda tisti na formalnih položajih (vrhovnih) v preostanku sfrj!
    Stranki v postopku sta bili le osamosvojena Republika Slovenija (napadena) in preostanek sfrj (agresor) – vključno s SRH.

    • Igor Pavlič

     V jugoslovanski delegaciji so bili predsednik vlade Ante Marković, notranji minister Petar Gračanin, zunanji minister Budimir Lončar in pomočnik obrambnega ministra Stane Brovet ter člani predsedstva SFRJ (brez predstavnikov srbskih pokrajin), med njimi tudi dr. Borisav Jović. Hrvaško je zastopal dr. Franjo Tuđman, iz Slovenije pa so se sestanka udeležili predsednik predsedstva Milan Kučan, premier Lojze Peterle, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, slovenski predstavnik v jugoslovanskem predsedstvu dr. Janez Drnovšek in predsednik slovenske skupščine dr. France Bučar. Če ne verjameš, ti pošljem skupinsko sliko udeležencev.

     • RATATA

      Nikar mi ne pošiljaj slik prosim. Tvoji zavedeni revšini lahko povem še enkrat, kar sem že povedal in dojemi končno!
      JLA ni napadla Hrvatske – nasprotno, neovirano je izvajala akcije z njenega ozemlja, saj je Tudjman javno prepovedal vsako oviranje JLA pri njenem pohodu na Slovenijo. Imel je pač svoje “posle” – dogovor z Miloševićem itd.
      Ker se Hrvatska ni osamosvojila, ni bila kot subjekt udeležena na Brionih.
      Tam je bil Tudjman kot član predsedstva SFRJ.
      Udeleženci pa so bili trije: Evropska Skupnost, kot sklicatelj, Republika Slovenija, kot napadena država (že osamosvojena) in preostanek SFRJ, kot agresor.
      Ker so sklepi določili tri mesece moratorija na NADALJNJE KORAKE, je Slovenija obstala kot že samotojna država (to – udeležba na Brionih – je tudi prvo dejansko priznanje!!!),
      Hrvatska pa kot del preostanka SFRJ in seveda tudi agresor.
      Svojo odcepitev od preostanka SFRJ je smela razglasiti šele 8. oktobra.
      Sestanek avgusta z udeležbo Kučana in Drnovška je povezan s sklepi na Brionih: tam je namreč bilo dogovorjeno (in Srbi so to sprejeli!), da JLA takoj zapusti Slovenijo.
      Ta in še druga tekoča vprašanja so seveda zahtevala neposredno udeležbo oseb z mandatom.

     • Igor Pavlič

      PA daj preberi si enkrat, kaj je bilo sklenjeno na Brionih in ne govori neeumnosti! Mimogrede, hrvaški sabor je sprejel ” Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske” na svoji seji 25. junija 1991, takrat kot naša skupščina.

     • RATATA

      Sprejel odluku ja, ni je pa razglasil! Država nastane z razglasitvijo!! Tako je po internacionem pravu!!
      Mi smo državo – (ponovno) osamosvojitev od sfrj razglasili 26.06.1991 in od takrat smo samostojna država,
      hrvati so pa državo razglasili šele dne 08 10.1991 ko so raskinuli veze sa sfrj (tako piše v njihivem uradnem listu in vklesano je na plošči!!) – takrat so se odcepili, saj se osamosvojiti niso mogli, ker so nastali šele znotraj sfrj kot upravna enota srh, ki je izvajala zveznsa pooblastila znotraj sfrj!! Osamosvojiti se niso mogli pa zato, ker prejsnhe države niso sestavili, tako kot mi s svojimi deželami-državami (Zemljami po srbsko) ampak jih je Kraljevina Srbija kot zmagovalka morala (in lahko) le okupirati, saj hrvatska in Slavonija nista bili subjekt internacionalnega prava temveč le oarceli enotne in nedeljive Kraljevine Ogrske!!! Dalmacija, ki oa je subjekt bila (njeni poslanci so hodili v parlament na Dunaj in ne v Budimpešto!!!) pa se je s Kr.Srb. ujedinila!!!
      Drži se biologije, ker prava ne dojemaš!

     • RATATA

      Pustil si se zavesti lažem in potvarjanju hrvatskim ter “naših” veleizdajalcev!!
      https://www.youtube.com/watch?v=U1WFp2-gpxM

 • RATATA

  ja, zadnji vojak okupatorske vojske je oktobra zapustil ozemlje Slovenije, so se pa oficirji vrnili in nazaj nastanili, pa dobili pravice in penzione!!!, jim jih še vedno plačujemo in vsi so bili na “naših” sodiščih oproščeni, kolikor jih je že kdo herrštelal!!!

  živela OLIMPIJA-CEDEVITA LJUBLJLJANAAA!!! Na utakmico s šahovnicami!!! crveno-bijelimi jellda!!!

  • Nata

   + + + + + In sedaj se bo Cedevita prilepila na Olinpijo ??
   Adio, zeleni !

  • Janez Pavel Kanc

   Vzemi linex. Pomaga.

   • RATATA

    Še tapraumu dohtarju ne zaupam, kaj šele, da bi uglaupohabljenemu teletu kot si ti!

 • Dada

  Upam, da je PLut daroval sveto vodo cenjenim gostom, z Janšo na čelu, 1. Saj to je tista voda, s katero je župnik v Ljubljani blagoslovil domobrance, ko so Hitlerjevi vojsko podali prisego.
  2. Taista RKC ….Civilna iniciativa Dovolj.je je v petih mesecih prejela 38 prijav spolnih zlorab zoper 22 duhovnikov. Srečala se je tudi z ljubljanskim in mariborskim nadškofom Stanislavom Zoretom in Alojzijem Cviklom, ki sta prisluhnila domnevnim žrtvam. Zahtevajo pa odstop člana ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab Andreja Nagliča, so sporočili.

  RKC se meša v politiko…. naj raje počisti domači hlev… Janša je že itak izgubil kompas, ta voda mu ne bo koristila.

  • Slovenec 33

   Res se ni bilo potrebno oglasiti, saj že vemo, da si pravi topoumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki zagovarja nadaljevanje okupacije slovenskih dežel s strani okupatorjev in vleiezdajalcev slovenskega naroda.
   Svoje genetske deformacije ne moreš prikriti.

   • Friderik Peršič

    Produkt katerega izobraževanja si pa ti …farškega …?

    • Igor Pavlič

     NA moji fakulteti sredi sedemdesetih let poraktično noben profesor ni bil član ZK, na FSPN pa skoraj vsi. Pa pol študentov tudi, na obramboslovju tudi skoraj vsi. Mi smo na ekskurzije hodili v tovatne, hleve in na polja, ti modeli pa v JAjce, Kumrovec in Belgrad.

   • Igor Pavlič

    Rezultat kakšnega izobražebvanja je pa tvoj guru, diplomant Dolančevega lemenata FSPN?

 • totex39

  Nismo se rešili, ker je po zaslugi murgeljčana in njegovih pristašev ostala na slovenskih tleh.

 • Igor Pavlič

  Šškoda, da ni nastopil Thompson in nalil čistega vina tem levajzarjem!

 • Friderik Peršič

  A ni lepo videti komunajzarje pri maši in to v prvi vrsti …?

  • Igor Pavlič

   Zahvalimo se Sveti Trojici, da je poslala Svetega Duha, ki je pokazal resnico bivšim levajzarjem!

  • Igor Pavlič

   Spodobilo bi se. če bijJanša kdaj prebral kaj iz Evangelija in malo ministriral. Soicer pa zdaj tudi Putin obiskuje maše.

 • Dada

  Upam, da je PLut daroval sveto vodo cenjenim gostom, z Janšo na čelu, 1. Saj to je tista voda, s katero je župnik v Ljubljani blagoslovil domobrance, ko so Hitlerjevi vojsko podali prisego.
  2. Taista RKC ….Civilna iniciativa Dovolj.je je v petih mesecih prejela 38 prijav spolnih zlorab zoper 22 duhovnikov. Srečala se je tudi z ljubljanskim in mariborskim nadškofom Stanislavom Zoretom in Alojzijem Cviklom, ki sta prisluhnila domnevnim žrtvam. Zahtevajo pa odstop člana ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab Andreja Nagliča, so sporočili.

  RKC se meša v politiko…. naj raje počisti domači hlev… Janša je že itak izgubil kompas, njemu tudi ta voda mu ne bo več koristila. Predvsem zato ne, ker je je bivši komunist, torej ne verjame v boga, verjame samo v Janšo.

 • RATATA

  Sem opazil ja.

 • RATATA

  Seveda so te spemal, saj so poslali v Haag lažniv memorandum v korist Hrvaške. To sicer stori arbitražno odločbo nično – toda Zagreb ima v svojih rokah že preveč vplivnih oseb v Sloveniji,
  in trenutno – če sploh še kdaj – ni mogoče ubrati kritične mase odločujočih, da bi ustrezno reagirali.
  Celo nasprotno, pohod Zagreba na slovensko ozemlje in suvereniteto se skokovito nadaljuje……………….  Spretno so izkoristili celo migrante…..

  • Ana Job

   Vemo kdo je bil takrat PV in je ZASRAL arbitražo, ki je realno gledano NIČNA.

 • jakob kovač

  M i smo imeli referendum o samostojnosti in ureditvi v samostojnosti se ni nič govorilo tudi ne o rdeči zvezdi,pa tudi ne o tihem pristanku vseh za plenjenje države.

  • Igor Pavlič

   Mi smo glasovali o samostojni in neodvisni državi, ne pa prenosu družbenega premoženja na državo! NA referendumih so nas spraševali o umetnih oploditvah in podobne neumnosti, ne pa o vračanju premoženja Cerkvi, certifikatih, prodaji podjeti v družbeni lasti zasebnikom (s krediti državnih bank) itd. A to pšroslavljamo? Ali celo to, da nam Bruselj diktira površine krompirišč in vinogradov ter migrantsko politiko, penzije in še kaj.

 • Igor Pavlič

  U srijedu 25. lipnja 1991. godine Sabor Republike Hrvatske usvojio je odluke o pokretanju postupka razdruživanja od Jugoslavije i postupku međunarodnog priznanja. Sabor je pod predsjedanjem Žarka Domljana usvojio niz odluka: o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Ustavni zakon o izmjeni i dopuni Ustavnog zakona za provedbu Ustava, Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Povelju o pravima Srba i drugih nacionalnosti, a tim pojmom »nacionalnosti« tada su označavane nacionalne manjine.Vir: http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Sto-se-zapravo-dogodilo-25.-lipnja-1991.-i-ima-li-30.-svibnja-uopce-veze-s-drzavnoscu?meta_refresh=true

  • RATATA

   Čedalje globlje lezeš v globino ogromnega oceana neznanje in nevednosti. Oprimi se otočka, ki ti ga ponujam!
   Postopke so že začeli, niso jih pa dokončali vse do 08.10.1991, ko je potekel 3 mesečni moratorij!!!
   Zavedaj se, da je SR Hrvatska nastala v sfrj!!! Ustanovna naroda sta bila dva; Srbi in hrvati!!
   Nikakor se hrvatska ni mogla osamosvojit, lahko se je le odcepila in to z vojno (tudjman je jasno povedal, da ” ne bi bilo rata, da ga mi nismotrebali!”!!) Vojno so potebovali točno zato, ker internacionalno pravno niso sestavili predhodnice sfrj in to je bila Kraljevina Jugoslavija, ki sta jo z ujedinjenje, dne 01.12.1918 sestavili Kraljevina Srbija in “Zemlje” države SHS, to pa so bile le slovenske dežele s statusom Držav, v katerih je narodna oblast v Lublani dne 31.10.1918 prevzela vsa ustavna pooblastila in o tem obvestila Dunaj. To je omogočil pa karlov Manifest z dne 16.10.1918, tako kot Deželam z večinsko nemško govorečim prebivalstvo in od tod ter na tem temelju še vedno stoji Zvezna Republika Avstrija!!!
   Pojma nimaš, pa tako star in siv!

 • Igor Pavlič

  Ajde, če že citiraš iz Wikioedije, citiraj še tole:”Ovaj blagdan obilježava se u Hrvatskoj tek od 2001. godine (jednako kao i trenutačni Dan državnosti) kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao[1] jer je tadašnja vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se dotad slavio 30. svibnja, i još uvela Dan neovisnosti što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja od strane naroda. Usto, trenutačni Dan neovisnosti je u najmanju ruku dvojben, ako ne i netočan, jer je državni sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj fed

  “eracije”.

 • KAPIBARA

  Raje vzemi Xenax, bolj pomaga :-)

 • Igor Pavlič

  Če že kdo, je rdečo zvezdo zlorabil srbski režim po razpadu ZKJ, JLA je te zvezde pač obdržala pri svojih simbolih, podobno tudi naši prvi postroji in teritorialci in miličniki. NA morebitne spopade so se takrat vsi pripravljali še opremljeni z rdečimi zvezdami.

 • Valter BraniSlav

  Franci Danko je tokrat pozabil napasti LGBT.
  Kaj Franci, Vam je postal nasprotni spol vsec???

 • Nata

  + + + + + + Spominska maša. Dogodek, ki bi ga se morali udeležiti vsi vladniki.
  Saj je to samo priznanje nečemu, kar se je zgodilo. Lepega, ali pa tudi ne !!
  Ampak meni je prišlo nekaj drugega na misel., ob branju članka na Časnik,si.
  Zato ga prilagam, ker Nova noče in noče ustvariti rubriko . . . . . .” kje pa vas čevelj žuli ” ? Priznam , da me večkrat žuli.
  Torej. . . . . . samostani v Sloveniji. Komentarji so čudoviti.
  Veliko ljudi , veliko ve !
  https://www.casnik.si/zalostni-dogodki-so-obelezili-god-sv-benedikta-zavetnika-evrope/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!