fbpx

Srečanje predsedstva Narodnega sveta koroških Slovencev s člani iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice

Na povabilo Narodnega sveta koroških Slovencev je minuli petek, 16. avgusta 2019, potekalo srečanje predsedstva ter organizacije s člani iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice.

Predsednik narodnega sveta Valentin Inzko je na začetku srečanja dejal, “da Spomenica 2020 vsebuje širok in strnjen prikaz odprtih vprašanj koroških Slovencev ter področij, kjer so nujno potrebni ukrepi v prid narodne skupnosti. Vsa ta odprta vprašanja pa se niso pojavila od včeraj na danes, nasprotno. Nekatera so stara 100 let, kot na primer pravice, zajamčene v St. Germainski državni pogodbi iz leta 1919. Osnovni državni zakon, ki omenja tudi enakost deželnih jezikov, je celo starejši, iz leta 1867“.

Govornik iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice, mag. Rudi Vouk, je poudaril, da “Iniciativa ni PROTI nobenemu, temveč predvsem ZA skupno stvar. Želi aktivirati civilno družbo, da se le-ta vključi v politični proces narodne skupnosti. Narodna skupnost, ki ni politična, da ne preživi“.

Sodelujoči na srečanju so si bili edini v tem, da je tako pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami kakor tudi pred 100-letnico dneva koroškega plebiscita v letu 2020 potreba po spisu odprtih obljub iz mednarodno in nacionalno zakonsko zajamčenih pravic koroških Slovenk in Slovencev. “Opozoriti je treba na neuresničevanje obveznosti, ki sta jih dolžni izpolnjevati Koroška in Avstrija,” so podali v skupnem mnenju.

Peter Truden