fbpx

Sredstva za nakup aparata Clinimax Prodigy je UKC Ljubljana doniralo tudi podjetje Derby

dr. Samo Zver (Foto: Nova24TV)

V Združenju bolnikov z limfomov in levkemijo so javnost pozvali k darovanju  sredstev za nakup aparatov, namenjenih celični terapiji nekaterih skupin bolnikov s krvnim rakom. “Ne dvomim, da bomo vse uporabili, ko bomo začeli delati, se bo kadilo za nami,” je dejal dr. Samo Zver. Donatorjev se je namreč odzvalo že veliko, med njimi tudi podjetje Derby. Poleg tega pa je tudi v okviru proračuna Ministrstva za zdravje zagotovljeno dovolj sredstev za nakup ene tovrstne naprave.

Bolniki s krvnim rakom že dve leti čakajo na nakup aparata Clinimax Prodigy, ki bi marsikomu lahko rešil življenje. Celična terapija je pogosto zadnje upanje za nekatere skupine bolnikov s krvnim rakom. Predstojnik kliničnega oddelka za hemotologijo UKC Ljubljana prog. dr. Samo Zver je povedal, da so uspehi zdravljenja precejšnji. “Zdravljenje je sicer še v povojih, je pa to prihodnost ne samo hemotologije ampak tudi onkologije,” je dejal.

V Združenju bolnikov z limfomov in levkemijo menijo, da bi rabili vsaj tri takšne naprave, zato so pred nedavnim javnost pozvali k darovanju  sredstev za nakup. Trenutno so zbrali že skoraj dovolj sredstev za nakup treh takšnih naprav. “Ne dvomim, da bomo vse uporabili, ko bomo začeli delati, se bo kadilo za nami,” je dejal Zver. Z eno napravo lahko na leto zdravijo okoli deset bolnikov. V Sloveniji jih na zdravljenje trenutno čaka okoli trideset. Zdravljenje poteka tako, da vzamejo najprej bolnikove celice, jih opremijo s posebnimi detektorji za rakave celice, nato jih z aparatom namnožijo in vrnejo bolniku. Tako uničijo tumorske celice.

Matjaž Štrukelj (Foto: Nova24TV)

Zaenkrat bodo imeli dve lokacije, kjer bodo to pripravljali, in sicer na Inštitutu za mikrobiologijo s prof. dr. Miroslavom Petrovcom in prof. dr. Alojzom Ihanom ter na Zavodu za tranfuzijsko medicino, kjer je nosilec projekta dr. Marko Cukjati. Donatorjev, ki so se odzvali pozivu Združenja bolnikov z limfomov in levkemijo je bilo že kar nekaj, med njimi pa je tudi podjetje Derby. Predstavnik podjetja Derby group Matjaž Štrukelj je povedal, da so se v podjetju odločili donirati 20 tisoč evrov za nakup naprave. Naprava sicer stane 613 tisoč evrov, cena posega v tujini za enega bolnika pa znaša  okoli 300 tisoč evrov. “Hoteli smo prispevati nekaj lokalni skupnosti v kateri živimo in se nam je to zdel primeren projekt, V času epidemije se vse preveč posvečamo covidu,” je dejal Štrukelj.

Foto: Nova24TV

V proračunu Ministrstva za zdravje za 2021 je sicer zagotovljenih dovolj sredstev za nakup ene tovrstne aparature, vendar je akcija zbiranja sredstev, vendar je akcija zbiranja sredstev zagotovila, da bodo naprave dobili čim prej.  V podjetju Derbi pozivajo tudi ostala podjetja, da podprejo projekt, saj bomo tudi mi mogoče kdaj rabili tovrstno pomoč.

Sara Bertoncelj