fbpx

Staranje prebivalstva zahteva gradnjo centrov za ljudi v tretjem življenjskem obdobju

Foto: iStock

Problematika staranja Korošcev se poleg slabih pokojnin in neprijazne delovne zakonodaje odraža tudi v (pre)polnih domovih za ostarele. Na Koroškem bi potrebovali več možnosti institucionalnega varstva, meni Aleš Logar, direktor ZKŠTM in kandidat za poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Dejstvo je, da se slovensko prebivalstvo stara, kar je izrazito opazno na periferiji – na Koroškem in v drugih odmaknjenih, manj razvitih regijah. Mladi in izobraženi se zaradi neugodnih zaposlitvenih razmer selijo izven regije, struktura koroškega prebivalstva pa že ima obliko žare. Vedno več upokojitev pa spremljajo vedno nižje pokojnine. Večkrat naletimo na primer upokojenca, ki ima nižjo pokojnino od socialne pomoči nezaposlenega mladega človeka, kar je popolna anomalija slovenskega pokojninskega sistema. Problematika staranja prebivalstva se kaže tudi v polni zasedenosti domov za ostarele, ljudje pa doma brez prave oskrbe težko živijo.

O tovrstni problematiki smo spregovorili z direktorjem ravenskega Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, ki se ob svojem delu srečuje z ljudmi različnih generacij in na tem področju opaža, da je problematika zelo pereča. »Ljudje, ki so pri nas delali polno delovno dobo, ali tisti, ki so se v času službe poškodovali, zboleli, dobivajo pokojnino, ki ni vredna dostojnega življenja. Pretresle so me zgodbe določenih naših občank in občanov, s katerimi sem govoril, da imajo le-ti tako nizke pokojnine, da niso ‘ne za živet ne za umret’,« je nad stanjem v regiji in Sloveniji razočaran Logar.

Celoten članek preberite TUKAJ