fbpx

Stično in Muljavo bo odslej povezovala kolesarska steza

Foto: Gašper Stopar

Prvi junijski dan so v občini Ivančna Gorica namenili kolesarjenju in v uporabo predali kolesarsko stezo od Stične do Muljave ter novo prometno ureditev z avtobusnim postajališčem in obračališčem pri Vzgojno-izobraževalnem centru v Ivančni Gorici. 

Okrog sto učencev Osnovne šole Stična in ekipa kolesarjev z županom Dušanom Strnadom na čelu je v dopoldanskih urah prekolesarila celotno kolesarsko traso od Samostana Stična, mimo šolskega centra v Ivančni Gorico do Jurčičeve domačije na Muljavi. Kolesarjem so za še lepši dan na novo urejenem avtobusnem postajališču bogat zabavni program pripravili otroci Vrtca Ivančna Gorica, učenci OŠ Stična in Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Prisotni kolesarji in gostje so vidno uživali v programu, v katerem ni manjkalo petja, plesa in smeha.

Prisotne sta na krajši slovesnosti nagovorila ravnatelj stiške šole Marjan Potokar in župan Dušan Strnad. V imenu uporabnikov je Potokar povedal, da so izjemno veseli novih pridobitev, zlasti kolesarske poti in sodobne nadstrešnice na postajališču. Slednja daje dodatno varnost tistim, ki se v šolo vozijo z avtobusi. Povedal je še, da je pred šolo iz dneva v dan tudi več koles, kar pomeni, da nove pridobitve že kažejo svoj rezultat.

Župan Dušan Strnad je povedal, da se je z realizacijo kolesarske poti in prometne ureditve pri šolskem centru zagotovila varnost za vse naše malčke, učence in dijake, predvsem pa za njihove starše. V prihodnjih mesecih, ko bo dokončano še krožišče pri “Marofu” in vzpostavljena zahodna obvoznica, bo po besedah župana narejen zelo velik korak k prometni varnosti (tudi kolesarjev) v samem središču občine. V nadaljevanju je župan naznanil, da bo šolski center dobil tudi prepotreben sodoben športni center, ki bo uporabnikom ponujal številne športne aktivnosti. Ob uspešno zaključenem projektu je vsem uporabnikom zaželel čim manj nesreč in čim več uporabe varno urejenih prometnih površin.

Kolesarska steza in prometna ureditev je bila v uporabo predana s simboličnim prerezom traku. Zatem pa so kolesarji pot nadaljevali preko centra Ivančne Gorice do Muljave. Po postanku in okrepčilu na Jurčičevi domačiji je sledil kolesarski povratek v šolske prostore.

Po besedah udeležencev – kolesarjev je bil današnji dan dokaz, da je bila investicija upravičena in bodo kolesarsko pot uporabljali tudi v prihodnje.

Sara Kovač