Ta konec tedna kar štiri reševanja v gorah – razmere še vedno zimske

Datum:

Vsako poletno sezono se formira posebna dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah, ki jo sestavljajo pripadniki Policije, Gorske reševalne zveze Slovenije, zdravstva in Slovenske vojske. Letos je delo začela ta konec tedna in takoj je imela polne roke dela. Tako so skupaj s posadko policijskega helikopterja opravili štiri helikopterska reševanja. Eno v petek in tri v soboto.

V petek je ekipa med Zadnjico in Doličem reševala sedem tujih planincev, ki so zaradi neizkušenosti in snežnih razmer prestrašeni in z neprimerno opremo obstali na poti. Helikopter jih je nepoškodovane prepeljal v Trento.

V soboto pa je ekipa reševala na Sovatni nad Vrati, na območju Otlice nad Ajdovščino in na Rušnem vrhu. Na Sovatni je planinka zdrsnila pri sestopu in si lažje poškodovala nogo. V drugem reševanju si je planinka nogo poškodovala pri padcu. Na Rušnem vrhu pa se je planinka poškodovala pri hoji po zasneženem brezpotju. Huje se je poškodovala, vendar na srečo ni v smrtni nevarnosti.

Še eno reševanje so opravili škofjeloški gorski reševalci. Na območju Ratitovca je planinka našla in prijavila neodzivno stanje pri moškem. Ugotovili so, da gre za osebo pod vplivom alkohola. Moškega so gorski reševalci pospremili v dolino, kjer so ga policisti obravnavali še zaradi nedostojnega vedenja in v nadaljevanju tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal pozitiven rezultat, odrejen pa je bil še strokovni pregled, ker se z njim ni strinjal. Postopki, tudi v smeri ugotavljanja velike malomarnosti za sproženo reševalno intervencijo pri njem, še potekajo. Policija bo tudi v prihodnje pozorna na ta segment nevarnosti in ugotavljala elemente velike malomarnosti, ki je lahko razlog za pokrivanje stroškov nujnega ukrepanja s strani reševane osebe.

Policisti Policijske uprave Kranj opozarjajo, da so razmere v gorah nad 1.600 metri še povsem zimske. Sneg je lahko na osojnih legah tudi nižje. Za varno turo je tam potrebna zimska oprema. Splošna previdnost pred padci in zdrsi velja tudi za “suha” hribovita območja.

Gorenjski utrip

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...