fbpx

Stop balkanski migrantski poti!

Foto: Il Piccolo

Tako so včeraj odzvanjale besede sekretarja italijanskega notranjega ministrstva Nicole Moltenija, ki je v Trst prinesel retoriko notranjega ministra Salvinija glede migracijskih tokov in zaščite italijanskih meja. Sekretar Molteni je ob obisku napovedal tudi večjo policijsko prisotnost na italijansko-slovenski meji za poostreni nadzor ilegalnih prehodov meje iz smeri balkanske migrantske poti. Ta po zajezitvi sredozemskih tokov predstavlja naslednjo vročo vstopno točko, ki jo želi italijanska vlada zajeziti.

Obisk v Trstu je osebni pregled vstopnih točk migrantov, ki prihajajo prek balkanske migrantske poti, ta vodi prek Bosne, Hrvaške in Slovenije čez vzhodno mejo v Italijo, zato je potrebno te vstopne točke dodatno zaščititi z novim varnostnim osebjem. Sodelovanje, ki ga notranje ministrstvo izvaja z vlado Furlanije – Julijske krajine, se bo tako v prihodnje še okrepilo.” je svoj osebni obisk v Trstu komentiral sekretar Molteni.

“Glede na mlačne odzive evropskih inštitucij glede zajezitve migracijskih tokov smo bili prisiljeni sprejeti ukrepe za zaščito italijanskih interesov, zaščita vzhodne meje sodi pod te varnostne ukrepe,” je v zaključnem komentarju še poudaril sekretar Molteni.

Sodelovaje med notranjim ministrstvom in vlado FJK je v preteklih letih že obrodilo sadove, saj so po besedah Pierpaola Robertija, zadolženega za varnost v FJK, v preteklem letu že zmanjšali ilegalne prehode italijanske meje za kar tisoč migrantov. V pričakovanju povečanja pritiska ilegalnih prehodov italijanske vzhodne meje v prihajajoči sezoni sta se tako Roberti kot sekretar Molteni zavezala za zagotavljanje sredstev in osebja za boj proti ilegalnemu prehajanju slovensko-italijanske meje.

Več si lahko ogledate na portalu Primorska24.