Stroka opozarja: V teh hladnih zimskih dneh divje živali bolje pustiti pri miru

Foto: iStock

Divje živali so pozimi ogrožene zaradi mraza, snega in pomanjkanja hrane. Hkrati je hud mraz nastopil v obdobju proti koncu zime, ko so živali svoje maščobne zaloge že porabile, zato je pomembno, da v tem tednu, ko so dejansko še izpostavljene zelo nizkim temperaturam, ne posegamo v njihovo okolje.

“V tem trenutku so združeni trije zelo neugodni dejavniki, ki ustvarjajo zelo težke pogoje za prostoživeče živali oziroma divjad,” je pojasnil dr. Hubert Potočnik z ljubljanske biotehnične fakultete in dodal, da “gre za kombinacijo globokega snega in zelo nizkih temperatur, hkrati se to dogaja ravno v obdobju proti koncu zime, ko so živali večino svojih maščobnih zalog že porabile, zaradi česar je zelo pomembno, da ne porabljajo dodatne energije za beg, za izogibanje človeku.”

Zato priporoča, da v kolikor se zadržujemo v naravnem habitatu prostoživečih živali, teh ne vznemirjamo in po nepotrebnem ne posegamo v njihovo okolje. Vse slovenske avtohtone vrste so namreč prilagojene na zimo, a ob ekstremno nizkih temperaturah lahko vseeno pride do pogina večjega števila živali.

Potočnik je še opozoril, da čeprav dodatna hrana živalim omogoči lažje preživetje, je hranjenje divjih živali v Sloveniji kaznivo. Kot je pojasnil za STA “ima Zavod za gozdove natančno odmerjene količine krme, ki se jo lahko polaga v ekstremnih razmerah, in določene lokacije.” To izvajajo koncesijski izvajalci, kot so lovišča, lovišča s posebnim namenom in lovske družine.

Ptic ne hranite s kruhom
Kar pa se tiče hranjenja ptic je izredno pomembno, da jih ne hranimo s kruhom, saj lahko z napačno krmo naredimo več škode kot koristi. Ptic naj ne bi hranili s kruhom. “Še zlasti v teh mrzlih razmerah kruh ni ustrezna hrana za ptice, ker ne omogoča energetskega izkoristka, živali so navidezno site, v resnici pa stradajo naprej.”

Foto: iStock

Ivan Šokić