Svarilo za Ljubljano: narasla Sava že drugič preplavila poškodovano kanalizacijsko cev

V Kranju je zaradi močnih padavin močno narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom, katere betonski ovoj je bil v avgustovskih poplavah poškodovan. (Foto: MO Kranj)

V Kranju je ponoči zaradi močnih padavin zelo narasla Sava dosegla in preplavila kanalizacijsko cev pod planiškim mostom. V primeru poškodovanja cevi bi lahko prišlo do ekološke katastrofe. Na Direkciji RS za vode mirijo, da je vodotok upadel in da te grožnje ni več. Ob obnovi mostu bo odstranjena tudi ta cev, saj ne spada tja, so dodali. Omenjeni primer je sicer dober pokazatelj, kaj se bo zgodilo v Ljubljani, če bo zgrajen sporni kanal C0.

Narasla Sava je še drugič v zadnjih treh mesecih dosegla kanalizacijsko cev na tako imenovanem planiškem mostu. V avgustovskih poplavah je deroča voda z naplavinami poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, kar predstavlja približno tretjino kranjskih občanov in dve tretjini občanov Šenčurja. Ob tem se je pojavila bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini, so danes opozorili na občini.

Kot je na današnji novinarski konferenci Agencije RS za okolje (Arso) pojasnila direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre, je pomemben kanalizacijski vod fiksiran na spodnji del občinskega mostu, zato je pristojne službe skrbelo, da bi plavajoča hlodovina zadela to cev in bi prišlo do ekološke katastrofe. “Ves čas smo bili na zvezi z Arsom, civilno zaščito in na srečo je vodotok upadel do te mere, da te grožnje ni več,” je dejala.

Danes ponoči je namreč Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Mestna občina Kranj je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov na reki bi bilo pri tem kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje, poudarjajo na občini.

Narasla Sava (Foto: STA)

Ob tem so spomnili, da se za mostom pri nekdanji Planiki začne kanjon Zarica, ki je kot reka Sava zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena. Vzdolž reke se nahajajo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, vendar kratkoročna sanacija obstoječe cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje pred razlitjem fekalij v Savo.

Za most je sicer predvidena obnova, v okviru katere bo tudi ta kanalizacijska cev odstranjena iz pretočnega profila vodotoka, pojasnjuje Kodre. “Na to se opozarja že dolgo obdobje in tja v resnici kanalizacijska cev ne spada,” je dodala.

Mestna občina Kranj je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo potekal dvosmerni promet, bo ustrezno višji, posledično bo deroči vodi kot ob zadnjih ujmah težko dosegljiv. Občina pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo in bo takoj za tem začela z izbiro izvajalca gradbenih del.

“Vendar pa občina kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države z naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savo,” so sporočili z občine.

Po naročilu Mestne občine Kranj je planiški most po avgustovskih poplavah sicer strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovili so, da je stanje objekta slabo oziroma se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda.

Vremenske preglavice na Gorenjskem se po noči, ki jo je zaznamovala velika količina padavin, sicer umirjajo. Kljub temu intervencijske službe ostajajo v pripravljenosti, so še sporočili z občine.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa je na novinarski konferenci Arsa dejal, da ga za zdaj v zvezi s tem še ni nihče kontaktiral, se bo pa o stanju pozanimal.

Že avgustovske poplave razkrile, da je Jankovićev Kanal C0 tempirana bomba, ki grozi z onesnaženjem pitne vode

Je pa opisano dogajanje v Mestni občini Kranj dober primer, kaj se lahko zgodi v Mestni občini Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković in tovariši strokovnjaki namreč ves čas trdijo, da je povezovalni kanalizacijski Kanal C0, ki prečka vodovarstveno območje, popolnoma varen pred naravnimi nesrečami, kot so potres, neurja ali poplave. Še več, mestna oblast je trdila, da kanal C0 ni na poplavnem območju. Avgustovske katastrofalne poplave v Sloveniji so razkrile, da to ne drži. Številni posamezniki so takrat na družbenih omrežjih objavili fotografije z vodo zalite trase kanala in tudi poškodbe.

Po avgustovskih poplavah (Foto: omrežje X)

Spomnimo. »Kanal C0 v Tomačevem je trenutno z vseh strani varno zalit z vodo. Ko bo poln, bo efekt še boljši,« je tedaj na družbenem omrežju cinično zapisal Uroš Raztresen in objavil fotografije.

Če bi »Jankovićev drekovod«, kot uporabniki omrežij pravijo kanalu C0, že deloval, bi lahko prišlo do hudega onesnaženja podtalnice, ki daje vodo Ljubljančanom.

Čeprav mestni oblastniki trdijo drugače, bo kanal puščal. Že mag. kem. Tomaž Ogrin je na Nova24TV opozoril, da bo zaradi geološke strukture zemlje in dejstva, da so kanal delno zasipali s kmetijsko zemljo, ki je mehkejša, prišlo do premikov cevi, kar bo (denimo ob hudih poplavah) povzročilo razpoke na spojih. Natanko to se je sodeč po objavah na družbenih omrežjih zdaj zgodilo – pojavile so se razpoke na spojih.

»Spoju, skozi katerega prodira kalna blatnica, ko pride v cev, pade tlak in tvori kepice, podobne izločkom glist. Vseh 350 skupin je na najbolj kritičnem območju. Cevi so pa na mestu, kjer ni kinete tudi površine do 10 cm, ker so jih zasipali na polno 7 m v globino,« je na Twitterju možno onesnaženje s fekalijami pojasnil arhitekt Andrej Čufer.

Peter Horvat je na Facebooku takrat zapisal: »Po kanalizacijskih ceveh je tako bobnelo, kot če bi bil potres, voda pa je iz jaškov nizvodno bruhala ven vodo blato in pesek. Ga ni, ki bi me prepričal, da se spoji niso poškodovali in bodo fekalije tekle v vodno zajetje.«

Poslanka Anja Bah Žibert je zato vlado že avgusta pozvala, naj nemudoma ustavi gradnjo nevarnega kanala C0. »Z neustavitvijo gradnje kličete novo katastrofo,« je zapisala.

P. J.