fbpx

Tako bo videti prenovljena železniška postaja Grosuplje

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Že to pomlad v Grosupljem pričnejo z gradnjo nove parkirne hiše P + R Grosuplje, ki bo pomenila nov velik korak v smeri spodbujanja uporabe javnega potniškega prometa in trajnostne mobilnosti. Nastala bo na parkirišču pri občini oziroma poleg avtobusne in železniške postaje v Grosupljem. V parkirni hiši bo za namen parkiranja P+R zagotovljenih 161 parkirnih mest, vsega skupaj jih bo 222. Parkirna hiša bo omogočala tudi polnjenje električnih vozil, zaprta kolesarnica za 40 koles ob njej pa tudi polnjenje električnih koles.

Svoje vozilo bomo tako lahko parkirali v parkirni hiši in se naprej proti Ljubljani odpeljali z avtobusom ali z vlakom. Da bo tudi vožnja z vlakom postala prijaznejša, se v Grosupljem obeta tudi celovita prenova železniške postaje. Z njo se bo pričelo že to jesen.

Predvideni sta gradnja novih tirov in otočnih peronov ter ureditev postajnega poslopja s parkiriščem ter preostalimi pripadajočimi površinami na območju železniške postaje. Zgradila se bosta tudi dva podhoda. Prvi bo povezoval ne samo perone, ampak tudi Taborsko in Industrijsko cesto, prehod bo tako možen preko celotne železniške postaje. Kjer je zdaj urejeno začasno prečkanje pešcev in kolesarjev proti Sončnim dvorom, na območju starega nivojskega prehoda, pa bo nastal drugi podhod, namenjen pešcem in kolesarjem.

Pred nekaj meseci so v Grosupljem predali svojemu namenu popolnoma nov nadvoz Brezje proti Sončnim dvorom, sedaj pa se bo, v sklopu prenove železniške postaje, že porušil obstoječi nadvoz Motvoz proti Ponovi vasi, ki danes predstavlja ozko grlo, in se zgradil nov, širši, da bo tudi ta varen za največja vozila pa tudi za pešce in kolesarje.

Vse to pa pravzaprav predstavlja tudi začetek urejanja centra mesta. Kolodvorsko cesto, ki bo lepo povezovala trga pred železniško postajo Grosuplje in Mestno knjižnico Grosuplje, se bo preuredilo v pešcono, kjer se bo prijetno zadrževati in srečevati s someščani, soobčani in drugimi. Grosuplje bo tako dobilo svoj center, svoj trg.

C. Š.