fbpx

Tine Kotnik: “Razmišljam samo o tem, kako lahko postanem boljši.”

Foto: e-koroska.si

Mladi košarkar Tine Kotnik iz Raven na Koroškem zaključuje že svojo drugo uspešno sezono pri Košarkarskem klubu Celje. Svojo košarkarsko pot je začel v šestem razredu osnovne šole pri edinem koroškem košarkarskem klubu v Dravogradu. Pred košarko je treniral plavanje, a je bilo zanj preveč monotono, da bi ga veselilo do te mere kot košarka. Danes je član mladinske in članske ekipe – za slednjo je prvič zaigral že pri 16 letih, danes pa je 18-letni Ravenčan že uveljavljeni član celjskega drugoligaša. Košarki je popolnoma predan, poleg članskih treningov trenira tudi individualno z Milošem Sagadinom, nenehno razmišlja o načinih, kako bi še izboljšal in izpopolnil svojo igro, in si želi, da bi nekega dne zaigral v najboljših košarkarskih ligah, bodisi evropski ali ameriški.

S člansko ekipo Celja ste se letos prebili do bojev za uvrstitev v prvo ligo. Ste zadovoljni z rezultatom, čeprav vam je uvrstitev v prvo ligo za las ušla?
Na začetku sezone smo si zadali cilj, da pridemo v kvalifikacije za prvo ligo in smo to tudi storili. Morali smo priti med najboljše štiri, na koncu smo bili tretji. Bila je razburljiva sezona. Za prvo ligo smo igrali z Laškim in Polzelo, ki so bili zadnji in predzadnji v prvi ligi. Celje že zelo dolgo ni igralo s prvoligaši, tako da je to že uspeh za prvo sezono nove članske ekipe.

Je razlika v kvaliteti med prvoligaši in drugoligaši velika?
Prvoligaši lahko imajo v ekipi štiri tujce, mi pa samo enega, že tu se pozna prednost. Imajo dva treninga na dan, s tem lažje predelajo določene stvari kot mi. V sami igri ni nekih posebnih razlik, imajo le na splošno boljše pogoje.

Kako si bil zadovoljen s svojo igro v letošnji sezoni?
Pri mladincih sem imel dobro sezono, na tekmah sem dajal sem večino točk. Dosegli smo deseto mesto v državi, kar mislim, da je dober uspeh. Pri članih sem dobival priložnosti, kolikor sem si jih zaslužil na treningih, te priložnosti pa mislim, da sem dobro izkoristil. Pridobil sem tudi nove izkušnje, ki mi bodo zagotovo pomagale.

Tvoj menedžer je Slavko Kotnik. Kako sodelujeta, ti veliko pomaga?
Slavko me je pripeljal v Celje in mi pomagal z dogovori. Večinoma mi pomaga pri sprejemanju odločitev, vedno ga lahko pokličem, ko potrebujem pomoč. Ima veliko poznanstev in mi lahko to v nadaljnji karieri še koristi.

Kakšna je košarkarska scena na Koroškem v primerjavi z drugimi regijami?
Mislim, da se vse do članov v Dravogradu dela kvalitetno, kalijo se dobri igralci, ki gredo potem v druge slovenske klube. Pri članih pač zmanjka denarja in ni neke motivacije za kaj več. Člani hodijo na študij ali v službe in ne morejo več trenirati, saj v Dravogradu ni profesionalizma.

Je težje uspeti, če začneš trenirati v Dravogradu ali če si denimo iz Ljubljane in začneš pri Olimpiji?
Mislim, da je vseeno. V Ljubljani je večja konkurenca in te lahko hitro izločijo zaradi nekih drugih dejavnikov, na Koroškem pa lahko dokažeš in pokažeš svoje sposobnosti, ker boš dobil priložnost, ker ni takšnega bazena igralcev. Pri Olimpiji je na desetine igralcev za eno pozicijo. Na koncu je vse odvisno od dobrega in trdega dela.

Celoten intervju preberite TUKAJ