fbpx

To po belokranjskih gozdovih za seboj puščajo ilegalni migranti

Foto: Fb

Takoj po novem letu je po družbenih omrežjih zaokrožilo večje število fotografij, ki dokazujejo, da je večje število ilegalnih migrantov v tistih dneh taborilo v bližini vasice Drežnik, ki je po cesti od Vinice oddaljena 6 kilometrov. Za seboj so pustili pravo razdejanje, med drugim ostanke šotorov, nahrbtnike, odvržene plastenke, ovojnine za cigarete in okvire za telefonske kartice (navedeno je bilo kupljeno v Srbiji), obleke in podobno.

Po objavi posnetkov smo policijo vprašali, ali so ilegalne migrante prijeli, kdaj in kje. Odgovora nismo prejeli. Dnevna sporočila za javnost pa dokazujejo, da teh migrantov na novomeškem in ljubljanskem območju niso prijeli. Vse kaže, da za njih niti vedeli niso.

Poslansko vprašanje
Včeraj pa je poslanec mag. Branko Grims na pobudo Črnomaljke mag. Maje Kocjan vložil poslansko vprašanje na temo ilegalnih migrantov in tudi povrnitve stroškov obmejnim občinam zaradi odvoza smeti, ki ostajajo za njimi. Poslanec mag. Branko Grims je vlado Marjana Šarca tudi vprašal, kaj namerava narediti za izboljšanje varovanja državne meje. Kocjanova je na Facebooku še zapisala, da se je treba zavedati, da smeti za migranti odvaža Javno podjetje Komunala Črnomelj, to se bo prej ali slej poznalo tudi na položnicah. “Te stroške je namreč dolžna pokriti država, ki je že v osnovi odgovorna za to, da se ti ilegalni prehodi sploh dogajajo,” je še zapisala Maja Kocjan.

Poslanec Branko Grims. (Foto: Nova24TV)

V nadaljevanju objavljamo celotno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa.
Po uradnih podatkih Policije naj bi število izsledenih in prijetih tujcev, ki nezakonito prečkajo slovensko mejo, na območju Bele krajine upadlo. Domačini, ne glede na uradne podatke, pa opažajo, da temu ni tako, saj za ilegalnimi migranti še vedno ostajajo večji kupi smeti in se te ne zmanjšujejo.Domačini iz okolice Vinice opozarjajo, da so na tem območju pogosto videne oznake po grmovju in drevesih, ki pričajo, da imajo ilegalni migranti natančno začrtano pot. Že vnaprej jim to nekdo trasira z dobro vidnimi oznakami (npr. belimi prtički). Slednje potrjuje že znane navedbe, da so migracije na tem območju vodene. Objava fotografij 5. januarja 2019. Na družbenih omrežjih domačini redno objavljajo fotografije ostankov in smeti za ilegalnimi migranti. Kot primer navedimo objavo z dne, 5. januar 2019, ko je domačin iz okolice Vinice v Občini Črnomelj na svojem Facebook profilu objavil 16 fotografij, nastalih na njegovih zemljiščih v bližini vasi Drežnik pri Vinici. Zapisal je, da je v gozdu povsem po naključju našel “pravi prenočitveni migrantski kamp”. Ostanki niso bili stari, folije proti podhladitvi in veliko odej pa pričajo, da so tujci ta kamp potrebovali v zdajšnji zimi. Obseg ostankov oziroma smeti ga je šokiral, saj je šlo za veliko skupino, ki je vse pustila in odšla. Glede na število nahrbtnikov in ležišč je ocenil, da je bilo na tem mestu vsaj 15 ljudi. Glede na to je tudi presodil, da tujci od tu naprej niso več pešačili, saj bi v tem primeru zagotovo še potrebovali odeje, hrano, nahrbtnike in oblačila. Vse to so pustili na mestu, zato je upravičeno sklepal, da so se od Drežnika, vasice, ki je od mejnega naselja Vinica oddaljena 6 kilometrov, odpeljali s prevoznimi sredstvi.

Na številne ostanke in smeti na obmejnem viniškem območju je pred časom opozorila tudi Občina Črnomelj. Javno podjetje Komunala Črnomelj pa je v začetku novembra 2018 skupaj s policijo izvedlo akcijo čiščenja odpadkov za ilegalnimi migranti ob reki Kolpi. Zgolj v nekaj dneh so po poročanju vodstva Komunale Črnomelj pobrali 6,5 kubičnega metra odpadkov, po oceni težkih okoli 1000 kilogramov. Račun za to v višini dobrih 2000 evrov so poslali naročniku, to je Občini Črnomelj.

Približno v tistem času pa je nekdanja črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič na srečanju s krajani v obmejni vasi Preloka, po navedbah domačinov, dejala, da so pobrali okoli 1500 kg smeti, ki so jih na njihovem območju pustili migranti. V enem izmed takratnih predvolilnih soočenj pa je povedala, da stroški odstranjevanja odpadkov bremenijo proračun Občine Črnomelj. Na družbenih omrežjih so se takrat pojavila tudi sporočila s fotografijami, da so krajani odpadke in smeti na svojih zemljiščih čistili tudi sami, ponekod so jih celo zažigali.

Velik del zemljišč ob Kolpi je tudi v upravljanju Krajinskega parka Kolpa. Tudi ti so s pomočjo policije v zadnjih mesecih že večkrat organizirali pobiranje odpadkov in smeti za migranti na območju, katerega skrbniki so. Za odvoz uporabljajo traktor s prikolico. Slednje je, med drugim, za hrvaške medije potrdil tudi direktor KP Kolpa.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:
1. Kaj namerava storiti Ministrstvo za notranje zadeve za boljše varovanje državne meje?
2. Ali so državljani v Beli krajini varni in kako naj ukrepajo v primerih, kjer najdejo večje kupe smeti na svojih zemljiščih?
3. Ali je Vlada Republike Slovenije Občini Črnomelj in drugim obmejnim občinam povrnila stroške pobiranja in odvoza smeti za ilegalnimi migranti?

Policijska poročila: Policija navedenih ilegalnih migrantov ni izsledila niti prijela
Dodajmo, da smo takoj po objavi fotografij na družbenih omrežjih PU Novo mesto seznanili z njimi in jih vprašali, ali je policija te ilegalne migrante izsledila in ali je poročala o tem. Odgovora nismo prejeli.

S PU Novo mesto v času od 20. do 28. decembra 2018 niso poslali nobenega sporočila za javnost.

V obdobju od 28. decembra 2018 do 3. januarja 2019 niso poročali o nobenem prijetem na območju Bele krajine ali širše Dolenjske. Za 3. januaur so poročali o enem prijetem Pakistancu v okolici Semiča.

Za 5. januar so poročali o štirih prijetih pri kraju Dole v občini Metlika, ki so mejo prestopili na območju Metlike, kjer so tudi vlomili v stanovanjsko hišo in odtujili prehrambene izdelke in ročno svetilko.

Za 7. januar so poročali, da v Beli krajini niso prijeli nikogar, 8. januarja pa so jih pet prijeli pri Tribučah in v Čatežu ob Savi (koliko v katerem kraju, niso poročali). Tudi 9. januarja v Beli krajini niso prijeli nobenega migranta.

Zaključek: Ilegalnih migrantov, ki so okoli novega leta na območju Drežnika pri Vinici taborili in za seboj pustili veliko ostankov ter smeti, policija ni izsledila niti prijela. Ne samo s PU Novo mesto, o prijetih v tem času ni poročala niti PU Ljubljana.

Več si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.