fbpx

Tožilstvo v Celovcu odločilo v korist elektrarnam Verbund

Foto: e-Koroška

Minuli teden je tožilstvo v Celovcu odstopilo od pregona avstrijskega upravljavca hidroelektrarn Verbund, ki naj bi bil soodgovoren za hude poplave Drave v letu 2012. Odločitev tožilstva v Celovcu naj ne bi vplivala na druge tožbe proti Verbundu, vseeno pa za slovenske tožbe ta poteza tožilstva ni najboljša popotnica.

Spomnimo se leta 2012, ko je Drava v pičlih 12 urah uničila domove več družinam, poplavljene in uničene so bile hiše, stanovanjski bloki, igrišča, ceste, mostovi, med drugim je bila poplavljena tudi dravograjska policijska postaja. Poleg hudega neurja je vzrok tudi spust prevelike količine vode iz akumulacijskih jezer v Avstriji; za slednje je odgovoren Verbund, ki pa vse očitke zavrača – krivdo valijo na slovenske hidroelektrarne.

Drava ima sicer ob normalnih dnevih, tudi ob majhni količini padavin, pretok med 300 in 500 kubičnih metrov na sekundo. Tistega usodnega novembrskega dne pa so na nekaterih predelih zabeležili kar 3000 kubičnih metrov na sekundo, kar je zgodovinsko visoka številka. Zadnjemu podobnemu pretoku smo bili priča pred 50 leti.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu e-koroska.si.