Tržič: Ekonomist Jure Ferjan in poslanec mag. Branko Grims o politični situaciji, prihodnosti Slovenije in programu za volitve

Foto: gorenjski-utrip.si

“Tržič ima številne naravne danosti, žal pa je še vedno premalo vlaganj v kulturno dediščino. Velik potencial za gospodarski razvoj se skriva v turizmu. Gre za področji, kjer bi morali počrpati bistveno več evropskih sredstev,” je poudaril ekonomist Jure Ferjan, medtem ko je mag. Branko Grims izpostavil pomembnost varnosti, kot osnovne dobrine, ki ni več samoumevna: “Slovenija za prosilca za azil na mesec nameni 1963 evrov, medtem ko upokojenci za več kot 40 let trdega dela prejmejo nekaj 100 evrov. Če ne bomo na prvo mesto postavili varnosti lastnega naroda, tudi blaginje ne bo.”

Pogovorni večer z naslovom “Aktualna politična situacija in prihodnost Slovenije”, v organizaciji Občinskega odbora SDS Tržič, ki je potekal v četrtek, 19. aprila 2018, je pritegnil številne Tržičanke in Tržičane, ki so gostoma večera Juretu Ferjanu, ekonomistu in voditelju na Nova24TV in mag. Branku Grimsu, poslancu v Državnem zboru RS pozorno prisluhnili in jima zastavili vprašanja o najbolj perečih tematikah na domačem političnem parketu.

Mag. Branko Grims je uvodoma orisal politično situacijo v Sloveniji in dejal, da se Slovenci žal še vedno premalo zavedamo resnosti položaja v katerega so nas pripeljale leve vlade pod vodstvom novih obrazov, v nadaljevanju pa je opozoril na varnostno situacijo v Evropi, in dejal, da se je evropska civilizacija znašla v nevarnosti, zaradi nekontroliranih in ilegalnih migracij.

Jure Ferjan se je uvodoma osredotočil na svojo vlogo v politiki. “Sem novi obraz, vendar v stranki s tradicijo,” v nadaljevanju pa je dodal, da si je pridobil že številne izkušnje, sprva kot predsednik Dijaške skupnosti takratne Gimnazije ESIC Kranj (danes Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju), pot pa ga je vodila v Dijaško organizacijo Slovenije, dve leti je opravljal delo generalnega sekretarja Slovenske demokratske mladine (SDM), trenutno pa je predsednik Sveta SDM, v lokalnem okolju pa je Ferjan poznan kot predsednika Občinskega odbora SDS Tržič. “Prepričan sem, da lahko z izkušnjami, ki sem jih pridobil tekom teh let in z mladostno energijo pripomorem k boljšem stanju Slovenije in Tržiča,” je poudaril Jure Ferjan, ki se je dotaknil tudi vprašanja varnosti.

Predsednik OO SDS Tržič se je v nadaljevanju razprave osredotočil na konkretne probleme v državi. Izpostavil je problem nizke rodnosti in ukrepe Slovenske demokratske stranke na področju družinske politike, poslanec mag. Branko Grims pa je navedel ukrepe, ki jih bo izpeljala SDS po zmagi na volitvah za boljše stanje starostnikov. “Starost je lahko lepa, pokojnine morajo biti pravične in višje,” je še poudaril mag. Grims.

“Tržič ima še veliko manevrskega prostora za razvoj”
V drugi polovici pogovornega večera je Ferjan dejal, da ima Tržič številne možnosti za razvoj, predvsem v razvoju podjetništva, so pa nujne davčne olajšave, krediti po primerni obrestni meri in manj birokracije. “Velik potencial za gospodarski razvoj se skriva v turizmu, še vedno pa je premalo vlaganj v kulturno dediščino,” je pojasnil ekonomist Jure Ferjan, ki se je dotaknil evropskih sredstev in uspehov Tržiča pri črpanju nepovratnih evropskih sredstev.

Tržič je v prejšnji finančni perspektivi počrpal nekaj sredstev, največ za kanalizacijski sistem, v tej finančni perspektivi, ki zajema obdobje 2014-2020 pa je situacija drugačna. Do zamude pri črpanju je prišlo, zaradi dolgotrajnosti priprave postopkov, ki so v pristojnosti države, ki ni naredila svojega in obstaja nevarnost, da bo razpoložljiv denar ostal,” je bil jasen Ferjan.

Potencial za razvoj Tržiča se skriva tudi v kmetijstvu, ki ga dušita neugodna davčna politika in pretirana birokracija, zato sta gosta pojasnila ukrepe SDS za zmanjšanje birokracije.

“Resnica je vedno glasnejša”
V sklepnem delu pogovornega večera se je mag. Grims dotaknil še političnega stanja v sosednjih državah in navedel tiste ukrepe, ki bi jih bilo vredno posnemati v Sloveniji, Jure Ferjan pa se je osredotočil na vlogo medijev v družbi. Kot voditelj in urednik na Nova24TV meni, da osrednji mediji večinoma ne merijo javnega mnenja, temveč ga ustvarjajo. “Resnica je prav po zaslugi Nova24TV čedalje glasnejša. Osrednji mediji niso več sami in ne morejo prekriti vsega. Pravzaprav, ne morejo zamolčati ničesar več,” je zaključil razpravo Jure Ferjan, ki je 4 mesece upravljal tudi vlogo v.d. odgovornega urednika na Nova24TV in Nova24TV.si, danes pa si lahko na Nova24TV vsak petek ob 20.10 ogledate njegovo oddajo Objektiv, kjer komentirajo dogodke, ki so najbolj zaznamovali tekoči teden.

Celoten članek preberite TUKAJ

  • Miran

    A una pupa v sredini ve da ji bo Grims poslikal mednožje. Bojte se tega predatorja

  • šmentanamuha

    Gledala posnetek. Odlično, SDS, to je pravi način za informiranje in animiranje volivcev. Grims mi je vedno bolj všeč, človek ve, kaj govori.

  • šmentanamuha

    Dodajam, tudi Jure Ferjan je perspektiven mlad novinar in če bo šel v politiko, bo tudi tukaj uspešen. Respect.