Tržiški poslanec Jure Ferjan: “Cepljenje je pot v normalnost!”

Poslanec SDS Jure Ferjan (Foto: DZ RS)

Najmlajši izmed 90 predstavnikov ljudstva v Državnem zboru RS je prav tržiški poslanec Jure Ferjan, ki je v dobrem letu dni s prodornimi razpravami večkrat opozoril nase. 28-letni ekonomist je spregovoril za časopis Tržičan o spopadanju z epidemijo COVID-19, cepljenju in prihajajoči 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije ter prioritetah aktualne Vlade RS.

Epidemija COVID-19 je v zadnjem letu dni zaznamovala naš vsakdan. Kdaj bomo spet zaživeli normalno?
Upam, da kmalu. Vsaj glede sproščanja ukrepov in vračanja v relativno ustaljene življenjske tirnice, medtem ko bodo, po moji oceni, osnovni preventivni ukrepi prisotni še kar nekaj časa.

Vsak mora prispevati svoj delež, upoštevanje priporočil NIJZ, ukrepov Vlade RS in cepljenje so in bodo edina pot v normalnost. Gre za skupen boj in resnična solidarnost do najšibkejših v družbi – otrok, starejših, kroničnih bolnikov se bo pokazala s cepljenjem.

Kako ste se vi spopadate s to preizkušnjo?
Od začetka epidemije, tj. marca 2020, sem omejil vse ne nujne stike. Razkuževanje, ustrezna distanca in nošnja maske so postali nekaj povsem običajnega. Aplikacijo #OstaniZdrav sem si naložil takoj, ko je bila dostopna (17. avgusta 2020).

Cepil sem se na prvi možni termin, ki mi je bil dodeljen. Zanimivo, morda celo simbolno, da ravno na dan, ko je minilo leto dni odkar sem postal poslanec. Cepljen sem bil z AstraZeneco. Prepričan sem, da smo s cepljenjem političnega vrha dali pomemben signal, da je cepivo varno in učinkovito ter da je znanosti potrebno zaupati, saj je gonilo razvoja in napredka.

Kakšno je bilo oz. je vaše počutje po cepljenju z AstraZeneco?
Počutim se dobro. Zavedam se, da je to, da sem že cepljen, neke vrste privilegij. Sicer pa, po 10 urah sem dobil povišano telesno temperaturo (do 37,5 °C) in glavobol ter občasno bolečino v mišicah in prsnem košu. Nezaželeni učinki so v 3 dneh izveneli oz. reakcija imunskega sistema se je počasi umirila, v obliki občasnega slabšega počutja pa sem, verjetno vsaj posredno, cepivo čutil še dobra 2 tedna. Verjamem, da so se protitelesa za zaščito pred COVID-19 dobro razvila in veselim se 2. doze cepiva, ki naj bi jo prejel junija.

Marca je minilo leto dni odkar ste sedli v poslanske klopi. Od sprejemanja proti korona paketov do interpelacij in celo konstruktivne nezaupnice … Kakšno je bilo to leto?
Vse prej kot predvidljivo. Smo se pa zagotovo veliko naučili, mnogo spoznali, kot posamezniki in kot družba. Vlada RS se je z epidemijo soočila odločno in z vsemi močmi. Pomagali smo ljudem, gospodarstvu, ohranili delovna mesta … Ukrepi so delovali in delujejo, to kažejo tudi statistike, kljub črnogledim napovedim imamo pod 90.000 brezposelnih, padec gospodarske rasti v BDP za leto 2020 je za 20 % nižji od napovedanega. Uspešno soočanje s krizo in pandemijo nam priznavajo tudi mednarodne institucije, denimo stabilna bonitetna ocena. Velik uspeh je izdaja obveznic z 60-letno dobo dospetja. Izpostavil bi tudi zgodovinski dogovor, ki ga je v Bruslju dosegel predsednik Vlade RS Janez Janša in Sloveniji prinaša 10,5 milijarde evrov sredstev za okrevanje po pandemiji COVID-19, se pravi skoraj toliko kot znaša letni državni proračun.

Foto: DZ RS

Tudi v Občini Tržič se je v letu dni zgodilo marsikaj.
Drži. Z vodstvom občine sem konstantno v stiku in sodelujemo zelo dobro. Brez pomisleka lahko trdim, da se vsi odgovorni, tako na državnem kot lokalnem nivoju, trudimo, da bodo posledice epidemije čim manjše, da bo okrevanje gospodarstva hitro in da bomo iz te preizkušnje vendarle izšli kot zmagovalci.

Kako vašo kariero spremlja družina?
Žena Karmen in sin Vito, ki je aprila praznoval 2. rojstni dan, sta moje zavetje in moj navdih. Čas, ki ga preživimo skupaj je zato najbolj dragocen. Vsak trenutek, resnično. Podpora družine je zame ključna.

Bliža se 30. obletnica naše domovine Slovenije. Kaj si ob tem jubileju želite?
Zmago nad COVID-19 in vrnitev v normalnost, gospodarsko rast, razvoj in napredek na vseh področjih, pa tudi, da bomo bolj cenili našo državo, našo domovino, naš dom. Želim si več sodelovanja, več strpnosti in več razuma, predvsem ko govorimo o prelomnih temah in odločitvah. Torej, želja je veliko. Upam, da ne preveč …

Katere so prioritete Vlade RS in koalicije do konca mandata?
Uspešno predsedovanje Svetu EU, ki je tik pred nami in uresničitev zavez iz koalicijske pogodbe, izpostavil bi demografski sklad in ureditev dolgotrajne oskrbe, debirokratizacijo in skladen regionalni razvoj ter decentralizacijo.

Maja Tekavec, Tržičan