fbpx

Tu lahko preverite delež cepljenih oseb v vaši regiji

Foto: STA/Printscreen

Že dlje časa je znano, da cepljenje predstavlja edini izhod v življenje, kot smo ga poznali pred epidemijo. Čim večja precepljenost tako ostaja cilj vseh držav sveta, tudi Slovenije. Kljub težavam, ki so nastale v Evropski uniji na račun neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti s strani biofarmacevtske družbe AstraZeneca glede dobave cepiv, Slovenija napreduje. Najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo s prvim odmerkom v Sloveniji cepljenih že 408.984. Največ cepljenja je zaslediti v Goriški in Zasavski regiji ter v starostni skupini 70-74 let in 80-84 let.

Po deležu cepljenjas prvim odmerkom Goriški in Zasavski regiji sledijo: Koroška regija, Osrednjeslovenska regija, Gorenjska regija, Primorsko-notranjska regija, Jugovzhodna Slovenija, Savinjska regija, Pomurska regija, Posavska regija, Podravska in Obalno-kraška regija.

Največ cepljenih beležijo v Občini Osilnica
Največji delež cepljenih s prvim odmerkom glede na občino bivališča je zaslediti v Občini Osilnica (38,6-odstotka cepljenih), sledita pa Občina Kostel z 35,3-odstotka cepljenih in Občina Kočevje z 29,2-odstotka cepljenih. Po deležu cepljenih z drugim odmerkom Osilnica ravno tako vodi, sledita pa ji Občina Log – Dragomer na drugem mestu (13,5 odstotka cepljenih), na tretjem pa Občina Tolmin s 13 odstotki cepljenih. Podatke za ostale občine si lahko ogledate na spletni strani: cepimose.si.

 

Vir: NIJZ

Cepljenih več žensk kot moških
Do sedaj je bilo s prvim in drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več žensk kot moških. Statistični podatki NIJZ-ja namreč razkrivajo, da je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 227.647 žensk in 181.337 moških. Z drugim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 104.871 žensk in 70.448 moških.

Največ državljank in državljanov je bilo cepljenih s cepivom proizvajalca Pfizer-BioNTech. S prvim odmerkom jih je bilo cepljenih 240.503 ljudi, z drugim odmerkom pa 158.998 ljudi. Drugo najbolj pogosto cepivo s katerim se pri nas cepi je s strani proizvajalca Moderna. S prvim odmerkom je bilo namreč cepljenih 43.289 državljanov, z drugim pa 15.925 državljanov. Najmanj cepljenih je bilo s cepivom proizvajalca AstraZeneca in sicer s prvim odmerkom 125.191 ljudi in z drugim odmerkom 396 ljudi.

Foto: epa

Te dni bo v državo prispelo 75.150 odmerkov cepiva
Na NIJZ so za STA pojasnili, da bo v Slovenijo te dni dobavljenih 75.150 odmerkov cepiva proti covidu-19. V tem tednu bodo realizirali vsa naročila za skupino starejših od 60 let, cepilnim centrom pa bodo tudi razdelili odmerke cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, ki so bili do sedaj na čakanju v karantenskem skladišču. V soboto smo s strani proizvajalca Moderna prejeli 8400 odmerkov cepiva, danes pa 64.350 odmerkov cepiva proizvajalcev BioNTech in Pfizer. Enkrat v popoldanskih urah pa pričakujejo še 2400 odmerkov cepiva AstraZeneca. Nova pošiljka cepiva Johnson & Johnson bo po predvidevanjih prispela v petek v količini 6 tisoč odmerkov.

20.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jih imajo pri NIJZ na zalogi, bo cepilnim centrom razdeljenih tekom tega tedna. Po prvomajskih praznikih bo po napovedih steklo cepljenje tistih, ki so v starostni skupini nad 50 let.

Nina Žoher