Turški Cengiz najcenejši pri pogajanjih za gradnjo karavanškega predora; se bo Petrič znova pritožil?

Foto: STA

Gradbena srhljivka o izbranem ponudniku druge cevi gradnje karavanškega predora je končno prišla do konca. Po težki borbi med slovenskim Kolektorjem Stojana Petriča in turškm Cengizom je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) v današnjih pogajanjih manj kot v eni uri izbrala turški Cengiz. Najugodnejša ponudba se po neuradnih informacijah giblje med 98 milijoni evrov, kot poročajo nekateri slovenski mediji. Toda Aljuš Pertinač je ekskluzivno na svojem Twitter profilu zapisal, da so Turki znižali ceno na 89 milijonov evrov.

Gradbena drama o izbiri gradbenega izvajalca o gradnji druge cevi karavanškega predora se bliža koncu. Na sedežu DARSA je potekal zadnji krog pogajanj glede izbire gradbenega izvajalca. Pogajanja so se zaključili v manj kot v eni uri, poročajo nekateri slovenski mediji. “Zmagali smo na razpisu,” je po pogajanjih novinarjem dejal glavni pogajalec družbe Mohamed Cengiz in dodal, da čakajo, da začnejo dela s slovenskimi podizvajalci čimprej. “BREAKING! Na pogajanjih pri za najugodnejši ponudnik turški Cengiz. Pogajanja končana po prvem krogu. Končna ponudba Turkov 89 milijonov EUR. Kolektor svojo znižal za NEVERJETNIH 17 milijonov! na 93 mio EUR, a ni bilo dovolj. Seveda se pa lahko še pritoži,” ekskluzivno poroča Aljuš Pertinač.

Kot je še zapisal, je Petričev Kolektor je nazadnje svojo ceno iz 110 milijonov znižal na 93 milijonov evrov, vendar so tudi Turki znižali svojo prvotno ceno iz 90 milijonov za milijon evrov.

V gradbeni drami leta smo spremljali veliko preobratov. Ne glede na to, da je turški Cengiz veljal za najboljšega ponudnika z največ odličnimi referencami na področju gradnje predorov in najbolj ugodnega ponudnika skozi celotni proces, smo bili priča veliko čudnim preobratom. Odstopali so člani Državne revizijske komisije, nazadnje v mesecu aprilu je odstopil  bivši predsednik komisije Borut Smrdel.

Avstrijci zgradili že kilometer predora
Na odločitev Darsa bo sicer možna še zadnja pritožba, a tudi če do nje pride, Dars računa, da bo izbranega gradbinca v delo uvedel najpozneje marca prihodnje leto. V Cengizu računajo, da bodo pogodbo lahko popisali še letos: “Mislim, da jo bomo lahko podpisali do konca tega meseca,” je dejal Mohamed Cenzig, ki je v družbi odgovoren za poslovanje na tujih trgih. Turški Cengiz je zagotovil, da bodo z deli pohiteli in si želijo, da bodo po obsegu dela čimprej ujeli Avstrijce, ki že nekaj časa brez prepirov gradijo svojo cev karavanškega predora. Tretji ponudnik je bil konzorcij podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto (121,5 milijona evrov).

Luka Perš

 • RATATA

  Aljuš Pertinač, exkluzivni, zamrznjeni član eSDe nam bo poročal, ja, to bo kul.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Turčini najcenejši, ja… S Turčini se je bilo najlažje dogovoriti za krajo milijonov €. Pripravite se na desetine aneksov.

 • xtc

  Očitno bo Petrič škripnil.

 • Nata

  Vse skupaj je zelo sumljivo !! Se ” cenkajo ” tako , kot na Bar Čaršiji !

 • Ježek Teka Teka

  Cigani so eni in drugi …

 • Andrej

  To je pa resnično neverjetna novica. Pri komunistih je posel dobil najcenejši ponudnik. Nekaj mi ne gre skupaj.

 • Čkapi Ružla

  Slovenija, Hrvaška in Srbija…niti ena država z lastnim državnim gradbenim podjetjem, ki bi bil sposoben projektov na BV kot je včasih dominirala Yuga.

 • FRANC3

  Čudno, da se Avstrijci niso javili za posel, ko že imajo vso mehanizacijo na terenu.
  Očitno so nekateri naši zahtevali preveč. Čudno je tudi to, da cca 1.000 m krajši predor stane 10 mio več. Izjava, da je naš teren zahtevnejši težko vzdrži. Ravno pri nas so zemljine najneugodnejše. Ko je Bog delal zemljo, je bil do nas pa res dvoličen. Kar je nad zemljo je najlepše na Zemlji, kar je pod zemljo pa je najslabše. Čudno.

 • Balkica

  Sramota. Tako ja, tujcem je treba dati delo. Slovenske gradbenike je bilo treba uničiti. SCT, Primorje, Vegrad, Kraški zidar…Nikakor ne morejo biti tujci cenejši kot domači. Tukaj je nekaj zelo narobe.
  Kam gre ta svet!

  • centurion

   Komu pa, pametnjakovička, KOMU??

  • Common Sense

   Unicili so se sami s podpisom kartela na Zemonu, skladno s katerim so vsem davkoplacevalcem ukradli za cca 30% preplacanega avtocestnega kriza. To ni majhen denar. Za takimi jaz ne jocem.